Enkele leden van Kunstlicht99 liepen zaterdag tweemaal een rondje door het centrum. Op die manier vroegen ze ludiek aandacht voor verhuizing van de kunstuitleen van de Burgakker naar Fellenoord. (Foto: Peter de Koning).
Enkele leden van Kunstlicht99 liepen zaterdag tweemaal een rondje door het centrum. Op die manier vroegen ze ludiek aandacht voor verhuizing van de kunstuitleen van de Burgakker naar Fellenoord. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

LEDEN KUNSTLICHT99 PARADEREN DOOR BOXTEL

Kunstuitleen verkast naar Fellenoord

Leden van Kunstlicht99 liepen zaterdag met borden op de ruggen en kunstwerken in de handen door Boxtel. Op die manier wilde de vereniging van professionele kunstenaars aandacht vragen voor hun nieuwe onderkomen in het oude postsorteercentrum dat vanaf aankomend weekend geopend is voor het publiek.

,,Hé, dat doen oude mensen toch niet?", roept iemand uit het winkelend publiek in de Rechterstraat. Om het geluidsniveau dat door zes leden van de kunstvereniging kan worden geproduceerd te compenseren, heeft er één een claxon meegebracht. Ze worden vragend aangekeken door de mensen op straat, maar het leidt niet tot veel reactie. Het is heerlijk weer en er lopen aardig wat mensen. Een enkeling neemt een folder aan.

De meeste leden van de kunstenaarsvereniging hebben gekozen om een schilderij mee te nemen. Ad van Iersel loopt echter met een sigarendoosje. De inhoud bestaat uit twee zogeheten 'kunststudies'. Dat zijn kleinere versies van kunstwerken. ,,Dit is 'Your own lifeboat'." Van Iersel demonstreert het houten bouwsel van twee bootjes en voegt er woorden aan toe. ,,Kunst is ook een vorm van filosofie, maar dan concreter. Dat past meer bij mij."

,,Hoe gaan we nou precies lopen?", vraagt een van de kunstenaars. De route loopt vanaf de bibliotheek De Meierij, het oude onderkomen aan de Burgakker, naar het voormalig postsorteercentrum. Ze nemen daarbij wel een omweg en lopen tweemaal een rondje door het centrum. Eenmaal aangekomen bij het nieuwe onderkomen bij Fellenoord worden ze toegesproken door kunstenaar en ondernemer Ferdy Steger. Hij combineert met zijn reclamebedrijf kunst en communicatie. ,,Hoe brengen we dit aan de man?", vraagt Steger, in een opvallend gekleurde jas, doelend op de nieuwe ruimte.

Publiek trekken

Samen komt het gezelschap tot de conclusie dat ze bijzondere acties moeten houden om mensen te trekken bij de opening van zaterdag. Bijvoorbeeld door mensen te lokken met muziek of door van tevoren aan te kondigen dat er tijdens een bezoek kan worden gesmuld van een kopje snert. Betere reclame kan volgens hen ook geen kwaad. Er wordt geopperd om sponsors te zoeken voor een spandoek. De kunstenaars vinden dat van buitenaf niet goed te zien is wat zij hier allemaal gaan doen.

Steger: ,,Ik wil graag dicht bij mijzelf op dit moment blijven. Werken van bijvoorbeeld tien jaar geleden horen niet meer bij wie ik nu ben. Die pimp ik dan of ik schilder ze over. Al mijn schilderijen fotografeer ik zodat ik in ieder geval altijd een origineel heb." De meeste van de aanwezige Kunstlicht99-leden kunnen dat wel beamen. Ad van Iersel is sceptisch. ,,Dat zou ik niet kunnen. Zomaar iets totaal omgooien. Ik zie het juist weer als iets waarmee ik kan zien hoe ik tien jaar geleden was. Dat vind ik weer mooi."

In de ruimte waar alle werken hangen, valt genoeg licht binnen. Aan alle muren hangen werken van leden van Kunstlicht99. De aanwezigen kijken op hun gemak rond en hangen hier en daar nog wat recht. Ze zijn zichtbaar blij met de ruimte. Het is hun atelier totdat er een huurder of koper voor het pand gevonden wordt.

KUNSTKADOO

Zaterdag 13 en zondag 14 december is de ruimte in het oude postsorteercentrum voor het eerst open voor het publiek. Op die dagen zijn onder de noemer KunstKadoo van 11.00 tot 17.00 uur kleine werken van de kunstenaars voor een lage prijs te koop.

FOTO BOVEN: Enkele leden van Kunstlicht99 liepen zaterdag tweemaal een rondje door het centrum. Zo vroegen ze ludiek aandacht voor verhuizing van de kunstuitleen van de Burgakker naar Fellenoord. (Foto: Peter de Koning).


Elf bands op tiende editie Boxtel Rocks

Jongerencentrum B-Town aan de Baroniestraat is zaterdag 13 december tijdens Boxtel Rocks het podium voor scheurende gitaren, beukende drums en pompende bassen. Elf Boxtelse bands die qua genre variëren van punk tot blues zullen van 15.00 tot 24.00 uur hun kunsten vertonen. Een kaartje kost vijf euro inclusief de cd B-Town Rocks.

Waar voorheen het festival onder de naam van B-Town Rocks alleen bands programmeerde die oefenden in het jongerencentrum is dit keer voor een bredere aanpak gekozen. Om het tweede lustrum bijzonder te maken, heeft de organisatie allemaal bands gevraagd die al eerder op het festival speelden. Iedere act speelt steeds een half uur. Er worden live opnames gemaakt die zullen worden gebundeld op een cd die binnenkort te koop is. Dit is een andere cd dan een bezoeker bij zijn kaartje krijgt.

Op het programma staat onder andere Fahrenheit Twins. De bandnaam dekt sinds begin dit jaar de lading niet meer want inmiddels bestaat de band uit zes personen. Ze maken dromerige indie-rock en schreven eerder de soundtrack voor de film Breekpunt. Willem den Brabander staat zaterdag alleen met zijn gitaar op het podium. Hij maakte al muziek in 1965 met de Boxtelse band Old Timers en is nog altijd actief als beroepsmuzikant. Hij heeft een breed repertoire, maar profileert zich de laatste tijd steeds meer als troubadour. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe single.

Grunge

Naast Den Brabander speelt er nog een oudgediende op het festival, zij het wat recenter. Premium is een grunge-coverband die al in de jaren negentig optrad in verschillende Boxtelse cafés. Na een pauze van 18 jaar zijn de muzikanten sinds een jaar weer bij elkaar.