Links in beeld 'burgemeester' Teun Doggen bij de kerststal naast de kerk. (Foto: Peter de Koning).
Links in beeld 'burgemeester' Teun Doggen bij de kerststal naast de kerk. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Lennisheuvel hult zich in muzikale kerstsfeer

Dorpswens wordt met kerststal werkelijkheid

Pieter Heijboer

Op een gure, regenachtige zondagmiddag waren er in Lennisheuvel verschillende activiteiten georganiseerd om wat licht in de duisternis te brengen. De eerste kerststal in het dorp werd geopend en aansluitend verzorgden twee muziekkwartetten een kerstconcert in de Sint-Theresiakerk.

Afgelopen zondag was de tweede van de advent. Sinterklaas is nog maar net land uit of de eerste kerstactiviteiten worden gehouden. Zo ook in Lennisheuvel. In de Sint-Theresiakerk staat al een kerstboom met lichtjes. Het muzikale gedeelte van de middag wordt verzorgd door vocaal kwartet 'Luister' en het Gemonde kwartet. Tussen de bedrijven door lezen verschillende parochieleden teksten waarvan de inhoud kerst-gerelateerd is. De grote kachel die net onder het dak hangt, ronkt nog als de eerste toehoorders binnenkomen.

Luister bijt het spits af. Twee vrouwen, Ellen Brok en Igna van der Cammen zingen samen met twee mannen, Henk Knoops en Marius Schouten kerstliederen in verschillende talen. Latijn, Engels en ook Nederlandstalige liederen worden ten gehore gebracht. De stemmen gedijen goed binnen de akoestiek van de kerk. Bijzonder in de eerste set met liederen is 'Lullay my liking', een lied van Gustav Holst. Het lied dat melancholisch van aard is, is opmerkelijk in majeur. In dit nummer neemt tenor Henk Knoops de solopassages voor zijn rekening.

De eerste twee teksten gaan over thema's als hoop en vertrouwen. Gedragen en met enige ernst in de stem worden ze voorgelezen. Dan is het Gemonde kwartet aan de beurt. Ondertussen trekken wat mensen in de kerk hun jas aan. Het is wat kouder geworden in de kerk.

Drie leden strijken over de snaren van twee violen en een cello de vierde blaast op de dwarsfluit. Ze spelen muziek die niet speciaal voor de dagen rond kerst geschreven is. Toch past het goed bij de sfeer die door de voorgaande musici en sprekers werd neergezet.

Dromenland

Ook buiten voorafgaand aan het concert wordt bij de opening van de kerststal muziek gemaakt. Inge van den Biggelaar zingt daar het lied 'Dromenland' dat ze heeft geschreven voor KiKa. De opbrengst van die single gaat naar dat goede doel. Tijdens het lied voert een groep als engeltjes verklede meisjes uit het dorp een speciaal ingestudeerd dansje op. Het publiek beweegt mee op het ritme en applaudiseert luid na afloop.

De kerststal staat tussen de kerk en de speeltuin. Bijna een jaar geleden, tijdens de Nieuwsjaarswandeling, de openbare nieuwsjaarsactiviteit van het dorp in januari, hebben verschillende bewoners aangegeven waar in Lennisheuvel nog behoefte aan is. Eén wens was een kerststal. Welzijnsorganisatie ContourdeTwern zorgde er samen met het wijkberaad voor dat die ook een feit zou worden.

'Burgemeester' van Lennisheuvel Teun Doggen verricht met de nodige ambtelijke taal de openingshandeling. ,,Wij zijn heel blij dat u hier allen bijeengekomen bent." Om op te warmen, genieten de aanwezigen daarna van warme chocomel of glühwein met een kerstkransje.

FOTO GROOT: Teun Doggen (links), de 'burgemeester van Lennisheuvel', sprak de mensen toe bij de kerststal naast de kerk.

FOTO KLEIN: Vocaal kwartet 'Luister' beet het spits af tijdens het kerstconcert in de Sint-Theresiakerk. (Foto's: Peter de Koning).

Vocaal kwartet 'Luister' beet het spits af in de Sint-Theresiakerk. (Foto's: Peter de Koning).