Glühwein mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een kerstmarkt. Ook tijdens Liemt Lopt Uit niet... (Foto: Albert Stolwijk, 2011).
Glühwein mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een kerstmarkt. Ook tijdens Liemt Lopt Uit niet... (Foto: Albert Stolwijk, 2011). Foto: Albert Stolwijk

KERSTMARKT BIJ VUURPUT • KRIBKESROUTE • LIEMT IN 'T LICHT

Liempde hult zich in winterse kerstsfeer

Na de 'zompige' editie van vorig jaar in het Liempdse Concordiapark, wordt de kerstmarkt Liemt Lopt Uit morgen, vrijdag 12 december gehouden op het Raadhuisplein, rondom de vuurput. Clubs ontvangen er de waardecheques van de spaaractie Op Liemt Gemunt en ook vindt de officiële ontsteking van feestverlichting Liemt in het Licht plaats. Bovendien wordt het startsein gegeven voor de derde editie van de Kribkesroute die tot en met 6 januari duurt.

De kerstmarkt Liemt Lopt Uit duurt morgen van 19.00 tot 21.00 uur en wordt georganiseerd door de projectgroep Het Wij-gevoel van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) in samenwerking met jeugdorganisatie JAS Liempde.

Vorig jaar plaatsten enkele horecaondernemers een skihut in het Concordiapark, maar dat is nu niet het geval. ,,Daarom hebben we besloten de kerstmarkt te verplaatsen naar de horecabedrijven bij het Raadhuisplein. Bijkomend voordeel is dat daar het terrein volledig bestraat is. Vorig jaar was het nogal zompig door het natte weer...", meldt een woordvoerster van SPPiLL. Bovendien kan nu de vuurput mooi worden gebruikt: de jeugd mag er zelf marshmallows roosteren.

UITREIKING CHEQUES

Ondernemers laten bezoekers volop beleven en proeven; ook zijn leuke prijzen te winnen. Er is straattheater en diverse verenigingen presenteren zich, onder meer met muziek. Schoolkinderen zijn de voorbije dagen al druk in de weer om de mooiste zelfgemaakte kerstbal van Liempde te knutselen. Die worden samen met de kerstman in de kerstboom gehangen.

Rond 20.30 uur worden de cheques van de spaaractie Op Liemt Gemunt uitgereikt. Ook dit jaar kregen mensen die bij lokale ondernemers hun boodschappen deden spaarmuntjes die ze ten goede konden laten komen aan een vereniging of instelling naar keuze. Vorig jaar werd bijna 17.000 euro verdeeld.

Medeorganisator SPPiLL presenteert in een eigen stand de plannen voor het beoogde informatiecentrum aan de Barrierweg, voor de herinrichting van D'n Tip en diverse natuur- en cultuurprojecten. In de stand zijn ook wilgen koop voor één euro; deze boomsoort is eind 2012 gepoot en nu drie meter lang. De boompjes zijn gestekt van de originele variëteit Liempdse Wilg, die decennia terug speciaal voor de plaatselijke klompenproductie werd geselecteerd.

150 KRIBKES

De derde editie van de Kribkesroute telt dit jaar liefst 150 grote én kleine verlichte kerststallen. Dat zijn er vijftig meer dan vorig jaar, meldt initiatiefnemer Anton van de Ven enthousiast. De nieuwe folder met daarin twee routes en alle activiteiten is morgen gratis verkrijgbaar op de kerstmarkt en daarna ook bij de startlocaties van de Kribkesroute: Het Wapen van Liempde, 't Groene Woud, De Durpsherberg en 't Struifhuis. Downloaden kan ook: www.kribkesrouteliempde.nl en www.gastvrijliempde.nl.

Iedereen die de kerststallen vanuit het treintje wil beleven, kan zondag 21 december (11.00 uur) en van donderdag 25 tot en met zondag 28 december (12.00 uur) opstappen op het Raadhuisplein. Daarnaast zijn met de fiets uitstapjes te maken naar Vrilkhoven, Kleinder Liempde en Kasteren.

SPEURTOCHT

Dit jaar is er voor het eerst een kerstspeurtocht tijdens de Kribkesroute. In de etalages van de Op Liemt Gemunt-ondernemers bevinden zich twee letters. Wie alle 38 letters heeft gevonden kan een zin samenstellen op een antwoordkaart, die verkrijgbaar is bij alle ondernemers die meedoen aan de spaaractie. Ingevulde kaarten kunnen ingeleverd worden bij Het Wapen van Liempde, De Durpsherberg of Kapsalon Martie. Deelnemers aan de speurtocht maken kans op twee tablets of een van de negentien waardecheques van 30 euro. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 3 januari om 16.00 uur bij de pomp op de Keefheuvel, voorafgaand aan de ontvangst van Woutertje Kaboutertje.

FOTO BOVEN: Glühwein mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een kerstmarkt. Ook tijdens Liemt Lopt Uit niet... (Foto: Albert Stolwijk, 2011).


Winterconcert in Esch

Muziekvereniging Sint-Willibrordus organiseert samen met de stichting Vrienden van de Muziekvereniging het jaarlijks terugkerende winterconcert. Dit jaar verzorgen de jeugdslagwerkgroep, het opleidingsorkest en de fanfare een opvoering met het thema Kerstmis. Dat gebeurt zaterdag 13 december om 19.30 uur in dorpshuis De Es. Aan de uitvoering werkt ook het koor Innovation mee. Na afloop is er gelegenheid voor bezoekers om gezamenlijk een glaasje te drinken. De toegang tot het concert is gratis.