Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

tweede kamer praat over schaliegas

'We hebben geen behoefte aan geld van Cuadrilla'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Bezoekers bekeken de documentaire 'Unearthed', die zich afspeelt in Zuid-Afrika en de Verenigde Staten, zaterdag met Boxtel in hun achterhoofd. Verschillende aanwezigen vroegen na afloop wat zij zelf zou kunnen doen om boringen naar schaliegas in Nederland tegen te houden. Vanavond, donderdag 4 december, wordt in de Tweede Kamer gesproken over het onderzoek dat in opdracht van minister Henk Kamp wordt verricht naar schaliegas.

Wethouder Peter van de Wiel was zaterdag aanwezig en noemde de documentaire over het Zuid-Afrikaanse gebied Karoo 'onweerlegbaar'. ,,Je ziet in de film allerlei mensen die nog dagelijks kampen met de gevolgen van schaliegasboringen. Dan moet ik er niet aan denken dat mensen in Boxtel te maken krijgen met vervuiling van drinkwater."

De huurovereenkomst die het bedrijf Cuadrilla Resources met de gemeente Boxtel sloot om in de toekomst op bedrijventerrein Vorst naar schaliegas te boren, liep op 25 november af. Boxtel beschouwt de overeenkomst als beëindigd. ,,We hebben inmiddels bericht van Cuadrilla gehad dat ze de huur voor volgend jaar naar ons over wil maken. Mochten we het bedrag ontvangen, dan zullen we aangeven dat we geen behoefte hebben aan het geld en dat we het willen terugstorten." Cuadrilla gaf eerder aan mogelijk naar de rechter te stappen. ,,We houden er rekening mee", laat Van de Wiel weten. ,,Dat is voor ons echter geen reden om toch een huurovereenkomst aan te geven. Overigens heeft zo'n contract ook weinig zin. De minister wijst de uiteindelijke boorlocaties aan en dat kan overal zijn."

mensen

Vanavond, donderdag 4 december, kunnen Tweede Kamerleden zich uitspreken over de onderzoeksopzet van de Milieu Effect Rapportage, die deel uitmaakt van de structuurvisie schaliegas. Minister Henk Kamp verlengde onlangs het moratorium op schaliegasboringen tot begin 2016 en komt pas met een definitief besluit als het onderzoek is afgerond. Alle fracties krijgen tijdens de vergadering van vanavond twee minuten spreektijd.

Ike Teuling van Milieudefensie en Mirjam Bemelmans en Irma Gommers van Schaliegas Vrij Boxtel roepen mensen op om voor vanavond 20.30 uur per e-mail een dringende oproep aan Kamerleden te doen om volledige duidelijkheid te krijgen over de effecten van schaliegasboringen. ,,Mijn ervaring is dat Kamerleden beter naar mensen luisteren dan naar professionele clubs als Milieudefensie", zei Teuling zaterdag tijdens de vertoning van de Zuid-Afrikaanse documentaire in Podium Boxtel.. ,,De documentaire 'Unearthed' toont aan dat het alsmaar onbegrijpelijker wordt dat er naar schaliegas geboord zou moeten worden", voegden Gommers en Bemelmans toe.


Statiegeld doneren aan
speciale Opkikkerdagen

De Boxtelse Nadèche Hanique (17) is een actie gestart om geld in te zamelen voor stichting Opkikker. Tot en met eind december staat bij supermarkt Albert Heijn aan de Prins Hendrikstraat een statiegeldbonnenbox.

Het winkelend publiek kan de statiegeldbonnen in de doos stoppen en op die manier geld doneren aan de stichting, die Opkikkerdagen organiseert voor gezinnen met een (chronisch) ziek kind, zodat zij een onbezorgde dag kunnen beleven.

Nadèche is kindambassadeur van de stichting en probeert met acties geld in te zamelen voor de stichting. Zo zamelde ze flessen in met haar zusje Myrthe en zorgden de Boxtelse communicanten vorig jaar naar aanleiding van een presentatie van Nadèche over stichting Opkikker voor een geldbedrag.


10 december dag van de mensenrechten

Burgemeester tekent twee Amnesty-petities

Woensdag 10 december is het exact 66 jaar geleden dat de Universele Verklaring voor De Rechten van de Mens werd opgesteld. De Boxtelse afdeling van Amnesty International organiseert diverse activiteiten die in het teken staan van mensenrechten. Burgemeester Mark Buijs ondertekent die dag als eerste twee petities.

De eerste handtekeningenactie gaat over Turkije en vrijheid van meningsuiting. Amnesty is van mening dat de Turkse autoriteiten een totale minachting voor het recht op vrije meningsuiting en het recht op vreedzame samenkomst vertonen. Zo worden journalisten, advocaten en mensenrechtenverdedigers voor de rechter gesleept en treedt de politie hard op tegen demonstranten.

Middels de petitie wordt de Turkse premier Erdogan opgeroepen om vrijheden te respecteren, protesten toe te staan, onderdrukkend wetgeving te veranderen, politiegeweld te stoppen en agenten te vervolgen die misdrijven begaan. In de tweede petitie wordt gevraagd om de vrijlating van Mohammad al-Qahtani uit Saudi-Arabië. Hij is medeoprichter van de mensenrechtenorganisatie ACPRA en werd in maart 2013 veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor het zonder toestemming oprichten van een organisatie en het aanzetten tot oproep. De werkelijke reden is zijn inzet voor mensenrechten, aldus Amnesty. De organisatie roept de Saudische autoriteiten op om Al-Qahtani onmiddellijk vrij te laten.

Nadat burgemeester Buijs als eerste handtekeningen heeft gezet, krijgen inwoners van de gemeente Boxtel de gelegenheid om een paraaf te plaatsen. Van 8 tot en met 12 december wordt hiervoor een speciale tafel ingericht in het gemeentehuis.

Medewerkers van Amnesty Boxtel zijn woensdag 10 december in de namiddag aanwezig bij het NS-station om mensen bewust te maken van de petities. Zaterdag 13 december is de groep tussen 09.00 en 13.00 uur aanwezig in winkelcentrum Oosterhof.