Bezwaar verlenging boorvergunning

Milieudefensie: 'Minister stuurt aan op schaliegas'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Milieudefensie heeft bezwaar aangetekend tegen de verlenging van de schaliegasvergunning in Noord-Brabant. De opsporingsvergunning voor bedrijventerrein Vorst in Boxtel verviel dinsdag en de gemeente zegde het huurcontract met Cuadrilla op. Minister Henk Kamp is volgens Milieudefensie echter voornemens om de vergunning te verlengen.

Kamp (Economische Zaken) stelde onlangs een moratorium in. Dat betekent dat er in Nederland niet geboord kan worden en er geen besluit wordt genomen over schaliegas totdat aanvullend onderzoek is uitgevoerd. De vergunningen zijn door de minister aangehouden tot de structuurvisie schaliegas is vastgesteld, dat zal medio 2015 zijn. De gemeente Boxtel stelt dat aanhouden niet hetzelfde is als verlengen en verwees de huurovereenkomst met Cuadrilla naar de prullenmand.

Milieudefensie tekende deze week officieel bezwaar aan tegen de tijdelijke verlenging van de opsporingsvergunning van Cuadrilla in Noord-Brabant. Volgens Ike Teuling van Milieudefensie stuurt Kamp aan op schaliegasboringen. ,,Hij verlengt met een rare truc de vergunningen van Cuadrilla in plaats van deze te laten verlopen. De discussie over nut en noodzaak van schaliegas zijn daarmee een wassen neus geworden."

OVERAL BOREN

De gemeente Boxtel is voorlopig niet van plan ook bezwaar aan te tekenen, maar steunt Milieudefensie wel. ,,Ook deze organisatie wil dat schaliegas van tafel wordt geveegd, en datzelfde geldt voor Boxtel en alle andere schaliegasvrije gemeenten", meldt een woordvoerder. ,,We willen nog steeds een brede maatschappelijke discussie over schaliegas."

Cuadrilla is het overigens niet eens met het besluit van de gemeente om de huurovereenkomst te ontbinden. Het bedrijf vindt dat Boxtel ernaast zit en dat het contract verlengd had moeten worden. ,,We zijn natuurlijk niet verrast door dit standpunt, maar blijven bij onze beslissing", zegt de woordvoerder. ,,Een eventuele overeenkomst doet ook niet echt ter zake, want minister Kamp heeft altijd gezegd dat hij uiteindelijk bepaalt waar er geboord gaat worden. En dat kan overal zijn."


Zuid-Afrikaanse documentaire 'Unearthed' in Podium Boxtel

Op uitnodiging van actiegroep Schaliegasvrij Nederland en Milieudefensie is de Zuid-Afrikaanse documentairemaakster Jolynn Minnaar momenteel in Nederland. Ze presenteerde haar film Unearthed vorige week tijdens het Amsterdamse filmfestival IDFA, de schaliegasdocumentaire wordt zaterdag 29 november vertoond in Podium Boxtel aan de Burgakker.

Minnaar is afkomstig uit het gebied Karoo waar Shell naar schaliegas wil boren. De filmmaakster deed onderzoek naar de voor- en nadelen van schaliegas en gaat daar in de documentaire uitgebreid op in.

De film start zaterdag om 19.30 uur. Van 21.00 tot 21.45 uur kunnen bezoekers vragen stellen aan Minnaar. Aanmelden kan via e-mailadres irmagommers5@gmail.com. Toegang is gratis.


Onderzoek betaalbaarheid van sociale huurhuizen in Brabant

Het bedrijf Atrivé heeft onderzoek gedaan naar de betaalbaarheid en beschikbaarheid van sociale huurwoningen in Noordoost-Brabant. Ook de Boxtelse woonstichting Sint-Joseph deed hier aan mee.

Uit het onderzoek blijkt dat diverse maatregelen van het Rijk ervoor hebben gezorgd dat een aantal huurders in de problemen is gekomen. Dit zou zijn veroorzaakt door minder passend aanbod. Met name gezinnen met kinderen zijn de dupe, Atrivé raadt woningcorporaties aan om voor deze doelgroep de huren minder te laten stijgen.

,,Ook de sociale armoede is gestegen", meldt directeur-bestuurder Rob Dekker van Sint-Joseph. ,,Deze gezinnen kunnen de vaste lasten wel betalen, maar er is dan geen geld meer voor uitstapjes of sporten. Dat is een steeds groter probleem."