Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BIJ BEEKSEWEG/BESSELAAR EN VOSSENHOLEN

Gemondse toponiemen
leven voort in zitbankjes

Het heeft even geduurd, maar sinds maandag staan twee toponiemenbanken in het buitengebied van Gemonde te pronken op de splitsing Beekseweg/Besselaar en in het bos- en weidelandschap Vossenholen. ,,Een jaar geleden heb ik de aanvraag ingediend en nu is het eindelijk zover. Ik ben blij dat de bankjes geplaatst zijn", aldus initiatiefnemer Bert Schellekens.

Schellekens ging maandagmorgen al vroeg op pad met Martien Roestenburg en Jo Termeer van meubelmakerij Den Berg in Liempde. De door Roestenburg vervaardigde bankjes zijn voorzien van de namen 'Berselair' en 'Vosholen'. ,,Berselair komt van het woord bersen, wat staat voor het opjagen, doodschieten en transporteren van wild. De term 'Vosholen' spreekt voor zich", zegt Schellekens.

Liempde

Metaalkunstenaar

Metaalkunstenaar Gerard de Leest houdt zondag 30 november van 12.00 tot 17.00 uur een open dag in zijn atelier aan de Oude Dijk 19. Belangstellenden treffen handgemaakte sieraden, riemen en kandelaars aan die ook te koop zijn.

Tonpratersgala

In gasterij De Punder vindt vrijdag 2 januari voor de zesde keer het Tonpratersgala. plaats. Naast de succesvolle Jan Schellekens uit Gemonde, stappen Hans Keeris, Alex Winterman, Cees Coolen, Christel van den Dungen en Ad Vermeulen in de buutton met hun persiflages op uiteenlopende figuren. Het avondje onbedaarlijk lachen begin om 20.00 uur, entreekaartjes kosten acht euro.

,,De plaatsing is onderdeel van een project in nationaal landschap Het Groene Woud, waarbij de Stichting Brabantse Bronnen in 2013 en 2014 twintig duurzame toponiemenbankjes een plek geeft met daarbij ook uitleg over de oude veldnamen."

Het project wordt gefinancierd door Streekfonds Het Groene Woud. Schellekens: ,,Wandelaars die een ommetje maken, hebben nu een mooi plekje om even uit te rusten. De informatiebordjes worden binnenkort geplaatst."

FOTO ONDER: Martien Roestenburg en Jo Termeer plaatsen een toponiemenbank op de splitsing Beekseweg/Besselaar in Gemonde. Bert Schellekens (links) ging maandag al vroeg met het tweetal op pad. (Foto: Albert Stolwijk).