Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BC INFORMEERT WINKELIERS IN 'REMBRANDT'

Boxtelse spaarpas komt
mogelijk al in voorjaar

PETER DE KONING

Het nieuwe spaarsysteem van Brabants Centrum, het lokale dagblad op donderdag, start mogelijk al komend voorjaar. Het initiatief werd enthousiast ontvangen door de voorzitters van de winkeliersverenigingen in Selissen, Oosterhof en het centrum. Gisteravond, woensdag 19 november volgde in grand café Rembrandt een informatiebijeenkomst.

Brabants Centrum is een stichting zonder winstoogmerk. Naast de nieuwsvoorziening wil zij de lokale samenleving ondersteunen en vooruit helpen. Vanuit die gedachte ontstond het idee voor een bijzonder spaarsysteem. Alle inwoners van 18 jaar en ouder kunnen een gratis klantenkaart aanvragen. Bij aankopen in lokale winkels krijgt de pashouder punten bijgeschreven, de zogenaamde Boxtelaartjes. Daarmee krijgt hij korting bij aanbiedingen van de winkeliers. Een klein deel van die korting schenkt de klant aan een vereniging. Zo wil Brabants Centrum een 'economische groeicirkel' tot stand te brengen waarvan consumenten, winkeliers en verenigingen profiteren. Voor deze groepen is het systeem volledig gratis, de systeem- en aanmaakkosten betaalt Brabants Centrum.

Directeur Henk van der Zee gisteravond: ,,De dagelijkse boodschappen doen Boxtelaren in hun eigen dorp. Voor niet-dagelijkse boodschappen shoppen ze hier veel minder. Het zou de detailhandel flink helpen als we dat kunnen verhogen. Voorlopig is ons doel 5 procent meer boodschappen in de Boxtelse detailhandel, ofwel 6,5 miljoen euro extra omzet. Boxtel telt 20.000 volwassen consumenten en tweehonderd detaillisten en horecazaken. Voorlopig streven we naar een deelname van 60 procent onder de consumenten en 50 procent onder de detaillisten en horecazaken."

Waarde

Tijdens de discussieronde kwam één vraag enkele keren bovendrijven: wat is een Boxtelaartje waard? Wat die waarde ook wordt, de winkeliers zijn het erover eens dat die in alle deelnemende zaken gelijk moet zijn. Verder benadrukten zij helemaal vrij te willen zijn in de aanbiedingen die ze doen, het aantal aanbiedingen en de frequentie ervan.

Een ander punt is de administratieve verwerking richting de verenigingen. Houd dit simpel voor winkeliers en consumenten, was de algemene gedachte. Ook klonk er een pleidooi voor een online meter waarop verenigingen kunnen zien hoeveel er voor ze is gespaard. ,,Hoeveel tijd kost het scannen in de praktijk? Dat lijkt een kleinigheid, maar is toch relevant als tien mensen voor je kassa staan", sprak een van de winkeliers. En een collega vertelde dat nog twee andere partijen nadenken over een soort loyaliteitssysteem. Ook die willen de ondernemers bekijken voordat ze een beslissing nemen.

Namens Brabants Centrum verzamelde Van der Zee alle opmerkingen en beloofde de winkeliers binnenkort opnieuw te informeren. Hij benadrukte: ,,Wij wachten of vertragen niet vanwege mogelijk andere systeemaanbieders. Wij werken door in ons huidige tempo en met een beetje geluk kan ons systeem operationeel zijn in februari of maart 2015."


Terras bij 't Zonneke beter toegankelijk

Het terras van lunchroom 't Zonneke bij de Zwaanse Brug wordt deze week opnieuw aangelegd. Stratenmakersbedrijf Van Eijndhoven uit Boxtel maakt het terras beter toegankelijk en makkelijker bruikbaar. Met een beetje geluk is het werk morgen, vrijdag 21 november gereed, anders komende maandag.

De grote parasols met verwarming, licht en geluid zijn tijdelijk ingeklapt. Via loopplanken bereiken bezoekers de deur van de lunchroom die tijdens het werk gewoon open is. ,,Het terras bestond lange tijd uit vier niveaus, dat was lastig met het indelen van de tafeltjes", vertelt Astrid van Dal, samen met echtgenoot Eric eigenaar van 't Zonneke. ,,En voor gasten die wat minder goed ter been zijn, was het terras soms een hindernis. In de nieuwe situatie hebben we straks nog maar twee niveaus, een hele verbetering. En om de entree voor rolstoelers en mensen met een rollator te verbeteren, gaat de toegang tot de deur schuin omhoog lopen." Het weer zit mee deze week, de stratenmakers kunnen goed doorwerken. ,,Over een paar dagen is alles klaar. Dan is het centrum weer iets mooier en kunnen bezoekers weer genieten op ons verwarmde terras. Zelfs bij min 15 graden zitten hier nog mensen", lacht Van Dal.

OP DE FOTO: Bert van Eijndhoven (voorgrond) en Christ Bens van stratenmakersbedrijf Van Eijndhoven werken aan het nieuwe terras van 't Zonneke. (Foto: Peter de Koning).