De Dr. De Brouwerlaan gaat volgend jaar op de schop. Uitgangspunt van de reconstructie is de aanleg van een veilige fietsverbinding tussen de wijk Oost en Munsel. (Foto: Albert Stolwijk).)
De Dr. De Brouwerlaan gaat volgend jaar op de schop. Uitgangspunt van de reconstructie is de aanleg van een veilige fietsverbinding tussen de wijk Oost en Munsel. (Foto: Albert Stolwijk).) Foto: Albert Stolwijk

'RECONSTRUCTIE STAAT LOS VAN DISCUSSIE OVER TOEKOMST JOP'

Herinrichting van Dr. De Brouwerlaan

,,Met behulp van de input zijn vijf varianten voor de herinrichting van de Dr. De Brouwerlaan ontwikkeld die het college van B. en W. dinsdag vastgesteld heeft. Vanaf donderdag (vandaag - red.) worden ze op de website van de gemeente gepubliceerd", aldus Van Wanrooij. Geïnteresseerden kunnen de voorstellen ook in de leeshoek van de publiekshal in het gemeentehuis bekijken, terwijl Boxtelaren ook via Facebook en Twitter hun mening kunnen geven. Van Wanrooij: ,,Daarnaast plannen we een informatieavond om met belangstellenden van gedachten te wisselen over de varianten, mogelijk nog in december."

OVERLAST

Van Wanrooij ging in op de situatie rond de JOP omdat de ontmoetingsplaats het afgelopen jaar verschillende malen in opspraak is gekomen. Er was onder meer sprake van overlast door jeugd bij de nabijgelegen vestiging van kindercentrum Kindertuin en klachten over brandstichting. Van Wanrooij: ,,De herinrichting rondom de JOP en de sociale vraagstukken die hierbij een rol spelen zijn onderwerpen die het infrastructurele karakter van het verkeersproject overstijgen. Om de beoogde effecten te realiseren, wordt de reconstructie van de Dr. De Brouwerlaan onafhankelijk van de herinrichting van de JOP en de speelvoorzieningen uitgevoerd. Met andere woorden: we parkeren de discussie over de JOP nu even."

Over de vraag of de JOP op de huidige locatie blijft of elders in Boxtel gevestigd wordt, kon de wethouder geen uitsluitsel geven. ,,Moeten we de voorziening verplaatsen? De vraag is naar welke plek. Iedereen weet dat het moet, maar niemand wil een JOP in de buurt hebben. Het realiseren van een dergelijke ontmoetingsplek voor jongeren zal overal op weerstand stuiten."

VEILIGHEID

De wethouder gaf aan dat de reconstructiewerkzaamheden in de Dr. De Brouwerlaan eind 2015 of begin 2016 uitgevoerd worden. ,,Het uitgangspunt van de herinrichting is het realiseren van een veilige fietsverbinding tussen Boxtel-Oost en de wijk Munsel, waarbij de kruising Hendrik Verheeslaan en Dr. De Brouwerlaan een veilige fietsoversteek krijgt. Het gaat om een tweezijdig fietspad, die in alle varianten terugkomt en loopt van de Hobbendonkseweg tot de Schijndelsweg. Het verschil in de voorstellen zit vooral in de maatregelen om te zorgen voor veilige kruispunten in de Dr. De Brouwerlaan tussen Oost en Munsel."

Het college heeft bij de reconstructie van de weg naast veiligheid ook oog voor andere belangen. Van Wanrooij: ,,De burgerparticipatie die wij in juni 2014 opgestart hebben, speelt hier een grote rol in. Naar aanleiding van de inbreng van de betrokkenen tijdens de bijeenkomsten en reacties via sociale media zijn belangrijke onderwerpen in beeld gekomen. Denk hierbij aan het zorgen voor voldoende parkeerruimte die past bij de wijk, voorzieningen in de buurt zoals basisschool De Vorsenpoel en het behoud en de verbetering van de groene kwaliteit in de buurt. Bij het opstellen van de voorstellen hebben we nadrukkelijk rekening gehouden met de diverse belangen."

FOTO BOVEN: De Dr. De Brouwerlaan gaat volgend jaar op de schop. Uitgangspunt van de reconstructie is de aanleg van een veilige fietsverbinding tussen de wijk Oost en Munsel. (Foto: Albert Stolwijk).


Boxtels drietal

veroordeeld voor

mishandeling

De drie Boxtelse mannen die eind februari in de Rechterstraat een 20-jarige Limburgse voorbijganger mishandelden en met een mes staken, zijn maandag door de rechtbank veroordeeld voor zware mishandeling.

Poging tot doodslag was volgens de rechter niet aan de orde, omdat niet kon worden vastgesteld of het slachtoffer had kunnen bezwijken aan zijn verwondingen. Bovendien werd het steekwapen niet gevonden.

De twee jongste verdachten van 22 en 23 jaar gaan voor respectievelijk zestien en 24 maanden achter de tralies, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De derde man (24) kreeg een taakstraf opgelegd van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van eveneens acht maanden. Het sprak in zijn voordeel dat hij nog geen strafblad had.

De drie Boxtelse verdachten werden eind april aangehouden. Bij hun veroordeling speelde ook de mishandeling van een plaatsgenoot mee, op dezelfde avond in de Stationsstraat.


Boxtel

Heilig Hartkoor

Het Heilig Hartkoor zingt zondag 23 november om 10.00 uur tijdens de hoogmis in de Heilige Michaëlkerk in Sint-Michielsgestel. Onder leiding van dirigent Mark van Platen worden de diverse gezangen ten gehore gebracht.

Adventsmiddag

In de protestantse kerk wordt zondag 30 november van 15.00 tot 17.00 uur een adventsmiddag gehouden. Bezoekers worden ontvangen met koffie of thee. Evert van Gelder hen vervolgens tijdens een dialezing mee op weg naar Kerstmis. De toegang is gratis.