Onder leiding van dirigent William Linssen bracht Boxtel's Harmonie tijdens Muziek in Beeld een repertoire ten gehore dat uiteenliep van Rimski-Korsakov tot Coldplay.  Het publiek genoot volop van de expressieve klanken van het bijna 70-koppige orkest.
Onder leiding van dirigent William Linssen bracht Boxtel's Harmonie tijdens Muziek in Beeld een repertoire ten gehore dat uiteenliep van Rimski-Korsakov tot Coldplay. Het publiek genoot volop van de expressieve klanken van het bijna 70-koppige orkest. Foto: Albert Stolwijk

NATUURBEELDEN FOTOCLUB VERRIJKEN KLANKKLEUR BOXTEL'S HARMONIE

Muziek in Beeld prikkelt zintuigen in JRL

Zo'n tweehonderd luisteraars hebben zaterdagavond in de aula van het Jacob-Roelandslyceum genoten van het concert Muziek in Beeld. De klanken van Boxtel's Harmonie werden vergezeld door natuurbeelden, gemaakt door leden van de Fotoclub Boxtel. De warme en expressieve stem van singer-songwriter Joia Rath gaf het optreden extra glans.

Dirigent William Linssen en zijn muzikanten openden met het temperamentvolle Capriccio Espagnol. Het orkest zette daarmee de toon voor een gloedvol concert, dat ook met muziek uit de filmcyclus Star Wars veel bravoure uitstraalde. Gabriels Oboe (uit de film The Mission) daarentegen zorgde voor een romantische afwisseling, waarin beide hoboïsten van de harmonie zich nadrukkelijk lieten gelden. Het fraai gespeelde duet van Ans van Weert en Miranda van den Braak raakte de gevoelige snaar bij veel luisteraars.

Uit de symfonie The Lord Of The Rings, naar het wereldberoemde boek van Tolkien, klonk het laatste deel Hobbits, waarin het goedaardige dwergvolk sprankelend werd uitgebeeld. Na de pauze vormde een medley met swingende bigbandklanken uit het repertoire van Glenn Miller de opmaat tot een lichter programma met moderne popmuziek. Onder meer met Calm After The Storm, waarmee Ilse DeLange en Waylon Nederland dit jaar eindelijk weer eens op de kaart zetten tijdens het Eurovisie Songfestival.

ZOETGEVOOISD

In A Night Like This, dat vier jaar geleden de doorbraak betekende van Caro Emerald, kwam vervolgens het zoetgevooisde stemgeluid van zangeres Joia fraai tot uiting. De Boxtelse singer-songwriter, die aan het einde van dit schooljaar haar studie Pop Vocals met succes hoopt af te ronden in Rotterdam, was voor veel concertbezoekers dé verrassing van de avond. Ook in Rolling In The Deep (Adele) en Viva La Vida (Coldplay) wist Joia te imponeren.

Daarnaast vertolkte de zangeres ook nog twee eigen composities. Zowel met Midnight Dinner, haar debuutsingle, als met Silverplate, dat nog voor de jaarwisseling als single verschijnt, liet Joia horen niet alleen over een prima stembeheersing te beschikken, maar ook over een gave om mooie, bijna verstilde liedjes te schrijven. Zij begeleidde zichzelf op gitaar en Bouke Konings, concertmeester van de harmonie, vulde daarbij op basklarinet de cellopartij in. Een bijzondere combinatie, die de harten van veel luisteraars stal.

IN ELKAAR GRIJPEN

De natuurbeelden die door Leon de Kok en Hans Scholl van de Fotoclub Boxtel bij de muziek waren gemonteerd, bleken perfect en sfeervol getimed. Twee verschillende culturele verenigingen ontmoetten elkaar tijdens Muziek in Beeld en dat leidde over en weer tot verwondering van hetgeen in Boxtel allemaal aan creatieve talenten beschikbaar is.

Dat vond ook directeur Mari Verstegen van stichting Het Bewaarde Land. De Fotoclub had onder meer foto's gemaakt van het gelijknamige natuureducatieproject. ,,Muziek en foto's prikkelen de zintuigen en dat is nu precies hetgeen dat Het Bewaarde Land ook al tien jaar bereikt bij kinderen uit het basisonderwijs. Mooi dat dit vanavond zo in elkaar grijpt." De meeste concertgangers vonden de beelden een verrijking, alhoewel sommige luisteraars het ook vonden afleiden van de muziek.

De stukken werden geïntroduceerd door korte filmpjes waarin jeugdige leerling-muzikanten, samen met (klein)kinderen van orkestleden, vertelden wat ze herkenden in de muziek.

Afbeelding