detailhandelsvisie krijgt vorm

'Je moet offers brengen om iets gedaan te krijgen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Waar de vorige bijeenkomsten over de detailhandels- en horecavisie vooral in het teken stonden van luisteren, was het vorige week tijd voor ondernemers om hun stem te laten horen. Vijftig mensen kwamen naar het zogeheten werkcafé in het gemeentehuis, bijna honderd minder ten opzichte van de vorige publieksbijeenkomst. Er werd onder meer gesproken over parkeren, aantrekken van nieuwe ondernemers en de samenwerking tussen winkeliers en centra. Over één ding waren alle aanwezigen het eens, namelijk dat er knopen doorgehakt moeten worden.

Aanwezig waren ondernemers van winkelcentra Oosterhof en Selissen, gemeenteraadsleden en enkele centrumwinkeliers. ,,We hebben de belangrijkste thema's uit de vorige avonden gepikt, waarmee we met behulp van een interactieve werkvorm aan de slag gaan", aldus Pamela van den Berg, adviseur bij Gerrichhauzen en Partners, het bureau dat is aangetrokken om de Boxtelse detailhandelsvisie te vernieuwen.

In drie rondes van een kwartier gingen deelnemers in groepjes met elkaar in gesprek over welke branches nodig zijn in het Boxtelse centrum, welke ideeën er leven om leegstand tegen te gaan, wat ondernemers op korte termijn zelf kunnen doen om het centrum een boost te geven en welke verkeersmaatregelen nodig zijn. De grote vellen papier werden al snel gevuld met ideeën en opmerkingen, zoals zorgen voor een gemêleerd winkelaanbod in het centrum, accepteren dat de regiofunctie van het centrum voorbij is en de cultuurhistorie van Boxtel nog prominenter uitdragen.

BLAUWE ZONE

Statements uit eerdere bijeenkomsten, zoals de conclusies van onderzoeksbureau BRO dat een supermarkt in het centrum noodzakelijk is en dat winkelcentrum Oosterhof zou moeten verdwijnen, kwamen tijdens deze interactieve sessie amper aan bod. Parkeren des te meer. Een blauwe zone in het centrum werd door veel deelnemers toegejuicht. Ook het dempen van de gemeentevijver voor een parkeerplaats, een veelbesproken onderwerp door de jaren heen, werd door meerdere aanwezigen opnieuw aangehaald. ,,Bezoekers willen parkeren op maximaal tweehonderd meter van de winkels", zo vatte gemeentemedewerker Anke van Schaaijk samen wat in haar groep werd besproken over verkeer. Een proef waarbij het centrum fietsvrij wordt gemaakt en parkeren bij de voormalige Nivo-garage aan de Clarissenstraat werden als andere verkeersopties genoemd.

Ook ideeën die eerder nog niet werden geopperd, kwamen aan bod. Zoals een centrumstartsubsidie- of lening, waarbij de gemeente ondernemers financieel ondersteunt die nu buiten het centrum zitten en graag naar de kern zouden willen. Of de bestemming wonen toevoegen op winkelpanden die al jaren te koop of te huur staan staan om leegstand terug te dringen. En de koffieactie van Cor Molenaar in het centrum uitbreiden naar Oosterhof en Selissen, zodat een wisselwerking ontstaat tussen de drie Boxtelse winkelplekken.

eensgezindheid

Over één ding waren alle deelnemers van de avond het in ieder geval eens. ,,De grootste doodsteek is dat er al jaren geen keuzes worden gemaakt", vatte Arjen Witteveen, eigenaar van een winkelpand in het centrum, de avond samen. ,,De wond blijft open. Door de onzekerheid over het parkeerbeleid, zijn verschillende ondernemers, die voornemens waren om naar Boxtel te komen, afgehaakt. Er moet echt wat gebeuren. Je moet nou eenmaal offers brengen om dingen gedaan te krijgen." Hij kreeg bijval van Yasmine Melis van sigarenmagazijn Voets, die er nog een schepje bovenop deed. ,,Om de sfeer en beleving in het centrum te verhogen, moeten we allemáál participeren en samenwerken. Alleen al het ophangen van kerstverlichting is jaarlijks een drama. Terwijl eensgezindheid zó belangrijk is om er iets van te maken."

Wethouder Eric van den Broek nam alle woorden die tijdens de avond werden gezegd ter harte. ,,Ik ben positief over alle ideeën die vanavond zijn genoemd en de eensgezindheid die er heerst onder de aanwezigen. Dit zorgt voor een verantwoordelijkheid voor de gemeente om recht te doen aan alles wat vanavond gezegd is."

Alles wat besproken is tijdens de bijeenkomsten wordt samengevat in een plan voor de detailhandel en de horeca, dat in februari wordt voorgelegd aan de Boxtelse gemeenteraad. ,,Dit wordt geen verlanglijstje voor Sinterklaas", waarschuwde adviseur Van den Berg na afloop. ,,Sommige keuzes zullen pijn gaan doen."