LIEMPDE PRONKT MET UNIEK INSTRUMENT

'Het kerkorgel klinkt nu echt weer fantastisch'

PETER DE BEKKER

Negen maanden. Zolang duurde de restauratie van het monumentale Franssen-orgel in de parochiekerk van Sint-Jans Onthoofding in Liempde. Zondag 14 december wordt het rijksmonument weer in gebruik genomen tijdens de eucharistieviering. Als extraatje wordt 's middags een orgelconcert gehouden. ,,Het wordt genieten, zondag."

Het Liempdse Franssen-orgel is een 'uniek exemplaar'. ,,In de hele wereld zijn nog maar drie kerkorgels van de Roermondse gebroeders Franssen over die deze naam mogen dragen", vertelt vicevoorzitter Jo Custers van het parochiebestuur. ,,Eén in Den Haag, één in Roermond en deze in Liempde."

De restauratie van het monumentale orgel kostte 126.500 euro. ,,Het grootste deel van dit bedrag hebben we gekregen van het Rijksinstituut voor Cultureel Erfgoed en ruim 38.000 euro komt uit voorzieningen van de kerk. Dit geld hadden we de afgelopen tien jaar opzijgelegd. En 47.800 euro hebben we bijeengekregen via sponsoren, acties en activiteiten."

Custers wijst daarbij onder meer op de huis-aan-huisactie van een paar jaar geleden, de kinderbraderie van vorig jaar en de speltbierflessenactie. ,,Dat bier – Liemtse Orgelpijp - hebben we deur voor deur verkocht. Dat was een groot succes." Lachend: ,,Het was een lekker biertje, ja."

De parochie heeft nu nog tweehonderd euro nodig. Dat bedrag hoopt het bestuur na de mis van zondag binnen te halen. Dan kunnen mensen certificaten voor tien euro per stuk kopen, in ruil voor het speciaal gebrouwen speltbier.

PIJPEN INGEZAKT

De restauratie van het orgel was volgens Custers hard nodig. ,,Het zat vol stof, het was ontstemd en de pijpen waren ingezakt. Daardoor was de toon niet meer goed. Als je een beetje stemde, klonk het nog redelijk. Maar het was niet meer zoals het in het begin geklonken had. Mede omdat de gebroeders Franssen, die het orgel ooit bouwden, in de jaren veertig een paar orgelpijpen korter maakten tijdens de restauratie en bepaalde pijpen een halve toon lager. Sindsdien klonk het orgel anders, minder mooi. We hebben het nu in de oorspronkelijke stijl teruggebracht. De pijpen zijn weer verlengd en het klinkt nu weer zoals vroeger. Het klinkt weer fantastisch."

Het orgel wordt zondag om 09:30 uur, voor het begin van de mis, gezegend door pastoor Jacques Grubben en kapelaan Geoffrey de Jong. Na de viering volgen enkele toespraken, van onder andere de pastoor en van voorzitter Joop van Dun van de Stichting Restauratie Kerkorgel Liempde. Die toespraken worden afgewisseld met orgelspel door Bert Augustus. ,,Hij speelt een paar hele vrolijke, mooie stukken", verklapt Custers.

BEETJE VERLIEFD

Oud-Liempdenaar Tommy van Doorn, tegenwoordig de vaste organist van de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek geeft de ingebruikname van het orgel zondag extra cachet met een gratis concert dat om 14.00 uur begint. Het optreden wordt afgewisseld door sprekers. Zo gaat Marcel Baijens in op de historie, vertelt directeur Johan Zoutendijk (firma Verschueren) over het restauratieproces en staat Roger van Dijk van (Katholieke Klokken- en Orgelraad) stil bij de mogelijkheden van het Franssen-orgel. ,,Het wordt genieten zondag", belooft Custers. ,,Ik ben een beetje verliefd geworden op dit orgel."