Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

LEERLINGEN SINT-PETRUSSCHOOL TROTS OP HUN LEERKRACHT

Meester Willem finalist in Rekendictee

MARGO BARTELDS

De kinderen van groep 8 van basisschool Sint-Petrus zijn enorm trots op hun leerkracht. Meester Willem Merkx neemt morgen, vrijdag 21 november deel aan de finale van het landelijk Rekendictee in Hogeschool Windesheim te Zwolle.

Van de ruim 10.000 deelnemers zijn alleen de tachtig slimste rekenaars uitgenodigd voor de uitdaging om in een zinderende finale het grootste rekenwonder van Nederland in 2014 te worden. Het gaat in deze wedstrijd voornamelijk om het snel en kundig oplossen van redactiesommen die het niveau van de basisschool ver overstijgen.

Meester Willem behaalde, in een voorronde via internet, uiteindelijk de dertiende plaats. Op zich natuurlijk al een teken dat de Boxtelse leraar tot de grootste rekenwonders van Nederland behoort. Zijn collega Debbie van der Vorst is dan ook supertrots en belde naar de krant.

PLEZIER IN REKENEN

,,Willem kan echt enorm goed rekenen en legt het de kinderen met zoveel plezier uit, dat de leerlingen van groep 8 genieten van de rekenles. Er wordt wel eens gezegd dat rekenonderwijs slecht is, omdat leerkrachten niet goed zouden zijn in rekenen, maar dat is hier dus zeker niet het geval. Eerder het tegendeel", verklaart Van der Vorst.

'Bartjens Rekendictee' wordt voor de tiende maal in Zwolle gehouden. De wedstrijd is vernoemd naar Willem Bartjens, een legendarische rekenmeester die in 1604 zijn rekenboek De cijferinghe van Mr. Willem Bartjens publiceerde, waarmee hij de toon zette voor het Nederlandse rekenonderwijs. Leerkrachten van het basisonderwijs en rekenwonders kunnen aan deze wedstrijd deelnemen.

Alle finalisten hebben sowieso al een prijs gewonnen: een weekend Zwolle voor twee personen. Merkx gaat de uitdaging aan en wil zich helemaal inzetten voor het hoogst haalbare resultaat. Leerling Lisette van Aert hoopt dat meester Willem de eerste prijs in de wacht sleept. Er zijn meerdere prijzen te winnen, maar haar leerkracht kiest dan voor een prijs waar de hele klas van kan meegenieten. ,,Dan winnen we misschien wel een schoolreisje voor de hele klas", hoopt Lisette. ,,Nee, dan kies ik mooi een prijs voor mezelf", plaagt Merkx grinnikend. Maar de leerlingen kennen hem goed genoeg en trappen er niet in.

NAAR NEMO?

Mocht Merkx eerste worden en hij zou mogen kiezen, dan wil hij met groep 8 naar Nemo. Dat is een educatieve attractie in Amsterdam waar de leerlingen op een speelse, interactieve manier kennis kunnen maken met de wereld van wetenschap en techniek. Hierin is de voorkeur voor de abstracte vakken goed herkenbaar.

Helaas wordt de wedstrijd niet op televisie uitgezonden, maar ongetwijfeld zullen collega's en leerlingen op internet de finale van Bartjens Rekendictee zo veel mogelijk volgen. Er wordt in elk geval vrijdagavond geduimd voor meester Willem!

FOTO BOVEN: De leerlingen uit groep 8 van de Sint-Petrusschool duimen voor meester Willem. Als hij morgen het nationaal Rekendictee in Zwolle wint, neemt hij zijn klas een dagje mee uit naar science center Nemo in Amsterdam. (Foto: Albert Stolwijk).


SPEURTOCHT PIETENPAD IN ETALAGES CENTRUM BOXTEL

Vind de code van Sint en win een iPad

Kinderen in Boxtel kunnen Sinterklaas nog steeds helpen zoeken naar de code van zijn nieuwe iBoek, met daarin alle namen en wensen van de kinderen. Aanwijzingen voor de code vinden de kinderen in een aantal winkeletalages. Het Pietenpad heet deze speurtocht. De hoofdprijs: een mini iPad.

Sinterklaas heeft het grote zware boek met alle namen en wensen thuis gelaten, alle gegevens staan keurig in zijn nieuwe iBoek. Daar heeft de iPiet voor gezorgd. Die heeft de iBoek ook beveiligd met een moeilijke code. Zo moeilijk dat hij hem niet meer weet...

iPiet heeft als back-up de code in tien stukken geknipt en 'verpakt' in vragen. Die vind je in tien verschillende winkeletalages in het centrum van Boxtel. Vorige week stond in deze krant een paginagrote advertentie met alle deelnemende etalages, met daarbij een invulformulier voor de antwoorden en je contactgegevens. Dit formulier kun je ook downloaden van www.brabantscentrum.nl en www.beleefboxtel.nl.

Het antwoord op elke vraag is een letter of een cijfer, vul de oplossing in en lees dan de code van de Sint. Inleveren kan tot en met woensdag 3 december bij een van de horecazaken op het formulier en wie weet win je de mini iPad. De Pieten hebben in elk geval iets lekkers neergelegd voor alle deelnemers aan het Pietenpad.

Op zaterdag 22 en 29 november lopen er Pieten in het centrum van Boxtel om je te helpen met de speurtocht. En neem dan ook meteen even een kijkje in de Pakjeskamer in de Croonpassage. Daar zijn de Pieten druk bezig met inpakken en gedichten schrijven.

Het Pietenpad is een initiatief van Beleef Boxtel in samenwerking met Boxtel Vooruit. Partners in dit project zijn Bouwfonds, Brabants Centrum, Infolio, Centrummanagement, Koninklijke Horeca Nederland Boxtel/Liempde en Ondernemersvereniging Centrum Boxtel.

Meer Sinterklaasnieuws op pagina 13 en 22.