GEMEENTE HOOPT OP INPUT UIT BEVOLKING

'Bezuinigen op subsidies gaat mensen pijn doen'

PETER DE KONING

,,Deze bezuinigingen gaan pijn doen. We gaan vrijwilligers en clubmensen teleurstellen, dat is niet te voorkomen. Innovatieve en creatieve ideeën vanuit de bevolking zijn belangrijk om het teleurstellen zoveel mogelijk te beperken. Hoe meer input, des te beter kunnen wij straks keuzes maken", aldus wethouder Maruska Lestrade dinsdagavond, tijdens de beeldvormende bijeenkomst over het gemeentelijk subsidiebeleid.

Voor de begroting van 2016 moet Boxtel 600.000 euro bezuinigen op 5 miljoen euro subsidie. Hoe dat per individuele subsidieontvanger (vereniging, instantie etc.) uitpakt, is nog onbekend. De gemeenteraad moet eerst vaststellen op welke manier er bezuinigd gaat worden. De Boxtelse subsidieontvangers worden nadrukkelijk uitgenodigd daarover mee na te denken en te adviseren. Bijvoorbeeld, via www.subsidiekeuzes.nl kunnen zij zelf uitproberen hoe het verdelen van subsidies in elkaar steekt, en via bijeenkomsten en ontmoetingen wil de gemeente zoveel mogelijk meningen en ideeën verzamelen. Dinsdagavond in de raadzaal was de eerste aanzet in de vorm van de 'Beeldvormende bijeenkomst Toekomst van de gemeentelijke subsidies', bedoeld om de gemeenteraadsleden voor te bereiden op de beleidskeuzes die zij gaan maken. De kaasschaafmethode valt waarschijnlijk af. ,,Daarvoor is de bezuinigingsopdracht te groot", sprak wethouder Lestrade. ,,Het klinkt redelijk: vraag 12 procent van alle subsidieontvangers en daarmee is het probleem opgelost. Maar zo zit het niet in elkaar. Zo'n 40 procent van de totale subsidiesom bestaat uit verplichte vaste uitgaven waar we niet aan kunnen tornen. Dus blijft drie miljoen over waar we die zes ton op kunnen bezuinigen. Als we dat met de kaasschaaf doen, vallen er zeker clubs om."

Randvoorwaarden

Jos Hegeman (D66) en Peter van de Ven (Inbox) dachten hardop na over mogelijkheden om sommige subsidieontvangers samen te brengen in één gebouw of op één accommodatie. Met als doel een efficiënter organisatie en het afstoten van vastgoed. Wethouder Lestrade knikte instemmend: ,,Ja hoor, zo breed mag u kijken." Er gingen sowieso veel stemmen op om bij het verstrekken van een subsidie randvoorwaarden te stellen voor een efficiënt gebruik van het gesubsidieerde bedrag. ,,En we mogen best verwachten dat subsidieontvangers mee nadenken over andere manieren om inkomsten te genereren", vond de meerderheid. De wethouder benadrukte dat clubs op een strenge aanpak kunnen rekenen als ze middels subsidies veel reserves hebben opgebouwd zonder daar een plan voor te hebben. ,,Dat kunnen we niet meer toestaan in deze tijd, dat gaan we terugvorderen. Het zijn maar enkele gevallen maar die gaan we wel goed bekijken."

Markt

In januari raadpleegt het college alle subsidieontvangers. Vrijdag 16 januari gaat het college de markt op om rechtstreeks van de mensen te horen wat zij vinden. Uiterlijk in februari neemt de gemeenteraad een besluit over de manier waarop Boxtel de geplande bezuiniging gaat realiseren. Daarna kunnen verenigingen en instellingen hun subsidieaanvraag voor 2016 indienen tot 1 april 2015. Vervolgens heeft de gemeente tot eind 2015 de tijd om over deze aanvragen te beslissen.