Kunstenaar Karel Schrooyen uit Wouw heeft deze week een kerststal in MuBo geplaatst die hij bouwde van plastic bekertjes en bestek. (Foto: Peter de Koning).
Kunstenaar Karel Schrooyen uit Wouw heeft deze week een kerststal in MuBo geplaatst die hij bouwde van plastic bekertjes en bestek. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Expositie met randprogramma in Museum Boxtel

Kerststallen: traditioneel én modern

Er wordt nog druk gewerkt aan de voorbereiding van de kerstexpositie. In de afgelopen weken was er steeds op een paar dagen een groepje mensen aanwezig om de tentoonstelling in te richten. Een van hen is Willem van Vossen. ,,Het is praktisch werk. Nu zijn we met zeven en dat gaat prima zo." Collega's hangen een kerstster op terwijl Van Vossen vertelt wat er allemaal te zien en te doen is. ,,We hebben verschillende soorten kerststallen en -groepen. Traditionele, moderne en ook uit verschillende landen." Het assortiment beslaat de relatief eenvoudige, kleine kerststal zoals we die in Nederland gewend zijn, maar dus ook kleine kunstwerken als de Poolse kerststal die erg opvalt door allerlei vrolijke kleuren.

,,Bijna alle spullen zijn aangeleverd door de Boxtelse bevolking", zegt Van Vossen. Op dat moment stapt Tieneke Lodder binnen met een volle doos. Ze is de hoofdleverancier van de aanstaande expositie en kwam al eerder met materialen. Deze doos zal zeker niet de laatste zijn, vertelt ze. ,,Ik vind dit leuk en bij mij staat het maar in opslag..."

Een groot deel van expositiestukken komt echter niet uit Boxtel, maar springt er wel uit en is alles behalve traditioneel. Karel Schrooyen (64) uit Wouw werd getipt door zijn in Boxtel wondende broer na een oproep in deze krant. Schrooyen is grafisch ontwerper van beroep en zat op mbo-school SintLucas en volgde kunstacademie Sint-Joost. Inmiddels is hij met pensioen, maar hij houdt zich nog bezig met onder andere die kerststallen die zelf maakte. ,,Bij ons thuis werden we katholiek opgevoed. Het was wel gewenst om een kerststal in huis te hebben en dus ging ik aan de slag. In die 25 jaar heb ik er ook ongeveer hetzelfde aantal gemaakt", vertelt Schrooyen.

plastic

Het zijn niet puur de materialen die het werk van Schrooyen bijzonder maken. Hoewel een kerstgroep gemaakt van plastic bekertjes op zich al opmerkelijk is, lukte het de West-Brabander ook om met hout nieuwe dingen te doen. Zo staan er kerststallen gemaakt van klompen en knijpers. ,,Ook deze is heel mooi", wijst Schrooyen. ,,Dan loop je zomaar bij de Wouwse Plantage en dan kom je deze stronk tegen. Een lichtje en figuurtjes erin en het is een echte kerststal."

De creatie van de klompen was de laatste die hij maakte. Wel is hij nog steeds actief rondom allerlei tentoonstellingen van zijn werk. Het ging al naar Duitsland en België. Het is gangbaar om dergelijke werken te ruilen met andere exposities. ,,Het kost niets en je hebt toch iets origineels. Zo hou je het voor het publiek ook levendig", vindt Schrooyen.

Kinderen

Van Vossen is met de overige museumvrijwilligers nog altijd in de weer om MuBo kerstklaar te maken. ,,We willen een knusse sfeer creëren." De ruimte wordt gezellig gemaakt met lichtjes en andere kerstattributen. Ook aan de kinderen is gedacht. Zij kunnen in het het weekeinde in MuBo werken aan een kijkdoos of kerstversieringen in elkaar knutselen.

Een van de nevenactiviteiten tijdens de expositie is het optreden van het Wereldkoor. Dat verzorgt zondag 14 december drie optredens: om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Het repertoire bestaat uit kerstliederen gezongen in uiteenlopende talen. Uit landen als Oekraïne, Frankrijk en Venezuela, maar ook van Curaçao.

Zondag 21 december geeft Marja Reitsma-Vrijling een lezing met de titel 'Kerstverhaal in de kunst'. Die duurt van 11.00 tot 13.15 uur inclusief een pauze. Het laatste extra programmaonderdeel van de expositie komen zondag 28 december verhalenvertellers aan bod voor de jeugd. Kinderen kunnen om 14.00, 15.00 en 16.00 uur aanschuiven.

Entree voor de kerstexpositie inclusief randprogramma kost 3,50 euro. Naast de vaste openstellingstijden in het weekeinde (van 13.00 tot 17.00 uur) is MuBo ook geopend op Tweede Kerstdag, vrijdag 26 december.

FOTO BOVEN: Kunstenaar Karel Schrooyen uit Wouw heeft deze week een kerststal in MuBo geplaatst die hij bouwde van plastic bekertjes en bestek. (Foto: Peter de Koning).


Wereldlichtjesdag

op 14 december:

óók in Boxtel

Wereldwijd wordt zondag 14 december stilgestaan bij het overlijden van kinderen. Mensen steken om 19.00 uur een kaarsje aan ter herinnering aan overleden kinderen. Op deze manier wordt een lichtpuntje geboden in de donkere dagen voor Kerstmis. Oók in Boxtel...

Ritueelbegeleider Judith Marechal en haar collega uit Vught, Wendel Leenders organiseren een intieme viering in Boxtel om stil te staan bij het gemis. Iedereen is welkom op zondagavond 14 december in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat.
De viering begint om 18.30 uur en zal ongeveer tot 19.45 uur duren. Aansluitend is er gelegenheid om na te praten. In de viering klinken afwisselend gedichten, muziek en troostende woorden. Verder wordt voor elk kind waarvan nabestaanden aanwezig zijn een kaars opgestoken. Aanmelden is gewenst en kan bij Wendel Leenders, telefoon 06-10 40 84 54 of via e-mail: wmleenders@versatel.nl.

Boxtel

Vrijwilligerssteunpunt

Het Vrijwilligerssteunpunt van welzijnsorganisatie ContourdeTwern is voor het in het voorjaar geopende Museum Boxtel (MUBO) op zoek naar gastvrouwen of -mannen en mensen die rondleidingen willen verzorgen. Voor De Rots worden vrijwilligers gezocht die op zondag 21 december mee willen helpen met de kinderactiviteit 'kerstknutselen'. Ook mensen die cliënten uit zorginstellingen in Boxtel en Liempde of personen die nog thuis wonen, willen begeleiden en leuke dingen met hen willen ondernemen, roept het steunpunt eveneens op zich te melden. Belangstellenden kunnen voor meer informatie van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur bellen naar (0411) 65 58 99. Mailen kan ook: vwsboxtel@contourdetwern.nl.