Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

SINTLUCAS FLEURT ETALAGES OP IN CENTRUM (2)

Van peper en zout tot
warm, winter en draaien

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

In aansluiting op de nostalgische kermis heeft de Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB) in samenwerking met stichting Brabants Centrum een bijzondere etalageroute voor het Boxtelse centrum in petto. Studenten van SintLucas ontwerpen de creaties. Vanaf 12 december zijn de resultaten te zien. De studenten Pien Coppens (19) en Shauni Sonnemans (20) vertellen de komende weken over het proces van concepten tot creaties.

Shauni maakt deel uit van een zeskoppige groep die ervoor zorgt dat alle etalages waarin een creatie komt één geheel vormen. Zij hebben vorige week allemaal een eigen manier bedacht om de route te presenteren aan het publiek en toonden maandag hun concepten aan ondernemer Filipe van den Borne (OCB) en directeur Henk van der Zee van Brabants Centrum, die het materiaal van de creaties financiert. Zij kozen voor het ontwerp van Lisa Vereijken: een papieren plattegrond dat op basis van het spel 'peper en zout' is samengesteld. Een blad papier is op een bepaalde manier gevouwen, zodat je er aan de achterkant je vingers in kunt steken en er een soort 'happertje' van kunt maken. ,,Het ontwerp van Lisa werken we met de groep verder uit", aldus Shauni. Ze had zelf een concept bedacht waarbij raamstickers van oude televisies op de ramen werden geplakt, inclusief een Oud-hollandse tekst. ,,Ik heb goede feedback gehad, maar het zou te duur worden om dit te realiseren."

SCHOUDERSTUK

Terwijl Shauni aan een groepsopdracht werkt, houdt Pien zich bezig met een individuele klus: het ontwerpen van een modecreatie. Na een brainstorm kwamen er bij de studente drie woorden naar boven: warm, winter en draaien, een verwijzing naar december, reuzenrad en draaimolen. Ze kiest ervoor een schouderstuk te maken en is regelmatig in de werkplaats van SintLucas te vinden om proefjes te doen met bestaande materialen, zoals houten satéprikkers en plastic lepeltjes. ,,Ik wil kijken wat voor vormen ik kan maken met deze producten. Het is mijn doel om mensen te verrassen", aldus Pien. Haar eerste opzet is van wol en satéprikkers. ,,Maar dat kan zomaar veranderen. Ook voor mij is de definitieve creatie nog een verrassing."

OP DE FOTO: Pien Coppens (links) maakte deze week schetsen voor haar modecreatie, terwijl Shauni Sonnemans haar concept voor de route presenteerde aan de opdrachtgevers. (Foto: Annelieke van der Linden).