ALLEEN SINT-MICHIELSGESTEL BLIJFT OVER

Raad Boxtel houdt toch geloof in ambtelijke fusie

HENK VAN WEERT

Ook na het voorlopig afhaken van Haaren blijft de gemeenteraad van Boxtel geloven in een ambtelijke fusie. De acht fracties dienden dinsdagavond unaniem een motie in om de samenwerking met de laatste overgebleven partner, de gemeente Sint-Michielsgestel, per 1 januari 2016 te realiseren. De oproep van de provincie om eerst nog maatschappelijke organisaties te raadplegen voor een breder draagvlak, wordt genegeerd.

Burgemeester Mark Buijs van Boxtel vertelde dat hij onlangs op gesprek is geweest bij gedeputeerde Bert Pauli in het Bossche provinciehuis. Ook vertegenwoordigers van de gemeenten Sint-Michielsgestel, Haaren, Vught en 's-Hertogenbosch sloten daarbij aan. Er werd gesproken over de wens die het provinciebestuur een maand geleden op tafel legde om een breder draagvlak voor de ambtelijke samenvoeging te creëren.

Dat draagvlak zou vorm moeten krijgen door burgers, ondernemers, maatschappelijke organisaties en andere gemeenten in de regio bij het proces te betrekken. ,,Maar zo'n onderzoekje zien we niet zitten. Simpelweg omdat we nog niet zo ver zijn dat er ook al over een bestuurlijke fusie wordt gesproken", vertelde Buijs dinsdag tijdens de raadsvergadering.

VINGER AAN DE POLS

Raadslid Peter Manniën (Combinatie95) uitte zijn bezorgdheid over het fusietraject vanaf het moment dat komend voorjaar het projectplan is vastgesteld. Tot aan de daadwerkelijke samenvoeging van de ambtelijke diensten per 1 januari 2016 wil hij de vinger aan de pols kunnen blijven houden.

Burgemeester Buijs zegde toe dat de raad regelmatig op de hoogte wordt gehouden over de vorderingen. ,,Maar we kunnen niet een dure projectdirecteur inhuren, als het projectplan nog niet is vastgesteld..." Manniën nam wat mokkend genoegen met de belofte van Buijs: ,,Als we maar voorkomen dat we uiteindelijk met een verkeerd resultaat worden opgezadeld."

Als voorzitter van de zogeheten kerngroep die de ambtelijke fusie vanuit de gemeenteraad begeleidt, glom Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) van trots bij het indienen van de motie om na het afhaken van Haaren verder op te trekken met Sint-Michielsgestel. ,,Ik geloof niet dat er al ooit eerder een motie unaniem is ingediend in deze raad." Zoals verwacht werd de opdracht aan B. en W. om alles in het werk te stellen de samenvoeging van de ambtelijke van de twee overgebleven gemeenten uiterlijk op 1 januari 2016 gerealiseerd te hebben, door alle raadsleden gesteund.

BILLEN AFVEGEN

Van den Einden stelde begrip te hebben voor het besluit van de Haarense raad om pas op de plaats te maken met de ambtelijke fusieplannen. ,,Je kunt drieduizend stemmen uit de bevolking niet negeren natuurlijk." En waar burgemeester Buijs aangaf dat een bestuurlijke fusie nog niet aan de orde is, zei Van den Einden dat zo'n volledige samensmelting van gemeenten 'niet mag worden ontkend'. Sint-Michielsgestel en Boxtel hadden al voor het Haarense raadsbesluit om de samenwerking voorlopig op te schorten volgens Van den Einden besloten om door te gaan op de ingeslagen weg.

Burgemeester Buijs gaf aan dat de deur altijd open blijft voor Haaren om zich opnieuw aan te sluiten. Ook vroeg hij zich af of de inwoners van Haaren zich voldoende beseffen wat zij gaan missen, als de diverse kernen van hun gemeente wordt opgesplitst. ,,Zo wordt Haaren al tien jaar goed verzorgd door de sociale dienst van Boxtel. Het is wel gezellig om in Oisterwijk een kopje koffie te gaan drinken, maar worden hun billen straks ook goed afgeveegd als dat nodig is?" Om te vervolgen: ,,We blijven Haaren steunen en helpen, maar om daar nu ook extra kosten voor te gaan maken?"

KOSTENBESPARING LAGER

Dat de ambtelijke fusie wellicht nog maar plaatsvindt tussen twee in plaats van de oorspronkelijke zes gemeenten die in 2012 in beeld waren, doet volgens burgemeester niets af aan de voordelen die samenwerking biedt. ,,De kostenbesparing zal wellicht wat lager uitvallen, maar de kwaliteit van de dienstverlening en het opheffen van de kwetsbaarheid blijven belangrijke voordelen."