Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

GROENTESPECIAALZAAK AL 10 JAAR EEN SUCCES IN LIEMPDE

'De Pompoen: een échte buurtwinkel'

PETER DE BEKKER

Het is een kleine winkel in Liempde, maar de naam is tot in de verre omtrek bekend. De Pompoen heeft in de loop der jaren veel klanten aan zich weten te binden. ,,Wij willen een ouderwetse groentewinkel zijn." Vanaf zondag viert De Pompoen het tienjarig bestaan met een heuse feestweek.

Klingeling! De deurbel die klinkt als je de deur van De Pompoen opent, doet denken aan lang vervlogen tijden. Binnen wacht een bonte kleurenpracht aan groente en fruit op consumenten. Nellie van de Veerdonk helpt de klanten. Met kennis van zaken en altijd in voor een persoonlijk gesprekje.

Haar werk is in de loop van de jaren niet veel veranderd. Wél de eisen van de consumenten. ,,Mensen willen tegenwoordig graag iets speciaals", weet Van de Veerdonk. ,,Ze willen vers gesneden en kant en klare producten. En geen groenten in zakken, maar kleinere hoeveelheden."

Dan zijn ze in Liempde aan het goede adres. ,,Ik wil echt een ouderwetse groenteboer zijn. Hier kunnen klanten nog gewoon kiezen voor bijvoorbeeld een halve bloemkool of een béétje bonen."

PROEVERIJ

Maar De Pompoen biedt meer. Zo geeft Van der Veerdonk klanten graag advies over verschillende manieren waarop ze groenten kunnen bereiden. En ze tipt 'vergeten groenten'. ,,Dat vind ik de uitdaging. Dat je niet de hele week boerenkool verkoopt, maar ook iets anders kunt doen. Zoals klanten vertellen wat voor soepen en stampsoorten ze van bepaalde groenten kunnen maken."

De Pompoen viert het tienjarig bestaan met een heuse feestweek. ,,Maandag 1 december is eigenlijk dé dag. Maar één dag vonden we te kort. Wij willen alle klanten de kans geven langs te komen. We hebben tijdens deze week veel acties. Ook houden we proeverijen en in het weekend wordt er gekookt."

DOCHTERS

De Pompoen is een echte familiezaak. Naast Nellie zijn ook haar dochters Bianca en Marissa regelmatig te zien in de winkel. ,,Ik kook, mijn ene dochter doet het computerwerk en met zijn drieën doen we de winkel. Ieder heeft ook zijn 'eigen' klanten. Je krijgt zo persoonlijke gesprekken met de mensen. Dit is écht een buurtwinkel."

FOTO BOVEN: Nellie van de Veerdonk (rechts) opende tien jaar groentespeciaalzaak De Pompoen aan de Oude Dijk in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).


Heemkunde

houdt lezing

in 'De Kei'

Heemkundevereniging Den Hogert houdt donderdag 27 november vanaf 20.00 uur in dorpshuis De Kei te Gemonde de lezing 'Feesten, planten en beesten'. Spreker Rini Kerstens uit Erp, gepensioneerd biologieleraar, weidt tijdens een beeldende presentatie uit over dit thema.

Kerstens vertelt over feestdagen die een lange geschiedenis kennen. ,,Die kennen uiteenlopende gebruiken. Opmerkelijk is dat bij al die feesten op een of andere wijze planten en dieren een rol spelen", laat Kees van den Bosch van de Gemondse heemkundevereniging weten. In de lezing gaat Kerstens onder meer in op het Sinterklaasfeest met zijn paard, de roe, mandarijnen en beestjes van suikergoed en Kerstmis met hulst, klimop en mistletoe. Ook vertelt hij over het feest van vrouw Holle en de vlierstruik.

De lezing is gratis voor leden van Den Hogert; niet-leden betalen twee euro.

Gemonde

Smartlappenfestival

Smartlappenkoor Gimmese Smart houdt vrijdag 21 en zaterdag 22 november vanaf 20.00 uur in café-zaal De Schuif aan de Dorpstraat voor de negende keer het avondvullende smartlappen- en levensliederenfestival. Entreekaartjes kosten vier euro, inclusief borrel én deelname aan de loterij. Deze zijn in Gemonde te verkrijgen bij IJzerwaren/doe-het-zelfzaak Willy Schellekens, Benzinepomp Bart Schellekens en café-zaal De Schuif.

Natuurgroep Gestel

Natuurgroep Gestel houdt zaterdag 22 november een wandelexcursie naar de Essche Stroom bij buurtschap Hal en door landschapspark Halsche Barrière. Dat gebeurt onder leiding van Bert Subelack en Peter Janssen. Vertrek om 09.00 uur per fiets vanaf gemeenschapshuis De Huif. Deelname is gratis, ook voor niet-leden. Meer informatie: telefoon 06-22 43 29 41.

Explosion Rockets
speelt in Bestse
Prinsenhof

Rock-'n-rollband The Explosion Rockets, waarin Boxtelaar Thom Sens speelt, verzorgt zaterdag 6 december een optreden in Prinsenhof te Best. Al vijftien jaar op rij wordt hier jaarlijks een concert gegeven voor de soos.

De rockers beginnen om 21.00 uur te spelen. Kaarten voor het optreden kosten 7,50 euro en zijn te bestellen bij Prinsenhof, telefoonnummer (0499) 37 18 22 of bij de voorzitter van de fanclub van The Explosion Rocket, Henk Vermeegen, telefoonnummer 06-30 25 60 47.


Treinenbeurs

De Bestse Verzamelaars houdt zondag 30 november in zaal De Schuif aan de Dorpstraat te Gemonde een treinenbeurs. Tussen 09.00 en 14.00 uur is het publiek welkom.