Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

'DEUR VOOR HAAREN BLIJFT OPENSTAAN'

Sint-Michielsgestel en Boxtel gaan samen door

ANNELIEKE VAN DER LINDEN


Naar aanleiding van het besluit van de gemeente Haaren om de besluitvorming rond de ambtelijke fusie voor zich uit te schuiven, hebben de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel besloten de samenwerking door te zetten.

Een woordvoerder van de gemeente Sint-Michielsgestel laat weten dat de kerngroepen van haar gemeente en van Boxtel, bestaande uit gemeenteraadsleden, dinsdag afzonderlijke gesprekken hebben gevoerd. ,,Daaruit bleek dat ze verder willen met z'n tweeën. De gemeente Haaren heeft laten weten alle voorbereidingen rond de ambtelijke fusie stop te zetten. We houden echter wel de deur open voor deze gemeente", aldus de

In Boxtel geeft de kerngroep op dinsdag 2 december een terugkoppeling aan de gemeenteraad, waarna de policiti gelegenheid krijgen erover te spreken. ,,Uit de gesprekken met de kerngroepen van Boxtel en Sint-Michielsgestel blijkt dat er waarschijnlijk voldoende draagvlak in de twee gemeenteraden is om door te gaan met de ambtelijke fusie", aldus een zegsman van de gemeente Boxtel.

FOTO BOVEN: Peter Dirks van Toekomst Haaren overhandigde vorige week tijdens de gemeenteraadsvergadering, de duizenden handtekeningen die mensen hebben gezet onder een manifest tegen de ambtelijke fusie met Boxtel en Sint-Michielsgestel. De Haarense gemeenteraad besloot kort daarna door middel van een motie om de fusieplannen uit te stellen. (Foto: Annelieke van der Linden).


MENINGEN VAN ESSCHENAREN LOPEN UITEEN

Gemeente Haaren, weer terug naar de tekentafel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De Haarense gemeenteraad besloot vorige week door middel van een motie unaniem om de besluitvorming rond de ambtelijke fusie met de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel op te schorten tot minimaal 1 juni 2015 en in die tijd alle mogelijke scenario's in kaart te brengen. In Esch lijken de meningen over samenwerking met andere gemeenten verdeeld.

Zeventien inwoners uit de dorpskernen richtten in okober Toekomst Haaren op, de belangenorganisatie die in alle kernen handtekeningen inzamelde om de gemeenteraad te overtuigen eerst te kijken naar draagvlak onder de bevolking.

Voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering overhandigde initiatiefnemer Peter Dirks de 'steekwagen met handtekeningen' aan burgemeester Jeannette Zwijnenburg. Honderden mensen kwamen vorige week naar het gemeentehuis om hun steun te betuigen.

Er werden drieduizend handtekeningen verzameld, waarvan 95 procent heeft gestemd volgens het manifest van de belangenorganisatie, die pleit voor een nieuw herindelingsbesluit en het loslaten van de huidige gemeente Haaren. Het dorp Haaren zou dan naar Oisterwijk trekken, Biezenmortel bij Oisterwijk of Tilburg, Helvoirt bij Vught en Esch bij Boxtel.

,,Ambtelijke samenwerking met gemeenten is niet erg, maar een fusie, die later zal leiden tot een bestuurlijke eenwording, is een ernstig besluit", legde initiatiefnemer Dirks uit. ,,Het is belangrijk om de mening van inwoners te peilen. En uit de handtekeningen die wij hebben ingezameld, blijkt een duidelijk signaal."

FLINKE KLUIF

Ondanks dat het onderwerp 'ambtelijke fusie' niet op de agenda van de gemeenteraad stond, hadden VVD, Progressief 96, Samenwerking '95 en CDA een gezamenlijke motie opgesteld waarin het college werd opgeroepen om in de gemeenteraadsvergadering van januari met een plan van aanpak voor de komende maanden voor te leggen en uiteindelijk tot een onderzoek naar verschillende scenario's te komen.

,,Er is sinds ons besluit op 9 oktober veel gebeurd", aldus Boy Scholtze (VVD). De liberaal vervolgde: ,,We mogen onze ogen niet sluiten voor wat er buiten de raadzaal gebeurt." In het plan van aanpak zouden de raakvlakken met Boxtel, Oisterwijk, Haaren, Sint-Michielsgestel, Vught, 's-Hertogenbosch en Tilburg ook aan bod moeten komen. Dit scenario-onderzoek zou in juni 2015 afgerond moeten zijn, al liet wethouder Eric van den Dungen al weten dat het een flinke kluif wordt om deze deadline te halen.

Uit de resultaten van Toekomst Haaren blijkt dat twee procent van de drieduizend stemmers uit Esch komt. Van dit percentage is 67 procent voor aansluiting bij Boxtel. 20 procent van de gestemde Esschenaren gaat voor Oisterwijk, terwijl 14 procent voor Vught kiest. In het manifest wordt ook gesteld dat Esch bij Boxtel hoort. ,,Je zult in Esch ook bijna geen ander geluid horen", aldus Cor van der Zanden, in het verleden nog wethouder van Esch. ,,Dit dorp hoort in feite bij Boxtel thuis."

ONDERSNEEUWEN

Gerrie van der Mee, voorzitter van carnavalsvereniging De Oggelvorsen, woont in Haaren, maar is betrokken bij Esch. ,,Ik hoor in mijn omgeving toch ook dat mensen uit Esch graag zouden willen aansluiten bij Oisterwijk. Ik merk dat onder Esschenaren het gevoel heerst dat het dorp ondergesneeuwd raakt als bij Boxtel wordt aangesloten." Van der Mee hoopt dat de gemeente Haaren het uitstel gebruikt om goed te onderzoeken of herindeling nodig is. ,,Bewoners hebben hun mening gegeven, nu is het aan de gemeente."

Peter den Ouden, raadslid en fractievoorzitter van Samenwerking '95, geeft aan dat in hij in Esch verschillende geluiden hoort. ,,Sommige mensen laten weten bij Oisterwijk te willen aansluiten, terwijl anderen het gevoel hebben dat Haaren van Esch af wil. Maar ik merk vooral dat mensen zich afvragen waarom er samengewerkt moet worden met andere gemeenten. Toch kan niemand momenteel voorspellen wat het uiteindelijke plaatje wordt."

SPAGAAT

Het Essche raadslid heeft het gevoel momenteel in een spagaat te zitten als het gaat om het onderwerp ambtelijke fusie. ,,We willen allemaal hetzelfde: de leefbaarheid in de dorpen behouden. De manier waarop we dat in gedachten hadden, door middel van samenwerking met Boxtel en Sint-Michielsgestel, wordt door een meerderheid niet gepikt. We proberen de taken zo goed mogelijk uit te voeren en rekening te houden met de bevolking, maar uitstel zal altijd gevolgen hebben. Tot 2016 is de begroting op orde, maar daarna zal er toch echt iets moeten gebeuren om de leefbaarheid in de dorpen in stand te houden", aldus Den Ouden.