Kirsten Mestrum en haar vriend Luke Thomassen zijn dolgelukkig dat zij in de loop van volgend jaar kunnen gaan samenwonen op het terrein van Panta Rhei. (Foto: Henk van Weert).
Kirsten Mestrum en haar vriend Luke Thomassen zijn dolgelukkig dat zij in de loop van volgend jaar kunnen gaan samenwonen op het terrein van Panta Rhei. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

vuurwerk in bouwput 30 woningen

'Bouw Panta Rhei kan niet snel genoeg gaan...'

HENK VAN WEERT

Ze zijn er eigenlijk bij toeval ingerold, vertellen ze. En nu het eenmaal zover is, vinden Luke Thomassen en Kirsten Mestrum het 'iets onwerkelijks'. ,,Als het een beetje meezit, kunnen we hier nog voor de zomervakantie onze intrek nemen." Maandagmiddag werd met een spetterend vuurwerk de bouwstart van dertig woningen gevierd op het Panta Rhei-terrein dat veertien jaar braak lag in het centrum van Boxtel.

,,Mijn vader tipte ons na een advertentie in de krant. We hadden nog niet echt plannen om te gaan samenwonen, maar hebben vorig jaar toch de informatieavond bezocht die projectontwikkelaar Bouwfonds hield in grand café Rembrandt", vertelt Luke. Tijdens die bijeenkomst raakte de 28-jarige Boxtelaar en zijn vijf jaar jongere vriendin Kirsten (foto rechts) meteen enthousiast. Niet zo verwonderlijk, want Bouwfonds liet de aspirant-kopers nadrukkelijk meepraten over hun wensen over de indeling en het afwerkingsniveau van hun toekomstige woning.

,,Ik woon nog bij mijn ouders en Luuk op zichzelf. We hebben niet echt haast maar nu de bouw echt van start is gegaan, kunnen we bijna niet wachten tot we ons stulpje kunnen betrekken. Het kan ons niet snel genoeg gaan", vertelde Kirsten maandag lachend op de bouwplaats. Daar werd, in het bijzijn van al die andere toekomstige buurtgenoten, door wethouder Peter van de Wiel en directeur Carl Smeets van Bouwfonds een knallend vuurwerk afgestoken met de Sint-Petrustoren fier op de achtergrond. ,,Het is een prachtige plek, middenin het centrum. Een buitenkansje", glundert Luke.

,,Vanaf de eerste informatieavond waren de reacties op het plan enthousiast. De hoge verwachtingen die we daardoor hadden van Panta Rhei, zijn waargemaakt", aldus directeur Smeets van Bouwfonds.

GESANEERD

In 1997 werd de voormalige huishoudschool op de hoek van de Molenstraat en Jan Kruijsenstraat gesloopt. Sindsdien lag het Panta Rhei-terrein braak. Vier jaar geleden werd het bouwperceel gesaneerd na jarenlang gebakkelei tussen de gemeente en provincie enerzijds en de Rijksdienst der Domeinen als eigenaar van de grond anderzijds. De grond was in de eerste helft van de 20e eeuw verontreinigd met koper en kwik door de werkzaamheden op de houtwerf die hier destijds was gevestigd. Bij de sanering werden ook de tuinen van buurtbewoners uit de Jan Kruijsenstraat, Baroniestraat en Molenstraten afgegraven en van schone grond voorzien.

In het bouwplan wordt een nieuwe straat aangelegd, die is vernoemd naar de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen (1865-1952).

FOTO ONDER: Met een spetterend vuurwerk werd de bouw van 30 woningen op het terrein Panta Rhei in Boxtel luister bijgezet. (Foto: Henk van Weert).


Huurders geven Boxtelse woonstichting een 7,2

Woonstichting Sint-Joseph uit Boxtel wordt door de huurders beoordeeld met een 7,2. Dat blijfkt uit een benchmark uitgevoerd door branchevereniging Aedes. Sint-Joseph scoort voor de onderdelen huurdersoordeel en bedrijfsvoering een 'B'.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 312 woningcorporaties waarbij ruim 144.000 huurders hun mening gaven. Landelijk kregen de corporaties een 7,3 en de bedrijfslasten daalden met 2,4 procent in 2013.

De Boxtelse woonstichting kreeg een B op de twee onderdelen. De bedrijfslasten van Sint-Joseph liggen op 974 euro per verhuureenheid, om de hoogste score te behalen ligt de grens op 920 euro. De huurders geven de woonstichting een 7,2.

Sint-Joseph zegt door te blijven gaan met het verbeteren van de dienstverlening en het verlagen van de bedrijfslasten. Wel is de woonstichting blij met de positie in de middengroep, samen met 44 andere corporaties. Slechts zestien deelnemers behaalden de hoogst mogelijke score.

Met een spetterend vuurwerk werd de bouw van 30 woningen op het terrein Panta Rhei in Boxtel luister bijgezet. (Foto: Henk van Weert).