Afbeelding
Foto: Peter De Koning

BOXTEL IN WINTERSFEREN MET NOSTALGISCHE ATTRACTIES, KERSTFAIR EN ETALAGEROUTE

'Alle ingrediënten voor succesvol festijn'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een Charles Dickenspleintje, koren die kerstliederen zingen, een etalageroute, nostalgische kermisattracties en kerstattributen. Morgen, vrijdag 12 december, gaat de winterkermis om 16.00 uur van start op de Markt in Boxtel. De officiële opening vindt om 19.00 uur plaats voor het gemeentehuis. Tot en met woensdag 17 december kunnen mensen genieten van nostalgische kermisattracties en versierde etalages. Zondag 14 december komt daar nog een kerstfair met zestig kramen bij.

Voor gemeentehuis, dat volledig verlicht wordt, opent wethouder Herman van Wanrooij de nostalgische winterkermis officieel. Vervolgens vertolkt de Liempdse zangeres Tessa Berkelmans drie liedjes voor haar rekening. Voor de eerste vijfhonderd bezoekers ligt tijdens de opening een gratis kerstmuts klaar.

De kermis, die bestaat uit attracties als een oud-Hollandse snoepkraam, het reuzenrad, de rups, draaimolen, zweefmolen en luchtschommels, staat tot en met woensdag 17 december op de Markt. Morgen en overmorgen kunnen bezoekers tot 22.00 uur zwieren en zwaaien. Van zondag 14 tot en met woensdag 17 december zijn de attracties geopend van 14.00 tot 21.00 uur.

ENERGIE

Voorzitter Filipe van den Borne van de Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB) laat weten dat een groot deel van de winkels zaterdag twee uurtjes langer geopend is, tot 19.00 uur. ,,Er is veel energie in de nostalgische winterkermis gestoken en bepaalde dingen vallen mooi samen", aldus Van den Borne. Hij doelt op de toevoeging van de etalageroute, waarbij studenten van SintLucas creaties hebben ontworpen die vanaf morgen in 23 etalages van centrumwinkeliers te zien zijn. Elders op deze pagina wordt meer aandacht besteed aan de etalageroute. ,,Alle ingrediënten zijn aanwezig om de Boxtelse winterkermis tot een succesvol festijn te maken", zegt Van den Borne. ,,Ik heb er vertrouwen in dat het ook een succes wordt. De intentie is om ook volgend jaar weer met een groot evenement in de winter te komen."

Ook de kermismuntenactie is volgens Van den Borne al een succes te noemen. Winkeliers konden kermismunten inkopen bij de attractie-eigenaren. Klanten die boodschappen doen bij de betreffende winkels, krijgen deze munten tot en met woensdag bij bepaalde producten. Volgens de OCB-voorzitter zijn inmiddels meer dan drieduizend van deze toegangsmunten in omloop. Iedere munt is goed voor een gratis ritje in één van de attracties op de winterkermis. Ook standhouders die op de weekmarkt staan, delen morgen munten uit bij artikelen. De weekmarkt wijkt uit naar de Hendrik Verheeslaan in Boxtel-Oost.

Zondag wordt het kerstgevoel in Boxtel extra versterkt door een kerstfair. Vanaf elektronicazaak Expert Boxtel aan de Rechterstraat tot aan de Rabobank aan de Stationsstraat worden zestig kramen geplaatst, zo meldt Mark van de Moosdijk van café Markzicht, één van de organisatoren. ,,Ze staan verspreid door dit gebied. Daarnaast worden ook de Croonpassage en de Rozemarijnstraat meegenomen. Bij De Croon wordt zelfs een pleintje in de sfeer van Charles Dickens gecreeërd door houten chalets te plaatsen", vertelt Van de Moosdijk.

Centrumwinkeliers bieden hun waar aan in de kramen die voor de panden staan, maar ook externe partijen zijn aangetrokken om allerlei spullen te verkopen, zoals wierook, kerstspullen en modeaccessoires. Tijdens de kerstfair zullen ook verschillende lokale muziekgezelschappen optreden. Zij staan die dag verspreid langs de route in het centrum.

Op de Markt kan van 12 tot en met 17 december niet geparkeerd worden. In de directe omgeving worden tijdelijk extra parkeerplaatsen gerealiseerd, zoals aan het Zusterpad en de groenstrook aan de Mgr. Bekkersstraat.

OP DE FOTO: Deze week troffen studenten van SintLucas de voorbereidingen voor de etalageroute, die vanaf morgen, vrijdag 12 december, volledig gereed is. Bij modezaak 3-Trend aan de Rechterstraat plakten Eline Liersen (rechts) en Shauni Sonnemans herkenbare stickers op de ruit om de route tot één geheel te maken. De plattegrond van de route is in deze krant te vinden. (Foto: Peter de Koning).