Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

tweede kamert debatteert opnieuw over schaliegas

'Laatste woord nog niet over gezegd'

Bemelmans laat weten dat het besluit van de Tweede Kamer haar veel voldoening geeft. Behalve de PvdA en GroenLinks schaarden eerder de SP, de PVV en de ChristenUnie zich al achter de motie. D66 besloot dinsdagochtend ook steun te verlenen. ,,Het is bijzonder om te zien wat mensen samen voor elkaar kunnen krijgen. We hebben keihard gewerkt voor dit resultaat", zegt Bemelmans. ,,We kijken echter verder naar de toekomst. Er is nu besloten om deze kabinetsperiode geen schaliegas te winnen, maar het is onduidelijk wat het voor de proefboringen betekent."

Ook voorzitter Ko van Huissteden van

Boxtel

Kerstmarkt Dennenoord

Recreatiepark Dennenoord aan de Dennendreef 5 in Boxtel vormt zondag 14 december het decor voor een kerstmarkt. Van 13.00 tot 20.00 uur zijn er stands met onder meer (goedkope) kerstartikelen en eten en drinken als snert met roggebrood en spek of zult en dranken als warme chocolademelk en glühwein. Daarnaast siert een grote kerstboom het terrein in het recreatiepark, geeft de kerstman hoogstpersoonlijk acte de présence en klinkt er sfeervolle live-muziek.

Vuurkorven zorgen ervoor dat bezoekers warm blijven. Belangstellenden kunnen voor meer informatie over het evenement het volgende telefoonnummer bellen: (0411) 60 12 80.

Schaliegas Vrij Nederland geeft aan dat iedereen op zijn hoede blijft. ,,Maar we zijn ook blij dat na jaren strijden tegen schaliegas een meerderheid van onze politici eindelijk geconcludeerd heeft dat de risico's van schaliegasboringen te groot zijn. Met schaliegas gaan we door met gokken met het klimaat. De volgende stap is dat ook het zinloze en dure onderzoek naar schaliegas wordt stopgezet. Wat ons betreft kan het geld dat daarmee bespaard wordt zo naar projecten voor duurzame energie" Minister Henk Kamp van Economische Zaken liet vrijdag weten dat proefboringen niet worden uitgesloten in deze kabinetsperiode. De partijen PvdA en GroenLinks spraken in hun motie echter over een moratorium dat ook geldt voor proefboringen. ,,Maar we zijn er inmiddels achter dat ieder woord wat minister Kamp uitspreekt, iets betekent. Hier is het laatste woord nog niet over gesproken", aldus Bemelmans. Ook wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel hoopt dat er een volledig verbod op schaliegasboringen komt. ,,Het is toch vrij bijzonder dat partijen alleen kiezen voor deze kabinetsperiode. Wij hopen dat Den Haag inziet wat de gevolgen zijn en zich gaat richten op duurzame energiebronnen."

Hedenmiddag vond opnieuw een debat plaats in Den Haag, ditmaal over het onderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd naar de effecten van schaliegas. Kamerlid Esther Ouwehand heeft namens de Partij voor de Dieren een motie ingediend waarin ze pleit voor intrekken van de vergunningen voor proefboringen naar schaliegas. Daarnaast verzoekt de partij om vergunningen niet te verlengen wanneer deze in 2014 verlopen.

FOTO BOVEN: Op allerlei plekken, onder meer in Boxtel, wordt al jaren actiegevoerd tegen (proef)boringen naar schaliegas. De Tweede Kamer stemde vorige week in met de motie van Diederik Samsom om deze kabinetsperiode niet te boren naar het gas. (Archieffoto: Gerard Schalkx).