Dit stilleven van Pierre Janssen werd in 1939 gemaakt en is al jarenlang in bezit van de familie Arnoldus. (Foto: Martin Arnoldus).
Dit stilleven van Pierre Janssen werd in 1939 gemaakt en is al jarenlang in bezit van de familie Arnoldus. (Foto: Martin Arnoldus). Foto: Martin Arnoldus

Kunstwerk Boxtelse schilder uit 1939 wordt gedoneerd aan openbare instelling

Stilleven van Pierre Janssen duikt op in Frankrijk

MARIËLLE WIJFFELAARS

Toen zijn moeder in de jaren negentig naar een verzorgingstehuis ging, kreeg Martin Arnoldus het schilderij in handen dat jarenlang in de ouderlijke woning had gehangen. Het betrof een stilleven van de Boxtelse schilder Pierre Janssen. Nu Arnoldus - die al jaren in Frankrijk woont - gaat verhuizen, heeft hij geen plek meer voor het flinke doek. Hij wil het werk graag doneren aan een Brabantse instelling of een familielid van Janssen.

In 1942 kochten de ouders van Martin Arnoldus een schilderij van Pierre Janssen. De keuze voor een werk van deze Boxtelse schilder was niet zo verwonderlijk want Janssens echtgenote Cecilia was een zus van grootvader Arnoldus. ,,Ik kan me Janssen nog wel herinneren, want als kleine jongen kwam ik met mijn ouders weleens in Boxtel. Cécilia was immers een tante van mijn vader", blikt Arnoldus terug. ,,Ik zal een jaar of vijf geweest zijn en weet nog dat we bij ons bezoek werden ontvangen door een man met een heel lange baard. Janssen dus. Hoe klein ik ook was, ik vond het een heel indrukwekkende man."

Vanaf de jaren veertig hing het stilleven van de fruitschaal - geschilderd in 1939 - in het ouderlijk huis van Arnoldus in Enschede. Toen zijn moeder naar een verzorgingshuis ging, kreeg Arnoldus het werk in bezit. ,,Ik heb zelf nu ook een kleinere woning gekocht en kan het schilderij niet meer kwijt. Het is nogal groot", licht hij toe. Het werk meet 100 bij 80 centimeter en is dus behoorlijk aan de maat. Arnoldus: ,,Ik wil het werk niet verkopen, maar overdragen aan een instelling of familie van Janssen."

VEEL MEER NULLEN

Arnoldus kwam in contact met Brabants Centrum via internet. De zoekopdracht gaf vooral veel treffers betreffende het boek dat in 2012 werd uitgebracht en daaraan gekoppelde expositie in KunstCentrum Boxtel. ,,Ik had niet verwacht zoveel zoekresultaten te krijgen", vertelt hij. ,,Er zijn wel neven die ook een 'Pierre Janssen' aan de muur hebben hangen en die deze hebben laten repareren. De restaurateur meldde toen al dat Janssen geen doorsnee schilder was. Maar dat hij zó bekend was, had ik niet gedacht."

Boxtelaar Christ van Eekelen schreef in 2012 samen met Rini van Oirschot een boek over de bekende Boxtelse schilder en verdiepte zich in diens leven. Op Marktplaats zag hij het schilderij van Arnoldus staan. ,,Ik had het daar opgezet in de hoop dat liefhebbers of kenners zouden reageren", zegt Arnoldus. ,,Ik heb niet de intentie om het te verkopen, maar wilde wel even weten wat het waard was. Dat bleek meer te zijn dan ik dacht."

Arnoldus had tot een paar jaar geleden nog een ander werk van Janssen in zijn bezit, maar doneerde deze aan een Franse winkel. ,,Het schilderij laat een watermolen zien en het is voor vijftig euro verkocht", blikt hij terug. ,,Als ik eerder had geweten hoe bekend Janssen is, dan hadden er nog meer nullen achter gemogen..."

ÉCHTE JANSSEN

Van Eekelen is blij dat er weer een schilderij van de schilder is opgedoken, maar noemt het 'heel erg zonde' dat het werk met de watermolen 'verdwenen' is. ,,Janssen heeft maar een paar watermolens geschilderd en dergelijke doeken zijn heel zeldzaam", licht de Boxtelaar toe. Op de vraag of het nu boven water gekomen stilleven een origineel doek is, antwoordt hij bevestigend. ,,Het is absoluut een échte Janssen. Zelfs zonder handtekening op het werk, had ik dat gezien. Het is helemaal zijn stijl."

De bezitter van het stilleven wil dit doneren aan een instelling, museum of nazaten van Janssen. ,,Ik zou het sowieso leuk vinden om met (klein)kinderen van de schilder in contact te komen. Ik wil graag meer over hem en zijn werken te weten komen." Van Eekelen gaat in ieder geval contact leggen met de inwoner van Frankrijk. ,,Want ik wil natuurlijk alles weten over dit schilderij. Het blijft bijzonder dat er nog steeds onbekende werken opduiken." En dat terwijl Van Eekelen inmiddels honderden werken van de Boxtelse schilder in kaart heeft gebracht.

Pierre Janssen (1865-1952) schilderde onder meer bekende lokale straatgezichten zoals de Sint-Petruskerk, de Kasterense watermolen en de Dommel. Ook stillevens maakten deel uit van zijn oeuvre evenals monumenten als het kanunnikenhuisje, herberg Den Eijngel en het Hofje.