Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

GEMEENTE ONTBINDT HUURCONTRACT DE KLEINE AARDE

Boxtel ziet geen heil meer in Triple E

STEFAN LATIJNHOUWERS

Het Boxtelse college van B. en W. gaat het contract met het bedrijf Triple E, dat sinds begin dit jaar het terrein van De Kleine Aarde huurt, ontbinden. Dat liet wethouder Peter van de Wiel dinsdagavond tijdens de raadsvergadering weten. Het plan van aanpak dat het kenniscentrum van directeur Tom Bade deze week bij de gemeente indiende, gaf het college geen enkele aanleiding om de samenwerking met het bedrijf voort te zetten. Integendeel. ,,Hier stopt het voor ons", sprak wethouder Peter van de Wiel klare taal.

De ferme uitspraak van de wethouder wekte enige verbazing. Naar aanleiding van het weinig verhelderende gesprek dat wethouder Peter van de Wiel op 7 november voerde met de directie van Triple E werd immers afgesproken dat het bedrijf een nieuw en 'nader geconcretiseerd' plan aan de gemeente zou voorleggen. Het college liet vorige week in een zogeheten raadsinformatiebrief weten dat zij tijd nodig had om het stuk van het kenniscentrum te bestuderen, te beoordelen en na te denken over de context en toekomstige scenario's.

GÉÉN VERTROUWEN

Tijdens de raadsvergadering bleek dinsdag echter dat burgemeester Mark Buijs en de andere leden van het college er heel snel uit waren en de knoop meteen doorhakten. ,,Het plan van aanpak dat Triple E heeft ingediend, geeft ons onvoldoende vertrouwen om verder te gaan met het bedrijf", liet wethouder Van de Wiel weten. ,,Hier eindigt de samenwerking. Donderdag (vandaag - red.) gaan we in gesprek met directeur Tom Bade van het bedrijf over de afwikkeling van de procedure, waarbij de ontbinding van het huurcontract aan de orde komt. Helaas hebben we de vertegenwoordigers van Triple E vóór deze vergadering ondanks herhaaldelijke pogingen nog niet kunnen kunnen inlichten over ons besluit."

Van de Wiel gaf tijdens zijn toelichting ook aan welke stappen het college nu gaat zetten. ,,We gaan een analyse maken van de huidige situatie en goed nadenken over een nieuwe oplossing voor het gebied. Over een paar maanden willen we samen met de raad in een beeldvormende vergadering de kaders gaan vastellen voor de toekomstIge exploitatie van De Kleine Aarde."

HUURACHTERSTAND

Triple E kon niet voldoen aan de financiële verplichtingen die in de huurovereenkomst met de gemeente waren opgenomen. Er was daardoor sprake van een forse huurachterstand, die op 1 december 55.000 euro bedraagt. De grootse criticaster in het hoofdpijndossier De Kleine Aarde, Wim van der Zanden van Balans, strooide nog wat zout in de wonde. ,,Heeft u de beslissing om het huurcontract te ontbinden alleen genomen of heeft het voltallige college zich hierover uitgesproken", vroeg hij treiterend aan Van de Wiel. De wethouder bleef kalm, ging niet in op de provocatie van Balans en gaf aan dat het inderdaad een gezamenlijk besluit betrof.

OPKNAPBEURT

Van der Zanden wilde ook weten wat er met de 50.000 euro gaat gebeuren die de gemeente betaald heeft voor een fikse opknapbeurt van De Kleine Aarde. ,,Dat bedrag is effectief geïnvesteerd in het gebied", antwoordde Van de Wiel, die vervolgens werd onderbroken door burgemeester Buijs. ,,Met het oog op het gesprek met de directie van Triple E over de ontbinding van het huurcontract, is het niet de bedoeling dat we nu uitgebreid gaan discussiëren over deze kwestie. De raadsleden krijgen zo snel mogelijk antwoord op al hun vragen, maar een goede afwikkeling van de procedure met het bedrijf heeft nu prioriteit. Dit moet op een respectabele manier gebeuren."

OP DE FOTO: Het terrein van De Kleine Aarde is weer te huur. De gemeente Boxtel beëindigde deze week de samenwerking met Triple E. (Foto: Albert Stolwijk).


COMMENTAAR

De gemeente Boxtel zegde deze week het vertrouwen op in kenniscentrum Triple E dat het terrein en de gebouwen van De Kleine Aarde huurt. Financiële problemen en een fikse huurachterstand zijn de aanleiding voor de ontbinding van het huurcontract. En zo komt er een einde aan een verbintenis die slechts acht maanden duurde en vanaf het begin al moeizaam verliep.

De plannen van directeur Tom Bade van Triple E konden in december 2013 nog op bijval rekenen van de Boxtelse gemeenteraad, maar vanaf de vergadering van de toenmalige raadscommissie Ruimtelijke Zaken in februari van dit jaar kreeg Bade vooral kritiek te verduren. Diverse gemeenteraadsfracties - met name oppositiepartij Balans - zetten toen al vraagtekens bij de kredietwaardigheid van Triple E. Het resultaat? Bade liep boos weg uit de vergadering en wethouder Peter van de Wiel toonde zich ontstemd over het in zijn ogen 'beschamende gedrag' van de raadscommissieleden.

Een paar weken later werd het huurcontract getekend en kon Triple E aan de slag gaan op het terrein. Met veel enthousiasme werden de plannen gepresenteerd door directeur Bade en bedrijfsleider Eric Mol. Duurzaamheid in een modern jasje, creeëren van kansen voor jonge ondernemers in de culturele of spirituele sector en vooral een verbinding leggen met inwoners en bedrijven van Boxtel waren daarbij de uitgangspunten. Mooie ideeën...

Het noodzakelijk onderhoud op het terrein en de te betalen huurprijs bleken voor Triple E echter een probleem. In oktober werd door toedoen van Wim van der Zanden van Balans duidelijk dat er een flinke huurachterstand was opgebouwd. Omdat de gemeente Boxtel eraan twijfelde dat het kenniscentrum aan de financiële verplichtingen zou kunnen voldoen, werd deze week besloten een einde te maken aan de samenwerking. En zo eindigt een mogelijke doorstart van De Kleine Aarde.

Wethouder Van de Wiel beloofde deze week binnen een paar maanden met de gemeenteraad verder te willen nadenken over de toekomst van het terrein. Plannen zijn er in het verleden genoeg geweest. Verplaatsing van basisschool De Hobbendonken en een pannenkoekenrestaurant kwamen daarbij aan bod. Of er toekomst is voor deze plannen? De kans lijkt klein. Het terrein van De Kleine Aarde vergt veel onderhoud en met name de monumentale Van Coothhoeve is daarbij een grote kostenpost. De gemeente Boxtel zal flink in de buidel moeten tasten om het gebied aantrekkelijk te maken voor eventuele nieuwe initiatieven.

Sinds de sluiting van De Kleine Aarde in 2011 heeft het terrein de gemeente vooral veel geld gekost. Niet alleen aan onderhoud, maar ook de huurachterstand van Triple E en de vele onderzoeken en plannen zorgden voor een grote kostenpost. Gemeenteraadsfracties lijken gelijk te krijgen met uitspraken van eerder dit jaar: Plannen voor De Kleine Aarde gaan de gemeente Boxtel heel veel geld kosten...

Reacties?

Mail naar bc@brabantscentrum.nl

Eric Mol: 'Dit

is natuurlijk

heel erg balen'

,,Ik zag het aankomen, maar ben natuurlijk wel bedroefd." Bedrijfsleider Eric Mol van De Kleine Aarde baalt behoorlijk dat het contract tussen Triple E en de gemeente Boxtel wordt verbroken. Want hij heeft steeds vertrouwen gehad in het voortbestaan van De Kleine Aarde.

Toen een paar weken geleden bekend werd dat er een fikse huurachterstand was en dat Triple E moeite had om te voldoen aan de financiële verplichtingen, voelde Mol het besluit tot ontbinding van het huurcontract al aankomen. ,,Dit was natuurlijk te voorzien", zo stelt de bedrijfsleider. ,,De plannen van Triple E waren mooi en goed, maar er moet natuurlijk ook geld worden verdiend. Zodra er een huurachterstand is, zul je moeten gaan betalen. Zo simpel is het."

En dat terwijl Mol mooie plannen had met het terrein, ook voor de toekomst. De afgelopen maanden werkte hij met zijn team aan het onderhoud en opknappen van De Kleine Aarde en werden enkele panden verhuurd aan zzp'ers die werkzaam zijn binnen de duurzame of spirituele sector. ,,Ik geloof nog steeds in deze ideeën", vertelt Mol. ,,Ik hoop dan ook dat de gemeente Boxtel iemand weet te vinden die deze plannen voort wil zetten. We hebben veel werk verzet op het terrein en het zou eeuwig zonde zijn als het straks weer in verval raakt. De Kleine Aarde is prachtig en moet behouden blijven voor Boxtel."