Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

KOMENDE WEEK STARTEN WERKZAAMHEDEN

Kasteelpark Stapelen op de schop

HENK VAN WEERT

Wie komende week een wandelingetje wil maken in het rustieke kasteelpark Stapelen, zal merken dat het er een drukte van belang is. De Mariagrot bij de begraafplaats van de paters assumptionisten wordt gesloopt. Daarnaast worden achttien zieke bomen gerooid, waaronder een majestueuze eik.

De buiten gebruik geraakte Mariagrot maakt plaats voor een zogeheten 'stiltemoment', een door studenten van de nabijgelegen mbo-school SintLucas ontworpen gedenkteken van golvend cortenstaal met een betonnen bankje waar wandelaars en andere bezoekers van het kasteelpark tot bezinning kunnen komen. Het schaalmodel op werkelijke grootte werd begin dit jaar al getoond in het bijzijn van directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptiestichting en provinciaal overste Jan Zuiker van de paters assumptionisten.

,,De Mariagrot staat op instorten. Nog altijd klimmen er mensen op en dat is levensgevaarlijk. Daar willen wij geen verantwoordelijkheid voor dragen", meldde Beirnaert deze week. Bovendien is de grot volgens hem verworden tot een openbaar urinoir. Op een andere plek in het park en in een eigentijdse vorm keert de Mariagrot terug, meldde landschapsarchitect Edith Kolkman in januari. Zij begeleidt projecten die de komende jaren worden uitgevoerd om kasteelpark Stapelen om te vormen tot een meer toegankelijk wandelgebied waar bezoekers kunnen genieten van kunst, stilte en natuur.

SPIRITUEEL VOEDSEL

De onthulling van het stiltemoment is voorzien in het voorjaar van 2015. Het is een van de activiteiten waarmee de assumptionisten herdenken dat ze een eeuw het Boxtelse kasteel bewonen. Met de bezinningsplek willen de paters de plaatselijke bevolking ook in de toekomst 'spiritueel voedsel' bieden, gaf overste Zuiker aan. Ook als het sterk tanende aantal paters over enkele jaren zodanig is geslonken dat zij het kasteel als woonlocatie moeten prijsgeven.

Na inspectie door boomchirurgen van het gespecialiseerde bedrijf Pius Floris, dat onder meer is gevestigd in Vught, blijkt dat achttien bomen 'ernstig ziek' zijn, aldus directeur Beirnaert van de Assumtpiestichting die het kasteel en het park beheert namens de paters: ,,De wortels zijn aangetast en daardoor vormen de bomen een risico voor bezoekers van het park." Het meest in het oog springend zal het kappen van een grote eikenboom zijn. Of ook een imposante rode beuk geveld moet worden, is nog onduidelijk. Deze boom is, net als een onlangs gekapte soortgenoot aan de Molenstraat, aangetast door reuzenzwam. Voor de duidelijkheid: het is nĂ­et de beuk die dicht bij de brug voor de kasteelpoort staat.

De boominspectie gebeurde onder toezicht van Hein Hoppenbrouwers van de gemeente Boxtel. De werkzaamheden worden uitgevoerd door het plaatselijke aannemingsbedrijf Van Pinxteren.