Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

STOFFELIJK OVERSCHOT SPARRENRIJK BLIJKT SYRISCHE VLUCHTELING

'Zoiets verwacht je niet in Esch...'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Ruim een week na de vondst van het stoffelijk overschot in het Boxtelse bosgebied Sparrenrijk, heeft de politie de identiteit van de man vastgesteld. Het gaat om een 46-jarige man van Syrische afkomst, die sinds een half jaar in Esch woont. Dinsdagavond is gestart met onderzoek in de woning van het slachtoffer, onder nieuwsgierige blikken van buurtbewoners.

Na de vondst van de dode man in bosgebied Sparrenrijk, verrichtte de politie intensief onderzoek om zijn identiteit te achterhalen. Zo werd het lichaam van de man onderzocht en hield de politie maandag een passantenonderzoek nabij Sparrenrijk. Aan zestig automobilisten en tientallen fietsers en voetgangers werd gevraagd of zij iets opvallends hadden gezien op de dag dat het slachtoffer werd aangetroffen. Eén van de passanten had aanwijzingen waarmee de politie verder kwam.

vol politiewagens

Maandag verspreidde de politie via haar website een foto van het stoffelijk overschot. Ook in het televisieprogramma Bureau Brabant van Omroep Brabant werd aandacht besteed aan de zaak. Er kwam een aantal tips binnen, waarna agenten dinsdagmiddag een buurtonderzoek verrichtten in de straten Looiershof, De Venakker, Langvelden en Willibrordusweg in Esch. Op die manier werd de identiteit van de man achterhaald

Dinsdagavond werd een gedeelte van de Groenweg, waar de man woonde, volledig afgezet met linten. De forensische recherche verrichtte sporenonderzoek in de woningen en zette een container en een grote tent neer voor het huis. Later op de avond werd ook een tent opgezet in de achtertuin.

De werkzaamheden van de politie trokken veel bekijks van Esschenaren, waarvan enkelen een paar uur later nog voor de rood-witte linten stonden om de situatie vanaf een afstand te bekijken en na te praten met dorpsgenoten. ,,Rond een uur of acht stond de hele straat ineens vol met politiewagens en daarna stond 'half Esch' in de straat. Ik vroeg me af wat er aan de hand was", aldus overbuurman Herman Dielemans.

De Esschenaar had weinig contact met de 46-jarige man. ,,Het gezin woont pas sinds de zomervakantie in het dorp en ik zag hem niet vaak. Toen ik maandag de foto zag die de politie verspreidde, kwam de persoon me bekend voor. Ik had er echter niet bij stilgestaan dat het mijn overbuurman zou kunnen zijn."

Volgens Dielemans zijn kort na de komst van de politie in de straat de kinderen uit het huis gehaald. ,,Maar wat er gebeurd zou kunnen zijn? Geen enkel idee." Ondertussen maakte Dielemans wat foto's en filmpjes van het politieonderzoek: ,,Het is niet bepaald alledaags wat er vanavond gebeurt, dat wil ik toch even vastleggen."

Jacqueline Vingerhoets woont om de hoek en kent het gezin ook van gezicht. ,,Je zag de man regelmatig door het dorp fietsen. Ook heb ik hem een keer bij school zien staan om zijn kinderen op te halen." Toen de politie dinsdagmiddag bij haar aan de deur kwam en een vraag stelde over het Syrische gezin aan de Groenweg, werd het voor Vingerhoets duidelijk wie de dode man in Sparrenrijk was. ,,Ik begreep dat zijn buren hem hebben herkend en de politie hebben getipt. Al is het niet geheel duidelijk of hij de vader of de oom van de kinderen was." Ze stond al een tijdje op de Groenweg om de situatie van een afstand te bekijken. ,,Ik kan nu toch niet slapen..."

schrikken

Volgens Vingerhoets woont een familielid van het Syrische gezin een straat verderop. ,,Helaas heb ik over hem wel eens melding moeten maken bij de politie vanwege overlast." Door verschillende omwonenden werd gesuggereerd dat deze persoon dinsdagavond werd opgepakt, maar de politie geeft aan geen aanhoudingen te hebben verricht.

Dave Verhagen wilde na een training bij Essche Boys door de Groenweg naar huis gaan, maar stuitte op de afzetting. ,,Eerlijk gezegd was ik niet verbaasd. Mijn stiefzusje is even oud als een van de dochters van het gezin. Ze was een paar weken geleden nog op een kinderfeestje bij die mensen. Toen ik de foto van het lijk aan mijn vader liet zien, zag mijn zusje de afbeelding ook. Ze wist meteen dat het om de Syrische man ging. We hebben een bevriende politieagent gebeld die onze tip zou doorspelen naar collega's. Later werden we nog gebeld dat zijn identiteit was vastgesteld."

Verhagen vond het wel schrikken. ,,Je verwacht zoiets niet in Esch. Bijna iedereen kent elkaar, al blijkt nu dat niemand dit gezin echt goed kent. Je kunt nu natuurlijk allerlei dingen bedenken die er gebeurd zouden kunnen zijn, maar het is vooral heel erg."

FOTO BOVEN: De Groenweg in Esch, doorgaans een rustige straat, stond dinsdagavond vol met politieauto's, nieuwsgierige buurtbewoners en de mensen van de pers. De man die vorige week werd gevonden in bosgebied Sparrenrijk, bleek in deze straat te wonen. De politie verrichtte dinsdag en woensdag onderzoek in de woning. (Foto: Albert Stolwijk).

Politie

Aanhouding

Een 45-jarige Boxtelaar is vorige week aangehouden in zijn woning. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een vechtpartij die vorig jaar vlak voor Kerstmis plaatsvond in de Rechterstraat. Daarbij werden diezelfde nacht al drie andere Boxtelaren opgepakt; zij werden eerder al buitengezet bij een café aan de Markt, nadat daar werd gevochten. Een toen 22-jarige plaatsgenoot raakte bij het handgemeen gewond in zijn zij, vermoedelijk door een steekwapen.


Politie activeert
digitale flitspalen
op twee plaatsen

De politie activeert binnenkort nieuwe digitale flitspalen op bestaande locaties. In Boxtel zijn de analoge flitskasten aan de Bosscheweg (voorbij de T-splitsing met de Baandervrouwenlaan) en de Eindhovenseweg (ter hoogte van de Liempdseweg) vervangen voor digitale exemplaren.

De digitale flitspalen maken deel uit van een landelijke modernisering van flitspalen. Alleen flitsers die een aantoonbare bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid worden vervangen. Het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente hebben dit op basis van de verkeers- en ongevallengegevens vastgesteld.

Het voordeel van de digitale palen is dat deze 24 uur per dag aan staan en dat de verwerking van de boetes minder politiecapaciteit vergt, zo meldt de politie. De nieuwe flitspaal heeft een digitale camera aan boord zodat gemaakte beelden van snelheidsovertreders direct worden overgeseind naar een dataverwerkingseenheid.

De analoge flitspaal maakt nog gebruik van een filmrol, die eerst ontwikkeld moet worden en dan pas kan worden uitgelezen. De digitale flitser die geen last heeft van een volgeschoten film, werkt continu en maakt gebruik van een infraroodflitser. Deze zorgt ervoor dat de flits niet te zien is. Weggebruikers hebben dan geen hinder van flitslicht.

Afbeelding