Lisan Mulder en Iris de Visser van de Reddingsbrigade Boxtel doen mee aan een sponsoractie ten bate van 3FM Serious Request.
Lisan Mulder en Iris de Visser van de Reddingsbrigade Boxtel doen mee aan een sponsoractie ten bate van 3FM Serious Request. Foto: Peter de Koning

LISAN MULDER EN IRIS DE VISSER IN VIERDAAGSE VAARTOCHT

Actie reddingzwemmers voor Serious Request

TONNIE WESSELING

Het Glazen Huis van de actie Serious Request staat deze keer in Haarlem. Van 18 tot en met 24 december wordt het huis bemand door deejays van 3FM die geld inzamelen voor meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden. Lisan Mulder (19) en de twee jaar oudere Iris de Visser, beiden lid van de plaatselijke Reddingsbrigade, zamelen ook geld in. Via een sponsortocht met 45 reddingssloepen.

Van zaterdag 20 tot en met maandag 22 december zetten reddingsbrigades uit het hele land zich in voor de inzamelingsactie Serious Rescue. Vanuit de Reddingsbrigade Boxtel doen Lisan en Iris mee. Het tweetal is gedreven en vertelt enthousiast. Lisan doet voor de tweede keer mee en voor Iris wordt het de eerste keer. ,,We varen ruim honderd kilometer, van Medemblik naar Haarlem. Dat doen we in shifts van twee uur en zijn daarbij gekleed in speciale pakken."

STRANDBEWAKING

Beschermende kleding is ook wel nodig want gezien de tijd van het jaar kunnen de weersomstandigheden bar en boos zijn. ,,Het is misschien afzien qua weer, maar we zien wel", zegt Iris laconiek. Er wordt overnacht en gegeten in onder meer sporthallen. De twee reddingszwemmers vormen met dertien andere bikkels het team RSG Safety. Zij verzorgen ieder jaar de strandbewaking aan de Zeeuwse kust: van Breskens tot Cadzand.

Vorig jaar werd door de enthousiaste vrijwilligers van RSG Safety 24.250 euro opgehaald. En natuurlijk hoopt het team dat bedrag dit jaar te overtreffen. Daarvoor zijn de teamleden naarstig op zoek naar sponsors. De vrijwilligers betalen zelf het startbedrag en ook de te maken onkosten zijn voor eigen rekening. ,,Vorig jaar hebben we bedrijven aangeschreven, het was allemaal nieuw voor ons. Én lastig" erkent Lisan. Nu proberen ze steun te verwerven via de media. ,,Dat lijkt ons een betere optie."

Feestcakes

Onderling houden de leden ook nog ludieke acties om de kas te spekken. Zo bakt Iris overheerlijke cakes ('volgens geheim recept') die te koop zijn voor 4,50 en 5,50 euro. De Boxtelse bezorgt de lekkernijen eigenhandig op de racefiets bij de mensen thuis. ,,We hopen 22 december een giga-bedrag aan te kunnen bieden bij het Glazen Huis."

Wie de gedrevenheid van deze jonge mensen voor het goede doel wil steunen, kan een donatie overmaken op IBAN-nummer NL23 RABO 0168 8138 82 ten name van L.S.H.T. Mulder onder vermelding van 'Serious Rescue'. De cakes van Iris kunnen via e-mail worden besteld op seriousrescueactie@outlook.com. Meer informatie over de actie van de Nederlandse reddingsbrigades is te vinden op internet: www.seriousrescue.nl.

FOTO LINKS: Lisan Mulder en Iris de Visser (rechts) van Reddingsbrigade Boxtel varen 100 kilometer in reddingssloepen: van Medemblik naar Haarlem. Met hun sponsortocht zamelen ze geld in voor de 3FM-actie Serious Request. De opbrengst van Serious Rescue bieden ze maandag 22 december aan bij het Glazen Huis. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

EHBO aan kinderen

De EHBO-vereniging Boxtel start 5 januari met een cursus Eerste Hulp Aan Kinderen. Hierbij wordt uitleg gegeven hoe reanimatie en een AED-apparaat moeten worden toegepast. De lessen zijn steeds op maandag van 19.30 tot 21.30 uur. De volgende cursusavonden zijn op 26 januari, 2 en 23 februari en 2 en 9 maart. Opgeven kan via e-mail: ledenadministratie@ehboboxtel.nl.