geslaagde samenwerking met tennet

Bewoners buitengebied Boxtel krijgen glasvezel

MARIËLLE WIJFFELAARS

Met ruim 90 procent positieve respons is groen licht gegeven voor de aanleg van aansluitingen voor internet via glasvezelkabels. Ruim 350 adressen in het buitengebied tussen Boxtel en Oirschot worden hierop aangesloten en kunnen binnen een jaar beschikken over een razendsnelle internetverbinding.

Het initiatief werd genomen door Glasvezel Boxtel en de afgelopen maanden kregen eigenaars van woningen of bedrijven in een gedeelte van het buitengebied bezoek van deze organisatie. Hiermee werd het animo voor een glasvezelaansluiting gepolst. En de belangstelling bleek ongekend hoog te zijn; ruim 90 procent van de bezochte adressen reageerde positief. ,,Voor ons een waar succes", zegt Jan van Kemenade van Glasvezel Boxtel. ,,In andere gemeenten ligt de respons meestal tussen de vijftig en zestig procent."

DIGITALE WERELD

Voor de aanleg van de kabels is de samenwerking gezocht met Tennet. Dit nutsbedrijf is bezig met de realisatie van het 10-150 kV-station op bedrijventerrein Vorst bij Lennisheuvel. Tijdens de

graafwerkzaamheden ten behoeve van de stroomvoorziening zijn ook werkzaamheden ten behoeve van glasvezelkabels meegenomen. ,,De benodigde buis ligt inmiddels onder de grond. Het eigendom hiervan wordt overgenomen van Tennet en kan gebruikt worden voor de glasvezelkabels", legt Van Kemenade uit.

TOEKOMSTMUZIEK

Mede door de samenwerking met Tennet en de zeer hoge deelname van de bewoners in het gebied zijn er aan de aanleg voor de huishoudens in het buitengebied geen extra kosten verbonden. Zij kunnen straks voor 67 euro per maand beschikken over internet, telefonie en televisie. ,,En dat is voor velen een hele verbetering", stelt Van Kemenade. ,,Een aantal van deze adressen heeft nog altijd geen goede internetverbinding en dat kan in deze digitale wereld echt niet meer."

In deze eerste fase gaat het om woningen en bedrijven in een gedeelte van het buitengebied tussen bedrijventerrein Vorst richting Spoordonk en de Oude Grintweg. Er zijn plannen om in de toekomst ook glasvezel mogelijk te maken voor andere delen van het Boxtelse buitengebied en ook de kernen Boxtel, Liempde en Lennisheuvel zouden daarin betrokken kunnen worden. ,,Dat is nog echt toekomstmuziek", vertelt Van Kemenade. ,,De ideeën zijn er wel, maar voorlopig richten we ons eerst op deze fase."

VOOR DE BOUWVAK

Voor het project is inmiddels ook een aanvraag gedaan voor subsidie uit het provinciale breedbandfonds. De meeste straten in het betreffende gebied doen mee, slechts een enkeling heeft besloten niet deel te willen nemen. Glasvezel Boxtel hoopt nog voor de bouwvak klaar te zijn met de aansluitingen. Van Kemenade: ,,Binnen nu en een jaar moeten alle adressen zijn aangesloten op glasvezel."


MOTIE BALANS HAALT BAKZEIL

Geen politieke steun voor
behoud biebpunt in Liempde

HENK VAN WEERT

Oppositiepartij Balans kreeg dinsdagavond geen steun in de gemeenteraad voor een motie om het bibliotheekpunt in Liempde open te houden. Bibliotheek De Meierij krijgt volgend jaar 75.000 euro minder subsidie en sluit daarom de vestiging bij dienstencentrum De Kloosterhof met ingang van 1 januari. Ook het UITpunt in Boxtel gaat dicht.

Het bibliotheekbestuur heeft op meerdere manieren geprobeerd de subsidiedaling op te vangen. Een eventuele verhuizing van de hoofdvestiging aan de Burgakker naar Podium Boxtel in mbo-school SintLucas verderop in die straat, blijkt geen besparing op te leveren, meldde wethouder Marusjka Lestrade tijdens de raadsvergadering. En dus ging de bibliotheek op zoek naar andere alternatieven. Die werden gevonden in de sluiting van het vijf jaar geleden geopende biebpunt in het washok van het voormalige Sint-Albertusklooster én in het opheffen van het UITpunt in Boxtel.

ERBIJ NEERLEGGEN

,,We hebben het bibliotheekbestuur geen kaders meegegeven op welke manier ze haar besparingen realiseert. En dus zullen we ons erbij neer moeten leggen dat gekozen is voor deze oplossing", reageerde de wethouder op de motie waarmee Balans het college van B. en W. opriep alles in het werk te stellen om het biebpunt in Liempde open te houden.

De wethouder vindt de keuze van het bibliotheekbestuur ook verdedigbaar. In Liempde zijn iets meer dan zeventig volwassenen lid van de boekenuitleen. ,,De basisschool krijgt extra aandacht en voor mensen die moeilijk ter been zijn wordt mogelijk een haal- en brengservice gerealiseerd. Voor anderen is de afstand naar de vestiging in Boxtel helemaal niet zo ver", stelde Lestrade.

'ONBEHOORLIJK'

Raadslid Willy van Zuijlen van Balans probeerde het nog met de stelling dat de huur voor het biebpunt door blijft lopen en er dus helemaal geen besparing wordt gerealiseerd. Maar daar trapte de wethouder niet in. Volgens haar heeft de bibliotheek zelf aangegeven dat door de sluiting van de Liempdse voorziening de subsdiedaling wordt opgevangen. Ook verweet Van Zuijlen de bibliotheek onbehoorlijk bestuur omdat niet gezocht is naar alternatieven. Die beschuldiging wees de wethouder van de hand. ,,Er is ook gekeken of verhuizing naar SintLucas soelaas zou bieden, maar dat blijkt niet het geval."

Lestrade wees ook op discussie op andere welzijnsterreinen die nog volgen. Want de gemeente Boxtel moet volgend jaar in totaal 600.000 euro bezuinigen. ,,Er zullen nog flinke veldslagen volgen..."

De plannen om de bibliotheek te verplaatsen naar Podium Boxtel of SintLucas zijn nog niet van de baan, zo meldde directeur Marc Jacobs gisteren. ,,We voeren nog gesprekken met de twee partners om de mogelijkheden te onderzoeken. Ik zie een samenwerking zeker nog als mogelijkheid, ik denk dat de drie voorzieningen elkaar kunnen versterken."