Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Tyrannosaurus Rex en theehuis bij oertijdmuseum

Groene Poort wil groter parkeerterrein

MARIËLLE WIJFFELAARS

Oertijdmuseum De Groene Poort passeerde een paar weken geleden de grens van 50.000 bezoekers. Niet eerder in de bestaansgeschiedenis werd dit hoge aantal gehaald. Maar het museum aan de Bosscheweg in Boxtel wil nog meer publiek gaan trekken. Het streven? 100.000 bezoekers per jaar. En dat moet bereikt worden met een flinke uitbreiding.

Twee jaar geleden werd het oertijdmuseum eigenaar van het naastgelegen bos. Hier werd een oertijdwoud aangelegd met allemaal replica's van dinosauriërs. Mede dankzij dit natuurbelevingspad trok het museum dit jaar een recordaantal bezoekers. Maar ook in de laatste maand van 2014 hoopt directeur René Fraaije op veel animo.

Op 19 december wordt een nieuwe expositie geopend waarin de Tyrannosaurus Rex centraal staat. Deze tentoonstelling is in ieder geval tot en met 1 april te zien. Fraaije: ,,Het is de grootste expositie die we ooit gehad hebben en het vertelt het verhaal van deze dinosoort. Van ei tot uitsterven." De expositie is vooral gericht op doe-dingen en beleving. Op de parkeerplaats van het museum is al een paar weken een replica van een T-rex te zien, deze krijgt een permanente plek in De Groene Poort.

GEVAARLIJK

Door de grote stijging van het bezoekersaantal, is uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen onontbeerlijk. Op drukke dagen zijn alle plekken bezet en zetten bezoekers hun auto's in de berm van de Bosscheweg neer. ,,Dat levert gevaarlijke situaties op", zegt Fraaije. ,,Om die te voorkomen is uitbreiding noodzakelijk. Mijn streven is om binnen nu en tien jaar 100.000 bezoekers per jaar te gaan trekken en dan zijn minimaal zeventig parkeerplaatsen extra nodig." Deze wil Fraaije realiseren in het verlengde van het huidige parkeerterrein.

Op dit stuk bosgrond wordt ook al jarenlang getraind door de Boxtelse politiehondenvereniging 'Wacht u voor de Hond' . Fraaije: ,,Als het museum dicht is, kunnen zij uiteraard in het bos blijven trainen." In datzelfde stuk bos wil de museumdirecteur een theehuis realiseren. In het voormalige clubhonk van de politiehondenvereniging wil Fraaije koffie, thee en limonade gaan schenken. ,,Het is prachtig gelegen middenin ons oertijdwoud en op warme dagen is dit een mooie plek om even uit te rusten. Een speeltuintje voor de kinderen erbij en het hele gezin kan genieten", vertelt hij enthousiast.

Fraaije benadrukt dat educatie centraal blijft staan: ,,Het is geen Efteling-pretpark. Vermaak is belangrijk, maar we willen ook dat bezoekers iets leren."