Jeroen Duijghuisen heeft een groot aantal rollen ingestudeerd voor de musical Billy Elliot die momenteel in het AFAS Circustheater te Schevening op de planken wordt gebracht. (Foto: Jan Jelle de Boer).
Jeroen Duijghuisen heeft een groot aantal rollen ingestudeerd voor de musical Billy Elliot die momenteel in het AFAS Circustheater te Schevening op de planken wordt gebracht. (Foto: Jan Jelle de Boer). Foto: Jan Jelle de Boer

Jeroen Duijghuisen speelt in Billy Elliot

'Reactie van het publiek blijft toch iets speciaals'

Jeroen Duijghuisen (27) speelt mee in de nieuwe musical Billy Elliot. Acht keer per week bestaat de mogelijkheid dat hij op de planken moet verschijnen van het AFAS Circustheater in Scheveningen. Dat is niet zeker want de oud-Boxtelaar heeft een zogeheten swingpositie. Hij moest twaalf verschillende rollen instuderen zodat hij voor bijna iedereen op elk moment kan invallen.

De musical Billy Elliot is gebasseerd op de film over een mijnwerkersdorp in het Engeland van premier Margaret Thatcher. Ten tijde van de stakingen van 1984-'85 speelt de elfjarige Billy de hoofdrol. Hij krijgt bokstraining, maar belandt bij toeval in een balletles. Hij heeft er meer lol in dan hij dacht en besluit dat hij professioneel balletdanser wil worden. ,,Dat kon in die tijd natuurlijk echt niet als je uit een gezin van mijnwerkers kwam", grinnikt Duijghuisen.

Alle spelers buiten degenen die de hoofdrollen vertolken, vormen samen het ensemble. Duijghuisen kent twaalf van die ensemblerollen. ,,Ik kan op veel plekken invallen. Het kan ieder moment gebeuren dat iemand ziek is of geblesserd raakt. Dus ook tijdens de show. Het maakt het spannend en verrassend", vindt de toneelspeler.

Inmiddels draait de oud-Boxtelaar al vier jaar in de musicalindustrie en woont hij in Amsterdam. Daar volgde hij de opleiding Jazz en Musical aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Na het behalen van zijn diploma vestigde hij zich permanent in de hoofdstad.

Veel kinderen

Duijghuisen timmert al langer aan de weg in het theater. Hij speelde ook in bekende musicals als We Will Rock You en Wicked. Daar had hij echter steeds dezelfde rol en dat is nu dus wel wat anders. ,,Bovendien spelen in deze show veel kinderen mee. Dat is erg leuk en ze maken een hoop plezier. Zij mogen niet te vaak spelen en daarom spelen ze maximaal twee shows per week mee. Voor hen blijft het daardoor iedere dag even speciaal."

Sinds de première op 30 november, speelde Duijghuisen mee in negen voorstellingen: ,,Vervelen gaat het nooit. Niet vast zitten aan één rol geeft extra's. Zo hou ik het gevarieërd voor mezelf en dat bevalt wel. De meeste lol haalt hij niet uit zingen, dansen of acteren, maar uit de toeschouwers. ,,De reactie van het publiek blijft voor mij toch iets speciaals. Daar geniet ik iedere keer van."