Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

prijs voor goede samenwerking in lego league

Legotrofee voor team Angelaschool

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Eigenlijk hebben we de mooiste prijs van de Lego League gewonnen, want samenwerking is hartstikke belangrijk, anders kom je nergens", aldus team ATLT 2. De ploeg van de Angelaschool ging zaterdag, tijdens de regiofinale van de Lego League in Tilburg, naar huis met de 'Gracious Professionalism Award', de prijs voor het team dat het beste kon samenwerken. ,,Deze prijs is voor de héle Angelaschool."

De regiofinale bij Fontys Hogescholen in Tilburg bestond uit een aantal onderdelen. ,,We hielden een presentatie over ons project, de ontwikkeling van een app voor de smartphone waarmee buitenlandse mensen de Nederlandse taal kunnen leren", legt Sander uit. ,,Wat we niet wisten, was dat we ook nog iets moesten vertellen over de samenwerking in het team", voegt Ivo toe. ,,Toen hebben we geïmproviseerd en uitgelegd dat we soms akkefietjes hadden, maar dat die direct werden opgelost. En als iemand met een probleem zat, probeerden we dat met zijn allen op te lossen."

Daarnaast viel het de jury op dat er weinig concurrentie tussen ATLT 1 en ATLT 2, de beide teams van de Angelaschool bestond. ,,We probeerden elkaar zo goed mogelijk aan te moedigen. Deze prijs is ook voor de héle Angelaschool", aldus Ivo.

SINTLUCAS

Naast de presentatie over het zelfbedachte project voltooide een ander gedeelte van het team de robotmissies. ,,Op school hebben we kunnen oefenen en zaterdag moest het dan echt gebeuren", zegt Juul. In de eerste ronde moest de ploeg nog even opstarten, maar in de tweede en derde ronde werden behoorlijk wat punten behaald. Juul: ,,Helaas was het niet voldoende voor een plek in de top drie, maar we zijn erg blij dat we tóch een beker hebben gewonnen."

Voor de groep ATLT 2 is de Lego League nog niet helemaal afgelopen. De kinderen zijn in de afgelopen weken meerdere malen bij wethouder Marusjka Lestrade van de gemeente Boxtel op bezoek geweest om hun idee over de app voor de smartphone te presenteren. Vorige week werd bekend dat de gemeente Boxtel een bedrag van vijfhonderd euro beschikbaar stelt om de applicatie te realiseren. ,,Studenten van SintLucas gaan ermee aan de slag, al houden wij natuurlijk een oogje in het zeil. Binnenkort gaan we een keer op bezoek", aldus Roos. Het idee voor de app ontstond na de komst van een aantal Somalische kinderen op de Angelaschool. ,,Zij mogen de app als eerste uitproberen", zegt Juul. Ook gaat het team nog een keer bij wethouder Lestrade op bezoek. Roos: ,,Ze vertelde in een eerder gesprek aan dat ze samen met ons feest wil vieren als we een beker zouden winnen..."

FOTO BOVEN: Team ATLT 2 van de Angelaschool won zaterdag, tijdens de regiofinale van de Lego League, de prijs voor 'beste samenwerking'. (Foto: Annelieke van der Linden).


crowdfundingactie voor behoud boxtels natuurgebied

Stichting Dommelbimd zet eindsprint in

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Begin januari willen de bestuursleden van stichting Dommelbimd het bedrag van 295.000 euro bij elkaar hebben om het perceel tussen de Eindhovenseweg en kasteel Stapelen te behouden als natuurgebied. Om iedereen de gelegenheid te geven de Dommelbimd te steunen, is de stichting gestart met een crowdfundingactie. Via de website www.crowdfundingvoornatuur.nl/dommelbimd kunnen mensen een bedrag naar keuze doneren.

,,De afgelopen anderhalf jaar hebben we mensen en organisaties de gelegenheid geboden om certificaten ter waarde van duizend euro te kopen", licht bestuurslid Toine Cooijmans toe. ,,Hiermee zijn we al een heel eind gekomen. Toch hoorden we ook regelmatig dat mensen de Dommelbimd wel wilden steunen, maar niet voor 1.000 euro. Daarom zijn we nu een crowdfundingproject gestart, zodat mensen kleinere bedragen zouden kunnen doneren."

Het bestuur kwam in aanraking met Crowdfunding Voor Natuur en heeft sinds vorige week een eigen webpagina waarop onder meer een filmpje staat, gemaakt door Sammie Leermakers. ,,We hebben e-mails gestuurd naar certificaathouders, belangstellenden, kennissen en vrienden waarin we hen oproepen bekendheid te geven aan het crowdfundingproject", zegt Cooijmans. ,,Dat lijkt te werken, inmiddels zitten we al op ruim dertig procent van het streefbedrag dat we via de website willen binnenhalen."

Brabants Landschap heeft de aankoop van het bericht voorgefinancierd; stichting Dommelbimd heeft tot 1 januari om het bedrag terug te betalen. Doel van de bestuursleden is het gebied uiteindelijk open te stellen voor het publiek. Cooijmans: ,,We hebben nog verschillende ijzers in het vuur waar we hopelijk binnenkort uitsluitsel over krijgen."

FOTO BOVEN: Onlangs brachten burgemeester Mark Buijs (midden) en wethouder Peter van de Wiel een bezoek aan Dommelbimd, het natuurgebied tussen de Eindhovenseweg en kasteel Stapelen. Voorzitter Sylvia van Gulik gaf uitleg.

Afbeelding