Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CREATIEVE JUBILEUMACTIE IN BAANROTS-ETALAGE

Met selfie in Brabants Centrum

De etalage onder wooncomplex Baanrots staat de komende tijd geheel in het teken van Brabants Centrum. Vanmorgen, donderdag 27 november is de nieuwe inrichting onthuld en sindsdien kan iedereen een bijzondere selfie uploaden op diverse social media. Voor Brabants Centrum een mooie manier om het 70-jarig bestaan onder de aandacht te brengen, vooral bij jongeren.

De Baanrots-etalage, op de hoek van de Baanderherenweg en de Achterberghstraat, krijgt een paar keer per jaar een andere aankleding. Het thema is telkens een maatschappelijk en typisch Boxtels onderwerp. Het thema van de nieuwe etalage (de twaalfde editie alweer) is Brabants Centrum, het lokale dagblad op donderdag. In de etalage hangen vier


Dode Sparrenrijk
is Syrische man
uit Groenweg Esch

Ruim een week nadat in bosgebied Sparrenrijk aan de Molenwijkseweg te Boxtel het stoffelijk overschot van een man werd gevonden, kwam de politie dinsdag achter de identiteit van de persoon. Maandagmiddag werd een foto van het lijk verspreid en al gauw werd duidelijk dat het om een 46-jarige man uit Esch ging.

De man woonde sinds een halfjaar aan de Groenweg en is van Syrische afkomst. Kort nadat zijn identiteit werd vastgesteld, zette de politie dinsdagavond een gedeelte van de straat in Esch af om onderzoek in de woning en de achtertuin te verrichten. Dit trok veel bekijks van buurtbewoners.

Tot op heden doet de politie onderzoek in de woning om meer duidelijkheid te krijgen over de zaak. De politie liet vorige week al weten uit te gaan van een misdrijf, maar doet verder geen uitspraken over het onderzoek. Volgens De Telegraaf, die een hulpverlener sprak die de man in Sparrenrijk heeft zien liggen, was de man met tape vastgebonden, met een brandbare vloeistof overgoten en daarna in brand gestoken.

Pagina 3: 'Zoiets verwacht je niet in Esch...'

grote voorpagina's van Brabants Centrum met daarin een spiegel verwerkt. Voorbijgangers worden getriggerd om in de spiegel te kijken en een selfie te maken. Dan lijkt het op de foto alsof ze met hun portret in de krant staan. Op Facebook heeft de redactie van de krant een openbare pagina aangemaakt met de naam Boxtelselfie waarop iedereen zijn Baanrots-selfie kan plaatsen. Op Twitter kunnen de mensen de hashtag #Boxtelselfie gebruiken om de foto te delen.

Contrast

Studente Puck Kok van mbo-school SintLucas bedacht dit idee en werkte het verder uit. Ze kreeg daarbij hulp van haar collega-studenten Carline Batavier, Nikki van Hest, Roelie Brok en Fleur van de Moosdijk. ,,De grote zwart-wit krantenpagina's op de achtergrond en op de vloer komen daadwerkelijk uit Brabants Centrum-edities van zeventig jaar geleden", vertelde Puck vanmorgen bij de onthulling. ,,Ze vormen een mooi contrast met de moderne krantenpagina's met selfiespiegel op de voorgrond. De voetjes op de grond geven aan waar je moet gaan staan om een mooie selfie te kunnen maken. Zo brengen we de geschiedenis en het heden in één etalage bij elkaar." De grote selfie-pagina's hebben elk een eigen thema, zoals 'Ontmoet de leukste familie van Boxtel' of 'Bewoners Boxtel draaien door'. Zo kan iedereen zichzelf fotograferen in een krantenpagina naar keuze.

Komende week, om precies te zijn op 1 december, is het zeventig jaar geleden dat Brabants Centrum voor het eerst van de drukpers rolde. De krant was een voortzetting van de Boxtelsche Courant die voor de Tweede Wereldoorlog in de regio verscheen.

Lees meer over de etalage in Baanrots op pagina 18.

FOTO BOVEN: Directeur Henk van der Zee maakte samen met de studenten van SintLucas, die de etalage in complex De Baanrots ontwierpen, de eerste 'Boxtelselfie'. (Foto: Peter de Koning).