gemeente lanceert parkeersysteem

Digitaal parkeren in centrum en Breukelen

MARIËLLE WIJFFELAARS

Rond het voorjaar van 2015 moet in de wijken centrum en Breukelen Zuid een nieuw systeem voor parkeren worden gelanceerd. In het gebied wordt een digitaal systeem geïnstalleerd voor parkeervergunningen. De meeste straten worden alleen toegankelijk voor vergunninghouders, ook wordt op enkele plekken betaald parkeren ingevoerd en blijft in delen van de wijk het vrijparkeren gehandhaafd.

Met name in de straten rond het NS-station in Boxtel hebben bewoners veel last van parkerende treinreizigers of winkelend publiek. Al jaren wordt gevraagd om een oplossing. De gemeente presenteerde deze week samen met een klankbordgroep - bestaande uit omwonenden - een plan voor de parkeerregulering in dit deel van het centrum en de wijk Breukelen. ,,Het probleem was dat we jarenlang hebben ingezet op een integraal plan voor parkeren in het centrum", legt wethouder Eric van den Broek uit. ,,Nu dat uit elkaar getrokken is, zijn we veel sneller tot een besluit gekomen."

In 2012 nam de gemeenteraad al een besluit over het parkeerregime en werd bepaald waar vergunningen of betaald parkeren ingesteld moet worden. Het deze week gepresenteerde voorstel haakt daar op in. In het plan kunnen bewoners een digitale parkeervergunning aanvragen. Deze wordt gekoppeld aan hun kenteken. ,,Bij controles van de BOA's worden de kentekens gescand en is precies te zien welke rechten er bij het nummerbord horen", aldus Van den Broek.

Op plekken waar nu al betaald parkeren geldt, blijft dat zo. Ook meldt de wethouder dat het Breukelsplein gratis toegankelijk blijft voor automobilisten. ,,Er wordt een oplossing gezocht voor de momenten waarop het plein niet toegankelijk is, zoals tijdens de kermis", belooft Van den Broek.

De wethouder legt in januari 2015 het voorstel voor aan de gemeenteraad en wil dat in het voorjaar het nieuwe regime ingevoerd kan worden.


Wijken centrum
en Breukelen
willen platform

De inwoners van de wijken centrum en Breukelen willen een wijkplatform. Dat bleek donderdag tijdens een bijeenkomst van buurtvereniging Onder de Toren in café De Adelaar. In januari krijgt de avond een vervolg en wordt definitief besloten over een wijkplatform.

26 bewoners kwamen donderdag naar De Adelaar, ook wethouder Herman van Wanrooij was aanwezig en Jan Pennings gaf uitleg over het Wijkplatform Selissenwal. Volgens bewoner Hendrie Bertens is er zeker belangstelling voor een wijkplatform. ,,De opgestelde wijkvisie is daarbij het uitgangspunt", meldde hij. ,,In januari gaan we verder kijken en concrete plannen maken. Want we willen graag meedenken over onze wijk."