Afbeelding
Foto: Monuta

WERELDLICHTJESDAG OP 14 DECEMBER

Samen stilstaan én verdergaan
na het overlijden van een kind

Wereldwijd wordt zondag 14 december stilgestaan bij het overlijden van kinderen. Mensen steken om 19.00 uur een kaarsje aan ter herinnering aan overleden kinderen. Op deze manier wordt een lichtpuntje geboden in de donkere dagen voor Kerstmis. Oók in Boxtel...

Ritueelbegeleider Judith Marechal en haar collega uit Vught, Wendel Leenders organiseren een intieme viering in Boxtel om stil te staan bij het gemis. Iedereen is welkom op zondagavond 14 december in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat. De viering begint om 18.30 uur en zal ongeveer tot 19.45 uur duren. Aansluitend is er gelegenheid om na te praten.

Marechal en Leenders zijn deze zomer afgestudeerd als ritueelbegeleider bij afscheid. Beiden zijn werkzaam in de zorg en ervaren hoe groot de impact is als een kind overlijdt. ,,Zelfs jaren later ervaren mensen hoe troostend het kan zijn om de naam van het kind weer eens te noemen en speciaal daarvoor een kaars aan te steken", vertelt Marechal.

In de viering klinken afwisselend gedichten, muziek en troostende woorden. Verder wordt voor elk kind waarvan nabestaanden aanwezig zijn een kaars opgestoken. ,,We hebben gezocht naar een intieme ruimte en maken er een laagdrempelige, niet religieuze viering van", aldus Leenders. ,,Iedereen die zich betrokken voelt is welkom, ongeacht religie of levensfilosofie", vult Marechal aan. ,,We staan samen stil bij het verlies, delen herinneringen en gaan samen verder".

De kleuterklassen van de Angelaschool versieren potjes voor waxinelichtjes. ,,Rituelen geven vorm aan het uiten van verdriet en bieden daarbij steun", meent Leenders. In de viering zullen rituelen dan ook een nadrukkelijke plaats innemen. 'Samen stilstaan, bij hoe het was, bij hoe het had kunnen zijn, bij de liefde en de pijn', staat op de uitnodiging. ,,Dat zegt precies wat verwacht kan worden op 14 december", verklaart Leenders. Aanmelden is gewenst en kan bij Wendel Leenders, telefoon 06-10 40 84 54 of via e-mail: wmleenders@versatel.nl.

De organisatoren van Wereldlichtjesdag in Boxtel ontvingen vorige week een cheque ter waarde van 745 euro van het Monuta Charity Fund uit handen van uitvaartverzorger Bob Vermeulen van Monuta (foto links). ,,Dit soort projecten ondersteunen wij graag. Uit ervaring weten wij dat het overlijden van een kind de mensen altijd bijblijft. Een initiatief als deze herdenkingsdienst geeft dan veel steun", aldus Vermeulen.