Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

GEMEENTERAAD AKKOORD MET VERPLAATSING KOMBORDEN

'Memorabele uitbreiding Lennisheuvel'

HENK VAN WEERT

De komende twee weken is het kruispunt van de Mijlstraat-Koevoortseweg in kerkdorp Lennisheuvel afgesloten voor doorgaand verkeer. Er wordt onder meer een verkeersremmer in de vorm van een zogeheten 'punaise' aangelegd. Bovendien worden de borden verplaatst die het begin van de bebouwde kom markeren. ,,Lennisheuvel wordt groter: een memorabel moment", jubelde gemeenteraadslid Peter Manniën (Combinatie95) gekscherend.

De gemeenteraad stemde dinsdagavond unaniem in met de besluiten die nodig zijn om de 30-kilometerzone in Lennisheuvel uit te breiden. Op drie punten worden de zogeheten komborden opgeschoven. Aan de zuidkant van het dorp, aan de Koevoortseweg en de Mijlstraat, worden de borden geplaatst ter hoogte van de Heerenbeekloop.

VOOR KERST KLAAR

De herinrichting wordt uitgevoerd door aannemingsbedrijf Heijmans en als het weer meezit moet het kruispunt vóór Kerstmis weer open zijn. ,,Deze week wordt gestart met het verwijderen van de bestrating", aldus woordvoerster Marloes van de Wetering van de gemeente Boxtel. Zij begeleidde het proces van burgerparticipatie, waarin de dorpsbewoners nieuwe wandelroutes ontwikkelden voor het natuurbelevingsproject Nature Experience Lennisheuvel. De werkzaamheden moesten nog dit jaar uitgevoerd worden om in aanmerking te komen voor een subsidie uit het zogeheten Stimuleringskader Groen-Blauwe Diensten.

Op een later tijdstip wordt ook de noordelijke entree van het dorp aangepakt. Ook daar worden de komborden naar voren geplaatst. Dit werk wordt uitgevoerd op het moment dat ook de ontsluitingsweg naar bedrijventerrein Vorst wordt aangelegd. Daarvoor gaat onder meer rotonde Boseind op de schop.

'LOGISCH EN GOED'

De gemeenteraad maakte dinsdagavond weinig woorden vuil aan de verkeersbesluiten die nodig zijn om de bebouwde kom uit te breiden. Raadslid Mariëlle van Alphen (Balans) vroeg zich af of die besluiten ook standhouden als eventuele bezwaarmakers zich melden. Wethouder Herman van Wanrooij (Openbare Werken) zei niet op bezwaren te rekenen, aangezien de plannen door de inwoners van Lennisheuvel zelf zijn opgesteld.

En op de vraag van fractievoorzitter Jos Hegeman (D66) of de uitbreiding van de 30-kilometerzone consequenties heeft voor aanwonenden en voor bedrijven op Ladonk, antwoordde Van Wanrooij eveneens ontkennend. Raadslid Manniën noemde het verkeersbesluit 'logisch én goed voor Lennisheuvel'. Quasi-serieus sprak de inwoner van Lennisheuvel van een 'uitbreiding van ons dorp' en een 'memorabele avond'.

FOTO BOVEN: Sinds deze week is het kruispunt bij het wegkruis op de hoek Mijlstraat-Koevoortseweg in Lennisheuvel afgesloten. Er wordt een zogeheten 'punaise' aangelegd als verkeersremmer. (Foto: Gerard Schalkx).


Sinterklaas
op tractor naar
De Oversteek

Zoals de inwoners van Liempde gewend zijn, arriveren Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten jaarlijks op bijzondere wijze bij basisschool De Oversteek. Vanochtend was dat niet anders. Alle leerlingen en ook veel ouders stonden op de stoep om een glimp van de Sint op te vangen. In de eerste instantie was de goedheiligman zoek. Na aankomst ging het uitstappen ook niet zonder slag of stoot. Met zijn mantel raakte de gulle bisschop verstrikt in het landbouwwerktuig...

Het is koud in de Dorpsstraat. De temperatuur schommelt rond het vriespunt. Niemand lijkt daardoor uit het veld geslagen, want ook de ouders zijn in groten getale aanwezig. Ondertussen klinkt muziek door leden van fanfare Concordia. Met deze weersomstandigheden kan beweging geen kwaad en daarom wordt er hier en daar vrolijk meegedeind. Bij het lied 'Linkerbeen, rechterbeen' van Cowboy Billie Boem doen alle kinderen enthousiast mee.

VERWARRING

Dan komen de eerste Pieten. De eerste is vrolijk en huppelt terwijl hij sommige kinderen een hand schudt. De tweede maakt een paniekerige indruk. Hij vraagt zich af waar Sinterklaas blijft. Verward roept hij om zich heen. De kinderen zijn in rep en roer en zingen mee met de muziek in hoop dat de goedheiligman zo snel mogelijk komt. Tussen het rumoer doemt een brommend geluid op. Het is een antieke tractor. Er is slechts plek voor de goedheiligman en drie van zijn helpers. De aankomst loopt een kleine vertraging op doordat de mantel van de Sint vast komt te zitten in de tractor. Na wat getrek schiet de tabberd los en gaat iedereen gauw naar binnen om te feesten.