Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VINCENTIUS REIKT KERSTPAKKETTEN UIT AAN MINIMA

'Vraag om steun neemt fors toe'

De Vincentiusvereniging wordt dit jaar geconfronteerd met een fikse toename van vragen om financiële hulp. Waar vorig jaar nog 4.400 euro werd uitgekeerd, was dat tot nu toe al ruim 11.500 euro. Een van de pijlers in de armoedebestrijding is het verstrekken van gratis kerstpakketten. Ook dit jaar kunnen weer aanvragen worden ingediend en inwoners van de gemeente Boxtel wordt gevraagd levensmiddelen beschikbaar te stellen.

,,Helaas stijgt het aantal medeburgers dat door de financiële crisis in zwaar weer terecht is gekomen. Jaarlijks neemt de aanvraag van kerstpakketten toe. Vorig jaar werd het trieste dieptepunt van 335 pakketten bereikt. Het blijkt dus hard nodig om deze traditie voort te zetten", aldus bestuurslid Arnold Krielen.

Meerdere organisaties die de armoedebestrijding of hulpverlening hoog in het vaandel hebben staan, werken samen met de Vincentiusvereniging Boxtel. Zo waren 85 van de genoemde 335 kerstpakketten bestemd voor klanten van de Voedselbank.

AANVRAAG

Inwoners van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel die van een laag inkomen moeten rondkomen en in aanmerking denken te komen voor een kerstpakket, kunnen dat van dinsdag 9 tot en met maandag 15 december aanvragen via internet: www.vincentiusboxtel.nl. Wie geen computer heeft, kan van woensdag 10 tot en met zaterdag 13 december tussen 13.00 en 17.00 uur een formulier afhalen in het kringloopcentrum aan de Van Leeuwenstraat 5 te Boxtel. Bij inlevering krijgen mensen een afhaaltijdstip en een code, die men op de uitgiftedag moet meenemen. Met alle informatie wordt vertrouwelijk omgegaan.

INZAMELING

De Vincentiusvereniging Boxtel nodigt zowel particulieren als bedrijven uit om verpakte levensmiddelen in te leveren bij het kringloopcentrum aan de Van Leeuwenstraat 5 te Boxtel. Dat kan van dinsdag 16 tot en met donderdag 18 december tussen 13.00 en 17.00 uur. Te denk valt aan kerstbrood, koffie of thee, vacuüm verpakte kaas of vlees of ingeblikte vis, ragout, conserven of andere levensmiddelen. De uiterste gebruiksdatum mag niet verstreken zijn en de artikelen moeten tot eind januari 2015 houdbaar zijn. Donaties kunnen overgemaakt worden op IBAN-nummer NL18 RABO 0128 7223 20 van de Vincentiusvereniging Boxtel onder vermelding van 'Kerstpakkettenactie'.

,,Dit jaar is voor 10.000 euro aan cheques uitgereikt aan organisaties die actief zijn in het bestrijden van persoonlijke nood en wordt er voor vele duizenden euro's directe hulp verstrekt aan personen die een beroep doen op de hulp van Vincentiusvereniging", aldus bestuurslid Krielen. Twee jaar geleden was dat nog 3.300 euro en in 2013 4.400 euro. ,,Vorige week stond de teller op ruim 11.500 euro, een toename van maar liefst 263 procent. Het aantal aanvragen dat we dit jaar ontvingen is anderhalf keer hoger dan in 2013. Achter deze verzoeken zaten vaak trieste en schrijnende persoonlijke situaties verscholen."

FOTO ONDER: Beeld van de inzamelingsactie voor kerstpakketten in het kringloopcentrum van de Vincentiusvereniging aan de Van Leeuwenstraat. (Foto: Peter de Koning).