De kleinkinderen van Hans Leermakers stonden met tekeningen en knutselwerken uitgebreid stil bij de verjaardag van hun opa. (Foto: Annelieke van der Linden).
De kleinkinderen van Hans Leermakers stonden met tekeningen en knutselwerken uitgebreid stil bij de verjaardag van hun opa. (Foto: Annelieke van der Linden). Foto: Annelieke van der Linden

BOXTELAAR HANS LEERMAKERS WERD ÓÓK 70 JAAR OP 1 DECEMBER

'Brabants Centrum, altijd vaste prik'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Hij kreeg al tekeningen en knutselwerken voor zijn zeventigste verjaardag en wachtte maandag op de eerste visite. Hans Leermakers wist echter niet dat kleinzonen Giel en Bas óók een e-mail naar de redactie van Brabants Centrum hadden gestuurd met de mededeling dat hun opa precies evenoud is geworden als het dagblad op donderdag. Brabants Centrum verraste de Boxtelaar met een bezoekje en een bos bloemen.

Op zijn achtste levensjaar kwam Leermakers in Boxtel wonen, op Kalksheuvel. ,,Daar bewaar ik goede herinneringen aan. We gingen regelmatig spelen in de Kampina." Later verhuisde zijn gezin naar de Doornakkerlaan. ,,Toen was park Molenwijk dé plek om buiten te spelen. Er ging geen dag voorbij of we zwommen in het Leijsenven."

BIGGENKRANT

Brabants Centrum was onlosmakelijk verbonden met zijn familie, aldus Leermakers. ,,We hebben zelfs een speciale bijnaam voor de krant die ons gezin nog steeds gebruikt: het Biggenkrantje. Als je vroeger de krant opensloeg, zag je talloze advertenties waarin 'een toom beste biggen' werd aangeboden. Daarom doopten wij Brabants Centrum om tot Biggenkrant", legt Leermakers uit. ,,Het leuke aan Brabants Centrum is dat je altijd wel een bekende in de krant ziet. Het lijkt wel alsof iedereen er wel eens instaat. Zo was mijn kleinzoon Bas de 30.000e inwoner van Boxtel."

Leermakers trouwde met Rieky, een 'échte Boxtelse'. Het echtpaar kreeg vier kinderen, die ook allemaal in het dorp zijn blijven hangen. ,,Ook in ons gezin was het op donderdagavond altijd een sport om Brabants Centrum als eerste uit de brievenbus te vissen als ie werd bezorgd", grinnikt Leermakers. ,,We bewaren de krant de hele week en pakken hem soms om de gemeentemededelingen nog eens terug te lezen. Brabants Centrum is vaste prik voor ons."

Op zijn zestigste ging de Boxtelaar met pensioen; sindsdien vertrekken Rieky en hij enkele maanden per jaar naar Spanje. ,,Het is heerlijk om af en toe afstand te nemen, al vinden we het natuurlijk ook fijn om in Boxtel te zijn."