Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SINTERKLAASACTIVITEIT 'EET MET JE HART' IN EN GARDE!

Gezellige brunch voor Boxtelse ouderen

PETER DE KONING

Koffie, petit fourtjes, mosterdsoep en broodjes met allerlei beleg. Twintig ouderen uit Boxtel genoten dinsdagochtend van een heerlijke brunch en een heleboel gezelligheid in restaurant En Garde! op de Markt. Opnieuw een geslaagd initiatief van de stichting 'Eet met je hart'.

Babs van Geel uit Utrecht (geboren en getogen in Boxtel) startte ermee in mei 2013. De werkwijze is eenvoudig: bezoekers van een restaurant doneren bij het afrekenen een vrijwillige extra bijdrage van één euro. Al die euro's bij elkaar vormen het budget waarmee de vrijwilligersorganisatie activiteiten houdt voor groepen ouderen. Het initiatief begon anderhalf jaar geleden in Utrecht. De activiteiten in Boxtel lopen nu ruim een jaar. ,,En in die periode heeft het iets op gang gebracht", vertelt vrijwilliger Ivy van Geel van het team Boxtel-Schijndel. ,,Andere mensen en instellingen haken erop in. Zoals restaurant Jacobushof dat vandaag de goodiebags sponsort en leerlingen van het Baanderherencollege die binnenkort voor ons aan de slag gaan. Dat maakt ons dankbare werk nog mooier."

Deur zwaait open

Vijf vrijwilligers zorgden dinsdag voor het vervoer van de ouderen naar restaurant En Garde! Ivy rijdt zelf ook. ,,Aanbellen hoeft niet, de deur zwaait al open zodra mensen ons zien", lacht ze. De organisatie werkt met een bestand van ongeveer honderd mensen die in aanmerking komen voor deze activiteiten. De meeste namen komen via de thuiszorg. ,,Als we een groep selecteren voor een activiteit, zoals deze brunch, dan kiezen we groepjes uit dezelfde straat of wijk. Dat geeft aanknopingspunten voor een gesprek. Als mensen uit dezelfde wijk elkaar beter leren kennen, kunnen ze elkaar in het dagelijks leven ook beter helpen."

Nellie Koenders en Riek Schalkx, buurvrouwen én vriendinnen uit wooncomplex Ten Brueckelen, zeiden meteen ja op de uitnodiging. ,,We gingen al vaker naar activiteiten van 'Eet met je hart'. Erg leuk en ook heel afwisselend", vertellen ze. ,,In de zomer was er een muziekmiddag bij De Langspier, in oktober gingen we met een groep naar Circo Circolo en nu deze brunch. Echt hartstikke leuk. We zijn er lekker even uit en ontmoeten allerlei fijne mensen. Ik zeg maar zo: als het niet gezellig zou zijn, dan kwamen we niet."

De volgende activiteit van 'Eet met je hart' is een diner op kerstavond in restaurant De Deugniet aan de Rechterstraat in Boxtel.

OP DE FOTO: Onderlinge gezelligheid en elkaar beter leren kennen zijn belangrijke ingrediënten voor 'Eet met je hart'. Dinsdag genoten twintig ouderen in restaurant En Garde! (Foto: Peter de Koning).


WERKGROEPEN VAN START OVER WONEN EN ZORG IN BOXTEL

'Nieuwe senior wil eigen leven bepalen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Ad van den Brand uit Boxtel zette begin dit jaar zijn gedachten over wonen, zorg en welzijn voor ouderen op enkele A4-tjes uiteen. Uitgangspunt is dat ouderen op tijd moeten beginnen met nadenken over hun toekomst. Om met anderen van gedachten te kunnen wisselen over dit onderwerp, organiseerde Van den Brand eerder drie openbare bijeenkomsten in Boxtel. Komend jaar wordt in twee werkgroepen over de onderwerpen zorgcoöperatie en een particulier kleinschalig wooninitiatief verder nagedacht. Belangstellenden kunnen zich nog aanmelden voor deze groepen.

,,We kunnen ervaringen blijven uitwisselen, maar het is van belang om een nieuwe stappen te zetten", zei Van den Brand vorige week tijdens de eerste vergadering. ,,Er wonen 6.600 mensen in Boxtel die ouder zijn dan 65 jaar. Als mensen zien dat er daadwerkelijk initiatieven ontstaan die van invloed zijn op hun toekomst, willen ze zeker bij ons aansluiten", stelde de initiatiefnemer. Hij ging al in gesprek met mensen van de gemeente, die beloofden dat ze zijn initiatieven wilden ondersteunen en faciliteren.

De eerste vergadering met mensen die concreet geïnteresseerd waren om in een werkgroep zitting te nemen, vond dan ook plaats in het Boxtelse gemeentehuis. Daar bleek dat naast het initiatief van Van den Brand ook andere mensen uit Boxtel al plannen hadden voor de toekomst. Onder wie An Gloudemans, die op zoek is naar gelijkgestemde senioren om een kleinschalig woonproject in Boxtel op te zetten.

diversiteit

In totaal waren dertien mensen aanwezig tijdens de eerste vergadering. Een aantal van hen is al jaren weduwe of weduwnaar en wilde graag nadenken over de woontoekomst. ,,Nu kan ik nog zelfstandig wonen, maar wat als dat niet meer kan", vroeg iemand zich af. Anderen hadden een bouwkundige of zorgachtergrond en wilden vanuit die rol meedenken. ,,De diversiteit aan mensen geeft kansen", concludeerde Van den Brand. Eén van de aanwezigen stelde dat het belangrijk is dat niet alleen oude, maar óók jonge mensen in eenzelfde complex wonen, zodat ze elkaar kunnen ondersteunen met klusjes als oppassen op kinderen en boodschappen doen. Een ander was van mening dat het belangrijk was om aan de slag te gaan in plaats van te denken dat plannen toch niet zouden lukken.

Van den Brand gaf aan dat er veel meer mogelijk is dan enkel woonprojecten. ,,Zo zouden mensen gebruik kunnen maken van gezamenlijke voorzieningen in een gebouw, kunnen er activiteiten worden georganiseerd en kunnen er ook diensten worden gedeeld op het gebied van zorg. Op honderd plekken in Nederland zijn inmiddels zorgcoöperaties opgestart, waarbij mensen samen de regie houden over zorg door die gezamenlijk in te kopen en alles inzichtelijk te houden." Van den Brand heeft voor mogelijke financiële steun al contact gezocht heeft met de Boxtelse stichting Sjef van de Laar, Rural Alliances die projecten in plattelandsgemeenten ondersteunt, de provincie Noord-Brabant en de Rabobank.

van buiten naar binnen

De initiatiefnemer concludeerde samen met Chris D'Havé uit Lennisheuvel, deskundigde op het gebied van onder meer zorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning, dat er veel keuzes gemaakt moeten worden. ,,We willen graag werkgroepen vormen waarin leden intensiever over woonprojecten en zorgcoöperaties gaan nadenken, zodat ideeën meer vorm krijgen. Daarin kan kennis worden gedeeld. En als die kennis er niet is, kunnen leden van de werkgroep daarnaar op zoek gaan", zei D'Havé.

Ook wethouders Eric van den Broek en Marusjka Lestrade lieten even hun gezicht zien tijdens de eerste vergadering. ,,Het is prettig dat vanuit de samenleving wordt nagedacht over de eigen toekomst. Tijdens het aantreden van het nieuwe gemeentebestuur hebben we al opgenomen in onze beleidsplannen dat we van buiten naar binnen willen werken en initiatieven willen initiëren. De plannen die ik hier hoor, passen bij de uitgangspunten van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning", stelde Van den Broek. ,,Je ziet in Boxtel allerlei plannen uit de grond schieten. Kijk naar Samen In Lennisheuvel (SIL) en een initiatief vanuit de flats op Hoogheem, waarbij bewoners elkaar ondersteunen. Als gemeente kunnen we denkkracht leveren en kijken waar mogelijkheden liggen om complexen te bouwen." Wethouder Lestrade ondersteunde de woorden van Van den Broek. ,,De nieuwe generatie senioren is kritisch en wil haar eigen leven bepalen in plaats van dat de gemeente ze iets oplegt."

Elf mensen hebben zich opgegeven voor de werkgroep 'Zorgcoöperatie', terwijl zeven personen kozen voor de werkgroep 'Particulier kleinschalig wooninitiatief voor senioren'. Mensen die zich alsnog willen aanmelden, kunnen zich melden bij Ad van den Brand, e-mailadres advandenbrand@hotmail.com of An Gloudemans, e-mail: angloudemans@ziggo.nl.

Begraafplaats Munsel

Ik ben dikwijls op het kerkhof aan de Kastanjelaan te Boxtel. Het is te triest voor woorden, het kerkhof ziet er verschrikkelijk uit, ik krijg er tranen van in mijn ogen. Als je in Lennisheuvel en Liempde naar het kerkhof gaat, zie je dat daar alles perfect in orde is. Daags voor Allerheiligen was een oudere vrouw het graf van haar overleden man aan het schoonmaken. Ze mocht van de beheerder van de begraafplaats haar emmer niet even op het gras zetten.

De beheerder zit de hele dag in zijn hok, rijdt af en toe wat rond op de tractor en geeft onzinning commentaar. Bij de vorige beheerder zag het kerkhof er perfect uit. Veel mensen zeggen weg te blijven van de begraafplaats als de toestand niet verandert. Het is gewoon schandalig.

        G. SPIERINGS

Naschrift redactie: Navraag bij de gemeente Boxtel leert dat één klacht over de begraafplaats Munsel is binnengekomen en dat hier actie op wordt ondernomen. Verder zegt de gemeente geen signalen over grote onvrede te hebben gehad.