In een genoeglijke huiskamersfeer vertelt auteur Abdelkader Benali over zijn werk en zijn bewondering voor Maarten 't Hart. (Foto: Peter de Koning).
In een genoeglijke huiskamersfeer vertelt auteur Abdelkader Benali over zijn werk en zijn bewondering voor Maarten 't Hart. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BEPERKTE BELANGSTELLING VOOR LEZING IN BIBLIOTHEEK

'Lekker kletsen' met Abdelkader Benali

PETER DE KONING

Abdelkader Benali is een A-merk in de moderne Nederlandse literatuur. Toch trok de bekende auteur maandagavond slechts dertien mensen naar de Boxtelse bibliotheek. Het deerde hem niet. ,,We gaan lekker kletsen", zette hij de toon voor een plezierige avond over zijn eigen werk en de link met 'Een vlucht regenwulpen' van Maarten 't Hart.

Benali maakt een toer door Nederland in het kader van de landelijke novemberactie 'Nederland leest'. Hierin staat het bekendste boek van Maarten 't Hart centraal. Het verscheen in 1978 en sindsdien zijn er een miljoen exemplaren van verkocht. Ook de verfilming ervan werd een groot succes. Alle reden om een grote belangstelling te verwachten voor de lezing door Benali. Die bleef uit. De Amsterdamse auteur van Marokkaanse komaf zat er niet mee. ,,Als Maarten zelf komt om over zijn boek te vertellen, zit het hier zeker vol. En als ik hier kom om alleen over mijn eigen werk te vertellen, zal het ook drukker zijn. Benali over 't Hart trekt kennelijk minder volk", vertelde hij vooraf.

Voordeel was wel dat het gezelschap rond de leestafel kroop en zo ontstond al snel een genoeglijke huiskamersfeer waarin schrijver en publiek elkaar goed vonden. De bezoekers waren overduidelijk liefhebbers van 't Hart en zijn bestseller. Het eerste kwartier was dan ook een wederzijds feest van herkenning over de sfeer van het boek, de persoon 't Hart, zijn imposante moestuin en zijn bijzondere woning in Warmond. 't Hart woont al jaren in het oude schoolgebouw waar hij zelf in zijn jeugd onderwijs genoot. Hij kocht het met de opbrengsten van 'Een vlucht regenwulpen'. ,,Hij woont letterlijk en figuurlijk in het verleden. Hij breekt met zijn verleden maar neemt geen afscheid. Dat is typerend voor hem en zijn werk", vond Benali.

KOOKBOEK

Benali vertelde volop over zijn jeugd, zijn ouders en zijn grootouders in Marokko. Hoe bijzonder het voelt om een deel van zijn leven te hebben doorgebracht in een stukje wereld zonder geld. Hoe raar het voelde om in 1979 met zijn moeder naar Nederland te komen en hier naar de kleuterschool te gaan, trots met een banaan in zijn hand. ,,Maarten beschrijft iets vergelijkbaars in zijn boek. Ook hij verhaalt over een kind dat in de echte wereld terechtkomt", zocht Benali parallellen met 'Een vlucht regenwulpen'.

Hij las ook een stuk voor uit zijn boek 'Bad boy' en nam ruim de tijd voor het kookboek 'Casa Benali' dat hij schreef met zijn vrouw Saida. Een bijna geheel vegetarische ontdekkingstocht door de Marokkaanse keuken. ,,Veel kaneel en komijn, dus het lijkt meer op de Nederlandse keuken dan je zou denken. Jullie zijn ook opgegroeid met speculaas en komijnekaas", lachte Benali. Ook couscous, vierkante pannenkoeken en Marokkaanse peulvruchtensnert passeerden de revue tijdens een genoeglijk kabbelende avond over literatuur, ontheemding en het leven in het algemeen.

FOTO BOVEN: In een genoeglijke huiskamersfeer vertelt auteur Abdelkader Benali over zijn werk en zijn bewondering voor Maarten 't Hart. (Foto: Peter de Koning).


SUCCESVOL VOORPROEFJE IN WAALRE

Gildenbonds bijna klaar voor Bonds Goes Pop

Het promconcert Bonds Goes Pop belooft zaterdagavond een mooi muzikaal feestje te worden in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. Die conclusie mag worden getrokken na een geslaagd voorproefje dat de Gildenbondsharmonie zondag gaf in Waalre.

Onder leiding van dirigent Paul van Gils verzorgde het Boxtelse blaasorkest in zalencentrum 't Hazzo een frisse uitvoering van de speelse ouverture Die Schöne Galathea van Franz von Suppé. Vervolgens werden ritmische valkuilen van Awayday met veel verve omzeild.

Voordat wervelend werd afgesloten met Lezghinka van Aram Khatchaturian kon het publiek eerst nog genieten van euphoniumsolist Rodin Rosendahl die, fraai begeleid door de Gildenbondsharmonie, liet horen zowel met de lyriek als met de technische hobbels in de Valse Brillante van Herbert Clarke raad te weten.

EXTRA REPETITIES

De Gildenbondsharmonie liet zich in Waalre van haar beste kant horen als gast van de Eindhovense harmonie Phileutonia. Het optreden werd door het publiek met luid applaus beloond en belooft het nodige voor komende zaterdag als hetzelfde programma de inleiding vormt voor een Top 2000-feestje na de pauze. Met zangsolisten Muriel van Eersel, Lenneke van Uden en Wouter van Aert én ondersteuining van een popcombo zullen dan in hoog tempo bekende popklassiekers voorbijkomen die bekend zijn van onder anderen Michael Bubblé, The Who, Jeroen van der Boom en Marco Borsato.

De formule van populair klassiek met bekende popsongs werd in 2011 ook al eens met succes door de Gildenbonds gecombineerd en uiteraard wordt er alles aan gedaan om nu, in een kleinere opzet, het publiek even enthousiast te krijgen.

Deze week wordt er extra gerepeteerd en zaterdagmiddag vindt nog een uitgebreide generale repetitie met soundcheck plaats. De Tijberzaal wordt sfeervol aangekleed zodat niets aan het toeval overgelaten wordt.

WINNAARS KAARTJES

Abonnees van Brabants Centrum konden

vorige week meedingen naar driemaal twee gratis kaartjes. Deze zijn gewonnen door Ans van Grinsven, Justine Janssen en Betsie van Wijck; zij krijgen hun kaartjes thuisbezorgd door de harmonie.

Toegangsbewijzen voor Bonds Goes Pop 2 kosten 12,50 euro in de voorverkoop en zijn verkrijgbaar bij bloemsierkunst Marimba, cadeaushop Chiccadeau en leden van de harmonie. Reserveren kan ook via info@gildenbonds.nl. Aan de zaal kosten kaarten 15 euro. De entreebiljetten dienen tevens als consumptiebon tijdens de afterparty met muziek van de Big Band Boxtel onder leiding van Mari van Gils.


Alzheimercafé

In restaurant De Nachtegaal aan de Boxtelseweg in Schijndel wordt maandag 24 november een bijeenkomst gehouden van Alzheimercafé Regio 't Groene Woud. Het thema van de avond is 'In gesprek met een mantelzorger'. Er wordt gesproken over wat het betekent als je partner gaat dementeren. De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.30 uur, toegang is gratis.