Afbeelding
Foto: Peter de Koning

tijdelijke markthal aan rechterstraat opent 28 november

Leegstand tegengaan met Mix Market

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Wat te doen met panden in het Boxtelse centrum die langdurig leegstaan? Ondernemers Marc Schoenmakers, Monique van Rijt en Bas Doms weten hier wel raad mee. Zij namen het initiatief voor een Mix Market: in het pand van Arjen Witteveen aan de Rechterstraat 26 vestigen zich tien dagen lang verschillende ondernemers. De opening van deze tijdelijke Boxtelse markthal is op vrijdag 28 november om 10.00 uur.

Het idee startte bij Schoenmakers, eigenaar van de gelijknamige herenkapsalon aan de Molenstraat. ,,Samen met mijn vrouw Lisette run ik ook boordevolstijl.nl, waarbij we modeaccessoires voor vrouwen verkopen. We staan regelmatig op markten, fairs en braderieën, maar dat is altijd veel gesjouw. Ik zocht in Boxtel eigenlijk een plek om een markt te organiseren en kwam op het idee om hiervoor een leegstaand winkelpand te gebruiken. In België zie je heel vaak dat in een groot pand allerlei kleine winkeltjes zitten, terwijl je dat in Nederland bijna nooit tegenkomt", legt de Boxtelaar uit.

Het idee van Schoenmakers ontwikkelde zich in sneltreinvaart. Op de Herfstfair trof hij Bas Doms, die eigenaar is van PleinB, het bedrijf met een assortiment dat erop gericht is om mensen te laten genieten van het buitenleven. ,,En Monique kende ik al eerder, ik wist dat ze handig was in het regelen van dingen", vertelt Schoenmakers. Van Rijt is de drijvende kracht achter de Inloopkast, het winkelconcept aan de Breukelsestraat waar meerdere ondernemers hun producten aan de man brengen. ,,Inmiddels heb ik dat stokje overgedragen aan Wendy van der Velden", zegt Van Rijt, die ook eigenaar is van Limo4fashion voor mode en accessoires voor de vrouw.

Het drietal kwam bij elkaar om het idee van een tijdelijke markthal verder te bespreken. Schoenmakers zette een berichtje over zijn plannen op Facebook. ,,Ik kreeg meteen reactie van Arjen Witteveen die zijn pand aan de Rechterstraat beschikbaar wilde stellen", zegt Schoenmakers. ,,Niet ieder pand is geschikt voor zo'n markt", voegt Van Rijt toe. ,,Zo is het handig om een keukenblok, toilet en goede verlichting te hebben. Het pand van Arjen is hiervoor uitermate geschikt."

De Mix Market is niet alleen bedoeld ter promotie van leegstaande panden, ook voor het gehele Boxtelse centrum werkt het evenement positief, benadrukt het drietal. ,,Ondernemers die geen fysiek winkelpand hebben, kunnen zich op een laagdrempelige manier presenteren aan het publiek, omdat de huurprijs gezamenlijk wordt opgebracht. Daarnaast kunnen ondernemers van buiten Boxtel kennismaken met dit centrum. Wie weet waar dat toe leidt", aldus Van Rijt.

Na afspraken met Witteveen te hebben gemaakt, ging het drietal aan de slag met het benaderen van ondernemers. De Mix Market Boxtel is tien dagen geopend in de maanden november en december. ,,Iedere dag zijn ongeveer veertien ondernemers aanwezig", zegt Doms. ,,Waar het ene bedrijf zich tien dagen wil presenteren aan het publiek, kiest de andere ondernemer voor één dag. Dat houdt in dat iedere dag van de Mix Market verschillend is."

EENHEID

PleinB, Boordevolstijl.nl en Limo4fashion zijn alle dagen aanwezig, daarnaast kunnen mensen onder meer voor visagie, Tupperware, magnetische sieraden, nagelstyling, interieuradvies, knipbeurten, massages, vogeltaarten en Peruaanse kleding terecht in het pand aan de Rechterstraat. ,,We hebben expres gekozen voor producten die je in het centrum van Boxtel nog niet tegenkomt. We willen een aanvulling zijn. Handelsonderneming Boxtel heeft identieke tafels geleverd, zodat de Mix Market een eenheid vormt", zegt Schoenmakers. De initiatiefnemers laten de ondernemers vrij in hoe ze zich presenteren tijdens de Mix Market. ,,Alles is mogelijk: producten verkopen, de onderneming promoten of demonstraties geven", legt Schoenmakers uit. Cateringbedrijf 't Tussenstation uit Boxtel verzorgt hapjes en drankjes in het pand.

Schoenmakers, Van Rijt en Doms vonden de kersverse centrummanager Jef van Stratum bereid de Mix Market te openen op vrijdag 28 november. Zanger en gitarist Harry Hendriks zorgt voor de muzikale omlijsting tijdens de opening. De Mix Market aan de Rechterstraat 26 is geopend op vrijdag 28 en zaterdag 29 november, vrijdag 5 en zaterdag 6 december, vrijdag 12, zaterdag 13, zondag 14, vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 december. Op vrijdagen zijn bezoekers welkom van 10.00 tot 18.00 uur, zaterdag kunnen mensen terecht van 10.00 tot 17.00 uur en op koopzondagen van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Mix Market Boxtel.

FOTO BOVEN: Bas Doms, Marc Schoenmakers en Monique van Rijt (van links naar rechts) zijn de initiatiefnemers van de Mix Market en maakten een 'selfie' met Arjen Witteveen (rechts), die zijn pand aan de Rechterstraat beschikbaar stelt. (Foto: Peter de Koning).


Afhaalpunt in de Jumbo voor online boodschappen

De Boxtelse vestiging van Jumbo in winkelcentrum Oosterhof opent op dinsdag 2 december een zogenaamd 'Pick up Point' waar consumenten de boodschappen kunnen afhalen die ze online besteld hebben.

Via de website www.jumbo.com kunnen klanten online een bestelling doen. Vervolgens staan de producten de volgende dag na 16.00 uur klaar. Op zaterdag is het mogelijk om boodschappen vanaf 09.00 uur op te halen, mits ze op vrijdag voor 12.00 uur zijn besteld. ,,Met het Pick Up Point komen we tegemoet aan de wens van onze klanten om overal en op elk moment boodschappen te kunnen doen, of dit nu in de winkel of online is", laat filliaalmanager Wil van Loon weten.

Het Pick Up Point is van maandag tot en met vrijdag vanaf 16.00 uur geopend tot de sluitingstijd van de winkel. Op zaterdag kunnen mensen vanaf 09.00 uur bij het afhaalpunt terecht. ,,Geweldig dat we nu ook voor inwoners van Boxtel online het verschil kunnen maken", aldus algemeen directeur Frits van Eerd van Jumbo

Supermarkten. ,,Vanzelfsprekend garanderen we ook bij online bestellingen de Jumbo-formule van de beste service, het grootste assortiment en de laagste prijs door middel van de zeven zekerheden. In onze webwinkel vind je het grootste online supermarktassortiment. En als de klant iets mist, halen we het in huis."

Boxtel

Tweedehands markt

Bij gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel wordt zaterdag 29 november van 13.00 tot 16.00 uur een tweedehands markt gehouden. De opbrengst gaat naar goede doelen; een tafel huren is mogelijk voor drie euro.

De entree bedraagt één euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Mensen kunnen voor meer informatie bellen naar de telefoonnummers (0411) 68 36 75 of (0411) 60 10 36.