FOTO BOVEN: Mauri van de Wetering: ,,Ik heb na mijn zware kruisbandblessure tijd nodig om weer op mijn oude niveau te komen.
FOTO BOVEN: Mauri van de Wetering: ,,Ik heb na mijn zware kruisbandblessure tijd nodig om weer op mijn oude niveau te komen." (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MAURI VAN DE WETERING KLAAR VOOR RENTREE PSV/FC EINDHOVEN

'Schitteren op WK zou geweldig zijn'

STEFAN LATIJNHOUWERS

De Liempdse Mauri van de Wetering (22) van PSV/FC Eindhoven maakte onlangs haar rentree als voetbalster. De aanvaller scheurde eind november 2013 haar kruisband af in een competitieduel met FC Utrecht. Na bijna een jaar revalideren heeft ze als speelster van de satellietclub FC Eindhoven AV inmiddels tijdens drie duels wedstrijdritme opgedaan. Van de Wetering, die alweer een tijdje meetraint met de selectie van het in de BeNe-League uitkomende PSV/FC Eindhoven, hoopt morgen (vrijdag 12 december) op een invalbeurt in de uitwedstrijd van haar club bij het Belgische Club Brugge.

Het gaat inmiddels weer prima met Van de Wetering, waar ze vorig jaar rond deze tijd nog baalde als een stekker. Ze was net bezig aan een uitstekend seizoen als basisispeler van PSV/FC Eindhoven toen het noodlot toesloeg. Door de zware blessure aan haar rechterknie en de daaropvolgende operatie en revalidatie kon ze zich maandenlang niet uitleven op het voetbalveld.

De Liempdse had gehoopt haar comeback te vieren in oktober, maar toen die maand aanbrak, bleek dat ze meer geduld moest betrachten. ,,Voor een zware kruisbandblessure staat normaal gesproken zo'n negen maanden, maar in mijn geval heeft het dus iets langer geduurd. Inmiddels train ik al wel een week of zes mee met de selectie van PSV/FC Eindhoven, maar ik merk wel dat ik nog steeds niet op mijn oude niveau zit. Niet vreemd overigens, dat kost nou eenmaal tijd."

Ze vervolgt: ,,Voetballen verleer je niet snel, maar voordat het echte gevoel voor de bal weer helemaal terug is na zo'n lange periode moet je vooral veel wedstrijdritme opdoen. Dat is iets heel anders dan fit zijn of een goede conditie hebben."

SPEELTIJD

Van de Wetering is blij dat ze op de weg terug is. ,,Er zit een mooie opgaande lijn in mijn terugkeer als voetballer. De afgelopen drie wedstrijden voor FC Eindhoven AV heb ik respectievelijk 20, 35 en zelfs 70 minuten meegespeeld. En dat voelde heel lekker, het begin is gemaakt. Mijn doel is nu om speeltijd te krijgen in de laatste twee wedstrijden van PSV/FC Eindhoven voor de BeNe-League, de gezamenlijke competitie van de Belgische en Nederlandse voetbalbond. Morgen spelen we uit tegen Club Brugge en volgende week vrijdag (19 december) staat in sportcomplex De Herdgang het duel met Standard Luik op het programma. Dan hoop ik na de feestdagen en de winterstop weer helemaal honderd procent fit te zijn en echt te gaan vlammen."

Inmiddels is de Liempdse bezig met het derde jaar van de hbo-opleiding sporteconomie, die ze volgt aan de Johan Cruyff University in Tilburg. ,,Ik loop nu stage bij PSV op de marketingafdeling en dat bevalt prima. De studie duurt in totaal vier jaar", zegt Van de Wetering. ,,Ik woon nog altijd bij mijn ouders in Liempde, waar ik het nog steeds uitstekend naar mijn zin heb."

Het feit dat het Nederlands vrouwenelftal zich onlangs ten koste van Italië kwalificeerde voor het wereldkampioenschap voetbal in Canada, volgend jaar juni, vervult Van de Wetering met trots. ,,Een hele mooie prestatie. Bovendien is de KNVB erin geslaagd om het Europees kampioenschap 2017 naar Nederland te halen en gaan er steeds meer meisjes voetballen. Allemaal hele mooie ontwikkelingen voor het vrouwenvoetbal."

Van de Wetering hoopt ook te schitteren op het wereldkampioenschap. ,,Natuurlijk lijkt het me geweldig om tijdens het WK voor het nationale elftal uit te komen, maar dat is op dit moment geen realistische gedachte. Ik ben nu vooral bezig met mijn rentree bij PSV/FC Eindhoven. Laat ik eerst maar weer eens een constant niveau halen. Ik heb wel veel jeugdinterlands gespeeld, maar dat zegt niets over een eventuele selectie voor het grote Oranje. Ik zal me eerst opnieuw moeten bewijzen bij PSV en daarna zien we wel verder hoe het loopt."

FOTO BOVEN: Mauri van de Wetering: ,,Ik heb na mijn zware kruisbandblessure tijd nodig om weer op mijn oude niveau te komen." (Foto: Peter de Koning).


Liempdse biljarters

tóch verder in de

strijd om bekertitel

Ondanks dat 't Wapen van Liempde het eerste duel tegen Apollo uit Maarssen met 6-2 verloor, is het kaderteam er toch in geslaagd de volgende ronde van de strijd om de nationale bekertitel te bereiken. De tweede ontmoeting met Apollo eindigde wederom in 6-2, maar ditmaal waren de punten voor de Liempdse biljarters.

Het was tot de slotfase een spannend duel in dienstencentrum De Kloosterhof, de plek waar de wedstrijden van het kaderteam gespeeld worden. Nadat Leo van Hastenberg zijn partij van 110 caramboles in acht beurten winnend had afgesloten, bereikte ook Martien van den Tillaart als eerste de eindstreep met 230 caramboles in elf beurten.

Ton Rovers herstelde zich knap na een inzinking en finishte met een serie van 41 in dertien beurten 160 caramboles. De tussenstand was dus 6-2, bij verlies van Piet Leermakers zou het percentage caramboles de uiteindelijke beslissing moeten brengen. Zijn tegenstander was inderdaad als eerste uit, Leermakers maakte in de gelijkmakende beurt nog een serie van 31 en dat was voldoende om met een hoger percentage gemaakte caramboles over te gaan naar de volgende ronde van de bekerstrijd.

Overige uitslagen: Wapen van Liempde 1 - BBG 30-16; DVS - Wapen van Liempde 2 13-30; Asperia - Wapen van Liempde 3 21-30; Asperia - Wapen van Liempde 4 29-25.