In Gemonde verschenen de zwarte pieten in eerste instantie met een nep-Sinterklaas bij de kiosk in de Dorpstraat. De échte goedheiligman liet tot opluchting van alle kinderen uiteindelijk toch nog zijn gezicht zien. (Foto: Albert Stolwijk).
In Gemonde verschenen de zwarte pieten in eerste instantie met een nep-Sinterklaas bij de kiosk in de Dorpstraat. De échte goedheiligman liet tot opluchting van alle kinderen uiteindelijk toch nog zijn gezicht zien. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Peter de Koning

SFEERVOLLE INTOCHTEN GOEDHEILIGMAN IN GEMONDE EN ESCH

Nep-Sint zorgt voor vrolijke taferelen

STEFAN LATIJNHOUWERS

Nadat Sinterklaas een week eerder al groots werd onthaald in Boxtel en Liempde bracht de goedheiligman zondagmiddag een bezoek aan Gemonde en Esch. In beide dorpen waren honderden kinderen op de been om de gulle bisschop uit Spanje en zijn zwarte pieten te verwelkomen.

Lange tijd probeerden de zwarte pieten in Gemonde te verdoezelen dat ze de échte Sint kwijt waren door bij de kiosk aan de Dorpstraat met een 'nepperd' hun opwachting te maken. De meeste van de honderden aanwezige jeugdige bezoekers hadden echter al lang in de gaten dat er iets niet in de haak was. Sommige kleinere kinderen keken een beetje beteuterd uit hun ogen. ,,Die Sinterklaas lijkt wel een plastic pop", zei een peuter met een pietenmuts en roetvegen op zijn gezicht een beetje bedremmeld tegen zijn moeder.

Het was uiteindelijk loco-burgemeester Ed Mathijssen die zich hardop afvroeg of dit wel de échte Sinterklaas was. ,,Of is dit een nepperd?", vroeg hij aan de kinderen. Schoorvoetend gaven de pieten toen maar toe dat ze hun vriendelijke oude baas kwijt waren. ,,Eigenlijk zijn we met de loco-Sinterklaas gekomen", grapte één van hen.

Uiteindelijk kwam alles toch nog goed. De pieten belden Sinterklaas op zijn geheime nummer en vroegen waar hij toch uithing. De goedheiligman liet daarop weten dat hij in een verzorgingshuis verbleef, niet ver van de kiosk. De trouwe helpers van de Sint aarzelden geen moment en gingen meteen op pad om de bisschop samen met een groot aantal kinderen op te halen en te begeleiden naar het centrum van het dorp. Toen hij onder grote enthousiasme van het publiek tien minuten later arriveerde bij de kiosk kon het grote Sinterklaasfeest eindelijk écht van start gaan.

SLAAPPLEK

In Esch hadden de kinderen andere zorgen. Ook hier was het hele dorp uitgelopen om maar niets te missen van de aankomst van Sinterklaas bij de brug aan de Spankerstraat. Nadat hij voet aan wal had gezet op Essche bodem en welkom geheten was door burgemeester Jeannette Zwijnenburg zette het hele gezelschap, begeleid door fanfare Sint-Willibrordus, koers naar dorpshuis De Es. Daar volgde eindelijk het antwoord op de prangende vraag die veel inwoners al dagen bezighield: waar zou Sinterklaas toch gaan logeren in het dorp nu hij vanwege een verbouwing niet terecht kon in woonzorgcentrum Sint-Jozef?

Kinderen die een goede slaapplek voor de Sint wisten hadden e-mails, foto's, brieven en tekeningen gestuurd. Sinterklaas maakte in De Es uiteindelijk aan alle onzekerheid een einde door bekend te maken dat hij had gekozen voor 'De Opgang', oftewel de ruimte achter de sacristie van de Sint-Willibrorduskerk. Daar kan de Essche jeugd hem op de volgende dagen bezoeken: morgen vrijdag 28 november, woensdag 3 en donderdag 4 december tussen 15.00 en 17.00 uur.

• FOTO BOVEN: In Gemonde verschenen de zwarte pieten in eerste instantie met een nep-Sinterklaas bij de kiosk in de Dorpstraat. De échte goedheiligman liet tot opluchting van alle kinderen uiteindelijk toch nog zijn gezicht zien. (Foto: Albert Stolwijk).                         

De aankomst van Sinterklaas in Esch werd door honderden kinderen en grote mensen gadegeslagen vanaf de brug over de Essche Stroom aan de Spankerstraat. (Foto: Peter de Koning).