ZGE start persoonlijke gesprekken

Geestelijk verzorgers bieden luisterend oor

MARGO BARTELDS

Zorggroep Elde (ZGE) vindt welzijn van mensen belangrijk. In de verschillende woonzorgcentra en in het verpleeghuis is een team van geestelijk verzorgers actief om bij te dragen aan het welbevinden van de bewoners door het bieden van een luisterend oor en met hen in gesprek te gaan over alles wat hen bezig houdt.

Nu er van alles gaat veranderen in de sociale wetgeving blijven steeds meer mensen langer thuis wonen. Dat geldt voor mensen die zorg nodig hebben, maar ook de ouder wordende mens blijft langer in de eigen woning. Zorggroep Elde biedt in Boxtel en omstreken ook diensten aan bij mensen thuis, waaronder geestelijke zorg. De verzorgers krijgen steeds vaker de vraag of zij ook iets kunnen betekenen voor mensen die thuis wonen. Die vraag bereikt de geestelijk verzorgers nu via thuiszorgmedewerkers of vrijwilligers van Nabij, de stichting die mensen begeleidt in de laatste levensfase. De geestelijk verzorgers willen aan dié vraag gehoor geven. Er is bij hen ruimte en tijd om ook met mensen in de wijk in gesprek te gaan.


De indruk bestaat daarnaast dat ook mensen die geen zorg nodig hebben, behoefte hebben aan een luisterend oor en een gesprek over wat hen bezighoudt. Dat er meer mensen zijn die het hart eens willen luchten of behoefte hebben om met iemand te praten, die zonder enig oordeel kan luisteren. Als iemand stoeit met het ouder worden of met het omgaan met toenemende beperkingen kan het luisterend oor van de geestelijk verzorger steun bieden. De steun die zij kunnen en willen bieden is voor iedereen toegankelijk en niet gebonden aan een religie of achtergrond.

DICHTBIJ STAAN


De geestelijk verzorgers hebben tijd en aandacht en al het besprokene is bij hen veilig en vertrouwd, want zij hebben een beroepsgeheim. Zij gaan niet uit van de ziekte of beperking die iemand heeft, maar richten hun aandacht op de héle mens. ,,Wij luisteren met de oren en ogen van de ander en lopen in zijn/haar eigen schoenmaat mee", verklaart Margreet Simons, geestelijk verzorger van Zorggroep Elde. ,,Ieder mag bij ons zijn, wie ze zijn", vult haar collega Marianne Jansen aan. Het kan een voordeel zijn, met iemand in gesprek te gaan die vertrouwd is, maar wat verder afstaat dan bijvoorbeeld de eigen familie. ,,We zijn daardoor niet direct betrokken, maar qua aandacht en inzet staan we wel dichtbij. We staan echt naast de ander", gaat Jansen verder.

GESPREKSGROEPEN

Naast de persoonlijke gesprekken ervaren de geestelijk verzorgers hoe plezierig het kan zijn als mensen met anderen in gesprek kunnen gaan, over dat wat hen allemaal bezighoudt. Daarvoor starten zij een tweetal gespreksgroepen.

Er is een achttal middagen gepland voor gesprekken over het 'Omgaan met beperkingen' in de brede zin van het woord. Deze gespreksgroep vindt plaats in verpleeghuis Liduina en wordt begeleid door Mathieu Hendriks. De groepen die nu starten zijn bedoeld voor mensen die zelfstandig wonen en niet in het verpleeghuis of woonzorgcentrum. Een tweede gespreksgroep van acht avonden, gaat met elkaar in gesprek over het 'Gelukkig ouder worden'. Deze groep gaat dinsdag 9 december van start. De gesprekken over het thema 'Gelukkig ouder worden' start donderdag 11 december.
Voor informatie over individuele gesprekken kan men contact opnemen met Hariëtte Blankers (073) 55 877 77 of Margreet Simons (0411) 61 54 44. Aanmelden voor de gespreksgroepen kan bij Mathieu Hendriks via telefoonnummer (0411) 63 40 00 of e-mail m.hendriks@zge.nl of bij Marianne Jansen: (0411) 66 25 55 of m.jansen@zge.nl.


Op Stapel(en)

Kerstmis is meer dan het geboortefeest van Jezus van Nazareth. Christenen vieren vooral de intense en intieme verbondenheid van het goddelijke met de mens en de wereld: incarnatie (menswording), Emmanuel (God met ons). In de activiteitenreeks Op Stapel(en) schetst Philip Verdult hiervan een beeld aan de hand van kunstwerken, citaten en referenties naar andere culturen en religies. De lezing wordt gehouden op zondag 7 december vanaf 14.00 uur in de ridderzaal van kasteel Stapelen. Deelname kost vijf euro; aanmelden via www.kasteelstapelen.nl.