bewonersorgaan voor hele bevolking

Dorpsraad 'nieuwe stijl' keert terug in Liempde

MARIËLLE WIJFFELAARS

De verkiezingen voor de dorpsraad in Liemdpe werden bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart geschrapt. Reden hiervoor was een gebrek aan beschikbare kandidaten voor het adviesorgaan. Na ruim negen maanden zonder dorpsraad keert deze tóch weer terug in Liempde. In een nieuwe vorm gaan tien betrokken inwoners fungeren als bewonersorgaan.

Na de gemeentelijke herindeling in 1996 waarbij Liempde deel werd van de gemeente Boxtel, ging de dorpsraad van start. Deze was toentertijd bestemd als adviesorgaan richting het college van B. en W. De leden van de dorpsraad werden betrokken in de besluitvorming rond projecten die Liempde aangingen.

In september 2011 legde de dorpsraad tijdelijk de adviserende rol neer. Leden voelden zich niet meer serieus genomen door het Boxtelse gemeentebestuur. Uiteindelijk werden de taken weer hervat, maar bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart bleken er te weinig gegadigden te zijn voor een plek in de dorpsraad. Slechts vijf Liempdenaren meldden zich aan, terwijl er zeven plaatsen beschikbaar waren. De verkiezingen voor de dorpsraad werden daarom geschrapt.

GESPREKSPARTNER

Tien inwoners - waaronder oud-leden van het Liempdse adviesorgaan John van Heertum en Bert van Ruremonde - hebben zich echter verenigd en besloten een dorpsraad 'nieuwe stijl' te lanceren. Deze week werden de plannen gepresenteerd aan burgemeester Mark Buijs. Hij stelde blij te zijn met het initiatief en noemde het belangrijk dat in Liempde een gesprekspartner voor de gemeente aanwezig is die zich kan buigen over allerlei kwesties in het dorp.

Vanaf half december moet de dorpsraad 'nieuwe stijl' officieel van start gaan. Wel is een aantal veranderingen opgetreden. Van Ruremonde: ,,Het is geen gekozen orgaan meer en ook de rol wordt anders. We fungeren meer als een tussenpersoon tussen bevolking en gemeente, vergelijkbaar met wijkorganen zoals die er zijn in Selissenwal en Lennisheuvel. We houden ons bezig met Liempdse kwesties zonder een concurrent te zijn voor SPPiLL of de ondernemersvereniging."

LASTIGE KWESTIES

Het nieuwe orgaan wil zich vooral richten op mogelijke problemen of lastige kwesties in het dorp. Er wordt dan gezocht naar oplossingen, waar nodig in overleg met het gemeentebestuur. ,,Het college van B. en W. heeft burgerparticipatie hoog in het vaandel staan, dus ook in Liempde mag een dergelijke organisatie niet ontbreken", stelt Van Ruremonde. ,,We willen ons inzetten voor het hele dorp en al haar inwoners."

De dorpsraad 'nieuwe stijl' wordt gevormd door tien Liempdenaren, waarvan twee leden van het voormalige adviesorgaan. De overige leden zijn volgens Van Ruremonde bekenden uit de Liempdse samenleving.