Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

'BRABANTS CENTRUM HÓÓRT BIJ BOXTEL ZOALS KASTEEL STAPELEN'

Reus Jas trakteert jubilerende krant

Directeur Henk van der Zee en de aanwezige medewerkers van Brabants Centrum toonden zich aangenaam verrast door de komst van de stratenmakersgigant, die onlangs ook een mijlpaal vierde. Begin oktober stond Boxtel feestelijk stil bij het feit dat Jas de Keistamper 65 jaar geleden voor het eerst vanuit de reuzenhemel op de Boxtelse keien landde om de plaatselijke gang van zaken eens positief-kritisch op de korrel te nemen. En dat doet Jas nog altijd.

Wat dat betreft zijn er wel overeenkomsten tussen de lokale krant en de reus. Want als voortzetting van de vooroorlogse Boxtelsche Courant werd Brabants Centrum kort na de bevrijding, in december 1944 immers opgericht als stichting zónder winstoogmerk die als doel heeft al het mooie en goede in Boxtel voor het voetlicht te brengen. Zonder daarbij voorbij te gaan aan onvolkomenheden of misstanden.

MONUMENTAAL

,,Boxtel beschikt over enkele fraaie monumenten. Ik noem de Sint-Petrusbasiliek en kasteel Stapelen, maar wat mij betreft hoort ook Brabants Centrum in dat rijtje thuis. Een onmisbare krant waar in menig gezin op donderdagavond om wordt gevochten", gaf voorzitter Ketelaars van Boxtel Vooruit het BC-team mee.

De nauwe band tussen de reus en Brabants Centrum stamt nog uit de tijd dat oud-directeur en -hoofdredacteur Theo van den Aker van de krant als geestelijk vader invulling gaf aan de stem van Jas. Het tweetal kreeg niet voor niets vorig jaar, samen met het bestuur van Boxtel Vooruit, de eerste Jonkers- van der Velden Cultuurprijs uitgereikt.

Na de vriendelijke woorden van Ketelaars, die werd vergezeld door zijn medebestuursleden Paul Hermans en Jan Ketelaars, haastte reus Jas zich terug naar zijn grote, donkere wolk, waar hij doorgaans alleen achter vandaan komt op afroep van de burgemeester van Boxtel. Maar voor deze gelegenheid maakte de uit de kluiten gewassen stratenmaker een uitzondering. Zonder overigens zijn karakteristieke stemgeluid te verheffen. Wel liet hij een slagroomtaart achter die niet lang onaangeroerd bleef...

GEEN FEEST

Later op de dag kwam ook nog een trouwe abonnee met gebak aanzetten en er werden enkele boeketten bloemen in het redactielokaal bezorgd. Een feestje voor de medewerkers bleef maandag achterwege. Het bestuur van de stichting Brabants Centrum besloot eerder dit jaar het 70-jarig bestaan te vieren door een prijzenpot van 10.000 euro beschikbaar te stellen voor een voetbalpool tijdens het WK in Brazilië. De laatste waardecheque werd vorige week uitgereikt.

,,Want we vieren ons jubileum het liefst met al die trouwe abonnees. Maar óók met onze adverteerders. Onder meer met aantrekkelijke kortingen én de financiering van een etalagewedstrijd tijdens de komende kerstperiode", aldus directeur Van der Zee van Brabants Centrum.

FOTO BOVEN: Reus Jas de Keistamper en voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit verrassen de medewerkers van Brabants Centrum met een slagroomtaart. (Foto: Annelieke van der Linden).

Kerstmarkt bij
kringloopwinkel
van Het Goed

Artikelen om de kerstversiering aan te vullen, een nieuw kleurtje in de boom of iets geks uitproberen. Het kan in kringloopwinkel Het Goed aan de Industrieweg in Boxtel. Zaterdag 6 december liggen de kerstspullen voor het eerst in de winkel.

Bezoekers krijgen tussen 09.00 en 17.00 uur gratis koffie en thee met wat lekkers. Het Goed biedt leuke, aantrekkelijk geprijsde spullen, zoals meubels, kleding, speelgoed en boeken. Het aanbod wisselt dagelijks. Bruikbare tweedehands spullen kunnen afgegeven worden of worden gratis thuis opgehaald.