Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Gemeente: 'We willen snel tot afwikkeling komen'

De Kleine Aarde straks weer leeg...

MARIËLLE WIJFFELAARS

De gemeente Boxtel streeft ernaar snel met een nieuw plan voor De Kleine Aarde te komen. Over twee maanden wordt in de gemeenteraad gesproken over de kaders van een toekomstig plan. De wens is om het terrein snel een nieuwe bestemming te geven nu het huurcontract met kenniscentrum Triple E wordt ontbonden.

Tussen de gemeente en directeur Tom Bade van Triple E is nog altijd geen contact geweest over De Kleine Aarde. Ruim acht maanden huurde Triple E het terrein en werden er cursussen en workshops gegeven. Vorige week stond een gesprek op de agenda met directeur Bade, maar deze kwam daar niet opdagen. ,,Dat is jammer, want we willen graag gezamenlijk tot een snelle afwikkeling komen", meldde wethouder Peter van de Wiel.

Over twee maanden wil de wethouder met de gemeenteraad bekijken wat de mogelijkheden zijn voor het terrein van De Kleine Aarde. Op sociale media werden de afgelopen dagen al diverse ideeën geopperd. Zo zien sommigen graag dat er alsnog een school op het terrein komt, en ook het eerder gelanceerde plan voor een pannenkoekenrestaurant in de Van Coothhoeve werd weer aangehaald.

ONDERHOUD

De gemeente Boxtel wil nog niet op de zaken vooruit lopen en doet nog geen uitspraken over mogelijke invulling van het terrein. ,,Mensen met plannen mogen zich altijd melden. We gaan samen met de raadsleden alle opties bekijken", aldus een woordvoerder.

Triple E zorgde de afgelopen maanden voor het onderhoud op het terrein van het vroegere milieueducatiecentrum. Het onderhoud aan de panden op het terrein en de werkzaamheden aan het groen werden allemaal uitgevoerd door medewerkers, de gemeente trok hier 50.000 euro voor uit. Als Triple E vertrekt, komt het doorlopende onderhoud weer op de schouders van de gemeente terecht. ,,Ook een reden om snel tot een nieuwe invulling van De Kleine Aarde te komen", aldus de woordvoerder.

Directeur Bade van Triple E was deze week niet bereikbaar voor commentaar.


onderzoek naar levensverwachting boom

Kastanjeboom bij Zwaanse Brug is ziek

MARIËLLE WIJFFELAARS

Al bijna honderd jaar staat bij de Zwaanse Brug in Boxtel een kastanje. De boom op het terras van restaurant Villa Het Hof in hartje Boxtel springt in het oog en trekt veel aandacht van het winkelend publiek. De kastanje is nu echter aangetast door een reuzenzwam. De gemeente gaat onderzoeken of de boom nog gered kan worden of mogelijk gekapt wordt.

Een ingezonden brief van Willy Vonhögen in Brabants Centrum was aanleiding voor de gemeente om te besluiten tot onderzoek van de oude kastanjeboom. In de brief meldde de Boxtelse dat áls de markante boom gekapt wordt, er in het hart van Boxtel een gat wordt geslagen. Wethouder Herman van Wanrooij is het hier helemaal mee eens. ,,Het is een prachtige kastanje die echt beeldbepalend is in het centrum. Ik zou het ook heel jammer vinden als deze moet verdwijnen."

GROTE ZWAM

Eigenaar van de kastanje is Villa Het Hof BV, er is inmiddels contact geweest tussen de gemeente en de eigenaar. ,,We hebben besloten zelf het initiatief te nemen voor een onderzoek. Hiermee kan worden beoordeeld wat de levenskansen van de kastanje zijn", legt Van Wanrooij uit. Volgens de wethouder staat vast dat de boom ziek is. Dit is onder meer te zien aan de grote zwam die aan de zijkant is verschenen. ,,De ziekte komt van binnenuit en slaat dan door naar buiten. Dat was hetzelfde bij de bomen in het park bij kasteel Stapelen én bij de onlangs gekapte rode beuk in de Molenstraat."

De vervolgstappen zijn afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek naar de levensverwachting van de boom. Als de kastanje geen gevaar vormt voor de omgeving, kan worden getracht de levensduur te verlengen. Indien er wél een gevaarlijke situatie ontstaat, gaat de gemeente over tot het verlenen van een kapvergunning. ,,We hopen natuurlijk dat het onderzoek zo gunstig mogelijk uitpakt", zegt Van Wanrooij. ,,We zullen de boom kritisch in de gaten blijven houden, want het moet wél veilig blijven. Duidelijk is dat de boom een ziekte heeft en die woekert onverstoorbaar door."

BURGAKKER

Deze week is gestart met de kap van achttien bomen in kasteelpark Stapelen, waaronder een opvallende eik. De bomen bleken ernstig ziek, ook de wortels waren flink aangetast. Hetzelfde geldt dus mogelijk ook voor de kastanje bij de Zwaanse Brug. De gemeente Boxtel wil daarnaast twee bomen aan de Burgakker onderzoeken. Nabij de bibliotheek en mbo-opleiding SintLucas staan twee bomen die vermoedelijk ook aan een ziekte lijden. ,,Hier wordt onderzoek uitgevoerd en mogelijk geldt dat deze gekapt worden", aldus Van Wanrooij.

De imposante kastanje bij de Zwaanse Brug wordt op korte termijn onderzocht zodat snel actie kan worden ondernomen.

OP DE FOTO: Aan de rechterkant van de kastanje op het terras van Villa Het Hof zit een reuzenzwam, dat duidt op een ziekte binnenin de boom.

Boxtel


Pietenband Oosterhof

In winkelcentrum Oosterhof verzorgt de Pietenband zaterdag 29 november een optreden. Voorafgaand aan het bezoek van Sinterklaas spelen Zwarte Pieten allerlei bekende liedjes. De blazers en slagwerkers starten om 11.00 uur. Een half uur later maakt Sinterklaas zijn entree en kunnen kinderen met hem op de foto gaan.

Afbeelding