Winkelcentrum Oosterhof van bovenaf gezien. (Foto: Albert Stolwijk).
Winkelcentrum Oosterhof van bovenaf gezien. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

ONDERNEMERS PRESENTEREN VERBOUWINGSPLAN WINKELCENTRUM BOXTEL-OOST

Wensen Oosterhof: renovatie en uitbreidingen

STEFAN LATIJNHOUWERS

Onlangs werd in een onderzoek een nieuwe detailhandelsvisie voor Boxtel geopperd om het gedateerde winkelcentrum Oosterhof maar te slopen. Maar dat ziet de vereniging van eigenaren niet zitten. Sinds eind jaren negentig wordt gesproken en gediscussieerd over de verbouwing van het overdekte winkelcentrum. Vorige week werd een nieuw plan ingediend bij de gemeente Boxtel, waarover ook de ondernemers enthousiast zijn. ,,Een grondige aanpak is noodzakelijk", benadrukt voorzitter Hans van Erp van de winkeliersvereniging.

De eerste fase van het verbouwingsplan bestaat uit de renovatie van de passage, het dak en de entrees én uitbreiding van onder meer de supermarkten Aldi en Jumbo. In fase twee staat de bouw van nieuwe winkelruimtes centraal, terwijl projectontwikkelaar Hurks een nieuw parkeerplan heeft ontwikkeld, vertelt Van Erp.

De reden dat de winkeliersvereniging de plannen juist op dit moment voorlegt aan de gemeente, heeft volgens Van Erp niet alleen te maken met het feit dat de economie langzaam aantrekt. ,,We zitten als winkeliers nu krap in de ruimte, té krap. De leden van de vereniging van eigenaren, de projectontwikkelaars die de panden in Oosterhof in eigendom hebben, en de ondernemers zijn eensgezind en kunnen zich goed vinden in de plannen. We trekken samen op", stelt Van Erp.

MODERNE UITSTRALING

,,Het uitgangspunt is het winkelcentrum uit te breiden met 1.800 vierkante meter. In de eerste fase hebben we zo'n 1.200 tot 1.400 vierkante meter nodig. Behalve de twee supermarkten en verder ook Schoenmakerij Bas, cafetaria 't Lambertje, drogisterij DA en mijn eigen dierenspeciaalzaak Dobey hebben op dit moment nog geen andere ondernemers concreet aangegeven dat ze willen uitbreiden. Maar dat kan nog komen."

Volgens Van Erp is voor de nieuwbouw in de tweede fase ongeveer 450 vierkante meter nodig. ,,Maar we gaan hier pas van start als alle ruimten daadwerkelijk verhuurd zijn. We willen ervoor waken dat we met leegstand te maken krijgen, zoals elders in Boxtel. Dat is geen goed visitekaartje. Daarnaast is het niet de bedoeling dat er in de nieuwe panden een tweede dierenspeciaalwinkel, kapperszaak of Kruidvat komt. We gaan in deze plannen voor een mooie aanvulling op het bestaande winkelbestand en dus andersoortige winkels."

Het winkelcentrum moet een moderne, eigentijdse uitstraling krijgen. Van Erp: ,,Aan de voorzijde van het winkelcentrum worden bij de ingang de panden van 't Lambertje en Jumbo uitgebreid, waarbij bovenop de uitbouw van de supermarkt geen woningen worden gebouwd, zoals eerst de bedoeling was, maar een kantine gerealiseerd wordt."

Van Erp benadrukt dat de uitbreiding aan de voorzijde ongeveer dezelfde uitstraling en vorm krijgt als het tegenover gelegen appartementencomplex Het Princenhof. ,,Samen met het plein tussen het winkelcentrum en het wooncomplex ontstaat dan een mooi geheel", zegt Van Erp. ,,Het parkeerplan van Hurks voorziet in meer parkeerplekken aan de achterzijde en een andere aan- en afvoerroute voor het laden en lossen van producten bij de winkels, waarbij we ervoor willen zorgen dat de omwonenden hier minder hinder van ondervinden."

Wethouder Eric van den Broek heeft nog geen kans gezien de plannen voor Oosterhof te bestuderen. Een inhoudelijke reactie volgt daarom op een later tijdstip.