WEEKMARKT WIJKT UIT NAAR BOXTEL-OOST

Kermismuntenactie voor Boxtels winterevenement

Ouderwets zwieren, zwaaien en rondjes draaien voor een kleine prijs. Dat is één van de uitgangspunten van de nostalgische winterkermis, die van 12 tot en met 17 december wordt gehouden op de Boxtelse Markt. Consumenten die tussen 6 en 17 december boodschappen doen bij plaatselijke ondernemers krijgen bij bepaalde producten kermismunten.

De munt is goed voor een gratis ritje in één van de attracties op de winterkermis. Winkeliers bepalen zelf waarbij ze munten weggeven. 29 Boxtelse horecagelegenheden en winkeliers doen mee aan de actie, een overzicht is te vinden op de website www.shoppeninboxtel.nl.

HOUTEN CHALETS

De nostalgische kermis wordt vrijdag 12 december om 19.00 uur geopend op de Markt door zangeres Tessa Berkelmans. Daarna kunnen bezoekers zich tot 22.00 uur uitleven in attracties als het reuzenrad, de rups, de draaimolen, zweefmolen en de luchtschommels.

Bovendien gaat die avond ook de etalageroute van start. Studenten van SintLucas hebben modecreaties gemaakt die tot het einde van het jaar in vitrines van Boxtelse winkels te zien zijn. Zondag 14 december organiseren de Boxtelse ondernemers een kerstfair op de Markt met houten chalets en kramen. Vanwege de opbouw van de nostalgische kermis wijkt de weekmarkt op vrijdag 12 december uit naar Boxtel-Oost. Mensen kunnen aan de Hendrik Verheeslaan terecht voor de verschillende marktkramen.

OPENINGSTIJDEN

Vanuit enkele ondernemers is het voorstel gedaan om zaterdag 13 december de winkels tot 19.00 uur open te houden. Volgens voorzitter Filipe van den Borne van de Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB) zijn diverse zaken tijdens die zaterdag langer geopend. ,,Dat geeft een extra boost aan de gezellige sfeer tijdens de nostalgische kermis", denkt hij. ,,Voor sommige ondernemers is het wel lastig te realiseren vanwege de personeelsplanning. Volgende week is er meer duidelijkheid over dit initiatief."

Voorzitter Richard Strik van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Boxtel-Liempde hoopt dat veel ondernemers de openingstijden tijdens de nostalgische kermis zullen uitbreiden. ,,Voor de sfeer zou dat wel goed zijn", stelt Strik. ,,Maar voor de horecaondernemers is dat makkelijker omdat ze al andere openingstijden hebben. Ik hoop vooral dat we gezamenlijk van dit winterevenement een sfeervol succes kunnen maken."


Onduidelijkheid 'koopzondag' bij winkelend publiek centrum

MARIËLLE WIJFFELAARS

De Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB) maakt elk jaar samen met de ondernemers een overzicht met de verschillende data van koopzondagen. Er wordt naar gestreefd dat op deze dagen alle winkels in het Boxtelse centrum geopend zijn. De zondag voor Sinterklaas zorgde deze week voor onduidelijkheid bij het winkelend publiek. Sommige zaken waren namelijk open, de meeste echter niet.

De Sinterklaas-koopzondag wordt in Boxtel traditiegetrouw gehouden tijdens de intocht van de goedheiligman. De zondag voor pakjesavond is géén officiële koopzondag. Toch besloten enkele winkels - met name grote ketens - om op 30 november tóch open te gaan.

,,Dat zorgde voor onduidelijkheid", stelt voorzitter Richard Strik van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Boxtel-Liempde. ,,Ik heb diverse mensen in mijn cafetaria gehad die zichtbaar teleurgesteld waren dat de meeste winkels gesloten waren."

Volgens voorzitter Filipe van den Borne van de OCB klopt het dat 30 november geen officiële koopzondag is en is het aan de ondernemers zelf om te besluiten wel of niet open te gaan. ,,Officieel mogen winkeliers elke zondag geopend zijn", aldus Van den Borne. ,,Het is vervelend richting de consumenten dat er onduidelijkheid is ontstaan, maar we proberen echt om één lijn te trekken. De officiële data worden daarom ook altijd gecommuniceerd."

Van den Borne begrijpt dat consumenten verwachten dat de winkels op de zondag voor pakjesavond geopend zijn. ,,Dat signaal moeten we als winkeliers ook oppakken. We nemen dit dan ook zeker mee bij het vaststellen van de data voor volgend jaar. Al moet wel duidelijk zijn dat we ondernemers niet kunnen dwingen om open te gaan tijdens offciële koopzondagen. Dat bepalen de winkeliers nog altijd zelf."