Boxtel blij met 'Sinterklaas-surprise'

PvdA-fractieleider wijst schaliegasboringen af

MARIËLLE WIJFFELAARS

,,Schaliegasboringen in Nederland? Dat gaan we niet doen." Deze uitspraak van landelijk PvdA-leider Diederik Samsom in het radioprogramma De Nieuws BV zorgde gisteren voor een feestelijke stemming bij Boxtelse actievoerders tegen schaliegas én in het gemeentehuis. Want hiermee lijken boringen in Nederland van de baan te zijn; een meerderheid in de Kamer is nu immers tégen.

Samsom noemde in het interview schaliegasboringen 'volstrekt onnodig' en zei verder voorstander te zijn van duurzame energiebronnen. Hiermee spreekt coalitiepartij PvdA zich bij mondde van haar fractievoorzitter uit tegen schaliegaswinning in Nederland. Het is voor het eerst dat de sociaaldemocraten harde uitspraken hierover doet, eerder stelde Samsom akkoord te gaan met boringen mits dat veilig zou kunnen. De PvdA-leider herhaalde zijn uitlatingen tijdens een debat in de Tweede Kamer. Coalitiepartner VVD reageerde vol verbazing. ,,Er lopen nog onderzoeken, dus het is voorbarig te zeggen dat schaliegas in Nederland niet doorgaat", aldus de liberalen.

Na de uitspraken van Samsom werd voorzichtig feestgevierd. Onder andere bij de actiegroep Schaliegas Vrij Boxtel. Al jaren voert Mirjam Bemelmans actie tegen (proef)boringen. ,,Dit voelt als een kroon op ons werk", zei Bemelmans gisteren enthousiast. ,,Het is een prachtige Sinterklaas-surprise en ik ga er vanuit dat het hele onderzoek en de structuurvisie schaliegas hiermee overbodig zijn. Laten we ons allemaal richten op duurzame energiebronnen en schaliegas definitief van de agenda schrappen. De uitspraken van Samsom geven hier de aanzet tot."

Ook in het Boxtelse gemeentehuis werd met blijdschap gereageerd op de uitspraken van PvdA-leider Samsom. Wel meldde wethouder Peter van de Wiel alert te willen blijven. ,,Natuurlijk zijn we ontzettend blij en opgelucht, maar we moeten wél scherp blijven." Daarom heeft het gemeentebestuur vandaag een brief naar alle fracties in de Tweede Kamer gestuurd. Hierin wordt hen gevraagd duidelijk stelling in te nemen in het schaliegasdossier. Van de Wiel: ,,De meeste partijen hebben zich in het verleden openlijk uitgesproken tegen schaliegas, maar we zien graag dat ze dit nogmaals bevestigen. Dan kan dit dossier echt gesloten worden."

TRANSITIE

Met de uitspraken van Samsom lijkt het logisch dat minister Henk Kamp stopt met het onderzoek en de structuurvisie schaliegas. ,,Als er geen draagvlak meer is, hoeven die niet doorgezet te worden", meent Van de Wiel. ,,Maar ik vind het nog belangrijker dat nu de transitie naar duurzame energie wordt gemaakt. In Boxtel zijn we daar met de Green Tech Campus al mee bezig en ik hoop dat de Tweede Kamer besluit ook de overstap te gaan maken."

Zowel Bemelmans als Van de Wiel hopen dat er snel meer duidelijkheid komt over de boringen in Nederland. Bemelmans: ,,Kamp moet nu de knoop doorhakken. Geen draagvlak betekent geen boringen, dus kan het onderzoek gestaakt worden."