Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DIRIGENT ADRI AALBERS HOUDT TRADITIE AL 21 JAAR IN ERE

Projectkoor: 'Kerst start in augustus'

MARGO BARTELDS

Voor de 21e keer verzorgt het Projectkoor Boxtel woensdagavond 17 december een kerstconcert in de Sint-Petrusbasiliek. Samen met solisten en een strijkorkest worden werken van onder anderen Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Camille Saint-Saëns en Henry Purcell uitgevoerd. Samenzang zal ook dit jaar een paar maal deel uitmaken van het programma.

Grote stimulator en spil van het geheel is de Boxtelse dirigente Adri Aalbers. Met grote inzet gebruikt Aalbers haar muzikale kwaliteiten om er een geslaagd concert van te maken. Ze is een groot deel van het jaar bezig met de voorbereidingen. Terwijl iedereen de kerstspullen na de jaarwisseling ver weg stopt om er een heel jaar niet aan te denken, begint Aalbers al vroeg in januari met de samenstelling van het nieuwe Projectkoor en het zoeken naar muziekstukken voor het volgende programma.

ARRANGEMENTEN

De muziekstukken worden besproken met pianiste Elly van de Ven en met Betty van Eekelen, voorzitter van het Sint-Petruskoor. Uiteindelijk maken zij samen een keuze en gaat Aalbers aan de slag om voor élke stem van álle programmaonderdelen een eigen muziekstuk te maken. Er worden vaak ook arrangementen gemaakt. Mari van Gils doet dat voor de liederen, terwijl diens zoon Paul de orkeststukken bewerkt. Sopranen, alten, tenoren en bassen krijgen voor elk lied een eigen muziekpartij op cd, waardoor er thuis geoefend kan worden. Vanaf eind augustus wordt er wekelijks op woensdagavond twee uur samen gerepeteerd in de protestantse kerk.

Dit jaar telt het Projectkoor Boxtel 67 zangers en zangeressen. Zij worden ondersteund en begeleid door een orkest van negentien musici. Mezzosopraan Ariane Kievits uit Vught verleent voor de tiende keer solistische medewerking. Andere solisten zijn oud-Boxtelaar Rob Hazenberg (bas-bariton), trompettist Paul van Gils en organist Hans van der Haagen.

VEELEISEND

In 1994 werd voor het eerst een kerstconcert gehouden op initiatief van dirigente Aalbers en organist Van der Haagen. Aanleiding was de restauratie van de protestantse kerk aan de Clarissenstraat, waarvoor geld ingezameld werd.

Het eerste concert werd verzorgd door dertig leden van het koor van de protestante gemeente. Inmiddels bestaat het Projectkoor uit mensen van onder meer het Sint-Petruskoor, zangvereniging Sint-Petrus & Sint-Cecilia en het voormalig Maria Reginakoor. Ook doen mensen mee die gewoon graag en goed kunnen zingen, maar niet bij een koor zijn aangesloten.

Aalbers verlangt het nodige van zichzelf voor dit concert, maar ook van koorleden, musici en solisten wordt naast inzet ook kwaliteit geëist. ,,Uitgangspunt is een sfeervol kerstconcert presenteren van een zo hoog mogelijke muzikale kwaliteit. Uniek, genieten én gratis", vat Aalbers kernachtig het jaarlijkse optreden van het Projectkoor samen.

BEELDSCHERMEN

Het kerstconcert van het Projectkoor Boxtel begint woensdag 17 december om 20.00 uur en is vrij toegankelijk. De koffie en thee in de pauze zijn gratis. Ook dit jaar worden er weer beeldschermen in de Sint-Petrusbasiliek geplaatst, zodat bezoekers het optreden niet alleen goed kunnen horen, maar ook goed kunnen zien. Oók in de zijbeuken en achter de pilaren van de kerk.

Zaterdag 13 december verzorgt het Projectkoor een besloten uitvoering van het kerstconcert in de Tijberzaal van het Baanderherencollege voor de genodigden van het platform van mensen met een beperking. Zondag 14 december er is een openbare uitvoering in de Schijndelse Sint-Servatiuskerk, die om 16.00 uur begint en gratis toegankelijk is. In beide kerken wordt tijdens de pauze vrijblijvend gecollecteerd voor het bestrijden van de kosten.

Dankzij de sponsors is er voor elke bezoeker een boekje met alle teksten.
Verwacht wordt dat de Sint-Petrusbasiliek net als andere jaren weer helemaal gevuld zal zijn op 17 december.

FOTO BOVEN: Het Projectkoor Boxtel in actie tijdens de vierde lustrumeditie van het jaarlijkse kerstconcert in 2013. De zanggroep wordt ook dit jaar de Sint-Petrusbasiliek weer begeleid door een strijkensemble. (Foto: Peter de Koning).