Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

HEEMKUNDEKRING GEEFT OPDRACHT

Boxtel krijgt maquette
voormalig NS-station

In een schaalverhouding van 1:87 gaat de Eindhovense Modelbouw Vereniging EMV aan de slag om een maquette te maken van het in 1998 gesloopt NS-station van Boxtel. Het model moet de blikvanger worden van een expositie die op 2 en 3 mei 2015 van start gaat. In dat weekeinde houdt de plaatselijke Heemkundekring diverse festiviteiten om te vieren dat Boxtel precies anderhalve eeuw eerder werd aangesloten op het landelijk spoorwegnet.

Een projectgroep van de Heemkundekring, bestaande uit voorzitter Ad Ligtenberg, Sjak Doms, Bert Snellaars en Sander Leemans werkt aan een tentoonstelling. Ook Jos Mandos maakt deel uit van de commissie en schrijft een jubileumboek. Hij werkt momenteel aan de laatste hoofdstukken en er zijn al offertes aangevraagd bij drukkerijen.

Dinsdag maakte Ligtenberg tijdens een bijeenkomst van de Heemkundekring bekend dat Eindhovense modelbouwers een schaalmodel gaan maken van het stationsgebouw waar ruim 120 jaar, van 1875 tot 1998, treinreizigers in Boxtel konden in- en uitstappen. Door de jaren heen is dat gebouw diverse malen verbouwd en uitgebreid. De maquette die volgend jaar mei wordt gepresenteerd zal de situatie weergeven uit de jaren vijftig van de 20e eeuw, meldt Ligtenberg.

Nederland was in de 19e eeuw beslist geen koploper als het ging om de aanleg van spoorwegen, zo vertelde Mandos tijdens een interview dat de projectgroep had met Brabants Centrum. ,,Waar buurland België ambitieus bouwde aan een dicht spoorwegnetwerk, hield Nederland angstvallig vast aan de binnenvaart en de postkoets. Totdat duidelijk werd dat we de concurrentieslag met de zuiderburen wel eens zouden kunnen verliezen. Toen werd haast gemaakt met de spoorwegaanleg en werden de winsten uit Nederlands-Indië gebruikt voor deze nieuwe vorm van infrastructuur."

Nadat andere steden en dorpen al eerder werden aangesloten, volgde Boxtel op 1 mei 1865. Vanuit Tilburg en Oisterwijk werd de staatslijn E aangelegd, die eindigde in Boxtel. Een jaar later was de spoorlijn doorgetrokken tot Eindhoven. In 1868 kwam de spoorlijn vanuit 's-Hertogenbosch en Vught gereed (staatslijn H) en groeide Boxtel uit tot een heus spoorwegknooppunt. Dat werd later in de 19e eeuw een nog drukker punt toen de Noord-Brabantsch Duitsche Spoorwegmaatschappij het zogeheten Duits Lijntje naar Wesel openstelde.

DRIE STATIONS

Het eerste Boxtelse station, dat zeer grote gelijkenis vertoonde met het huidige station van Oisterwijk, werd rond 1875 gesloopt en vervangen door een grotere halteplaats. Die groeide omstreeks 1900 uit tot een eilandstation; de sporen richting 's-Hertogenbosch werden aan de zijde van het huidige Stationsplein aangelegd. Via een voetbrug kon je het station toen bereiken. Later werd een tunneltje gebouwd. In 2000 werd het huidige station geopend met een groots spoorspektakel waarbij ook een stoomtrein over het Duits Lijntje reed.

Komende week maakt de Heemkundekring het programma bekend van de festiviteiten die op zaterdag 2 en zondag 3 mei worden gehouden. De expositie, waarvan nog onzeker is waar die te zien zal zijn, vormt in elk geval een van de onderdelen. Een oproep aan het publiek om hiervoor spoorattributen ter beschikking te stellen, leverde niet veel respons op. ,,Als Heemkundekring hebben we best wat materiaal om te laten zien, maar als er bij mensen thuis op zolder nog voorwerpen liggen die interessant zijn voor de tentoonstelling, zouden we daar graag over beschikken", zegt Ligtenberg. Inwoners van Boxtel die mooie herinneringen bewaren aan het station van Boxtel of over attributen beschikken kunnen reageren via e-mail: project2015@heemkundeboxtel.nl.

FOTO ONDER: Het in 1875 gebouwde NS-station werd tot verdriet van veel Boxtelaren in 1998 gesloopt. Twee jaar later werd het huidige station op feestelijke wijze geopend.


Monumentale
bomen aangetast
door reuzenzwam

Na het bericht in deze krant van 30 oktober jongstleden dat de imposante rode beuk in de Molenstraat was gerooid, ben ik meteen gaan kijken en heb getreurd dat deze beeldbepalende prachtige boom al in mootjes gehakt was. Naar ik begreep, was hij niet meer te redden. Was dit niet te voorkomen geweest?

Hoe schrok ik dan ook toen ik vorige week bij Villa het Hof, op het trieste lege terras nog naar wat kastanjes zoekend, ineens zag dat de prachtige grote kastanje langs de Dommel ook door een reuzenzwam is aangetast? Is ook deze markante boom, die het centrum zo siert, ten dode opgeschreven?

Indien hij ook niet meer te redden is, zal er in het hart van Boxtel echt een gat geslagen worden. Mijn hart bloedt bij de gedachte alleen al!

        WILLY VONHÖGEN-DEKKERS

Ruim 200 clubs

nemen deel aan

Hart voor Elkaar

Rabobank Hart van de Meierij heeft onder de naam 'Hart voor Elkaar' een nieuwe manier geïntroduceerd om een donatie aan te vragen bij de bank. Begin oktober hebben ruim zevenhonderd verenigingen en stichtingen een brief en een digitale mailing ontvangen om zich hiervoor in te schrijven. Meer dan dertig procent maakte gebruik van het aanbod, waaronder een veertigal organisaties uit de gemeente Boxtel en een enkele uit Gemonde. Begin 2015 wordt aan de deelnemers een totaalbedrag van 100.000 euro uitgekeerd.

De Rabobank wil de aanvragen van een donatie laagdrempeliger maken en haar leden door stemming meer invloed geven op uitslag. Daarom is de nieuwe beleidsvorm 'Hart voor Elkaar' ontstaan. Vanuit de gemeente Boxtel doen veel organisaties mee aan de actie, variërend van bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius, diverse buurtverenigingen en tal van sportclubs tot welzijnsinstelling ContourdeTwern. Deelnemende clubs uit Gemonde zijn onder meer carnavalsvereniging De Mullukzuipertjes, KBO Gemonde en Vrouwenorganisatie Gemonde.

De inschrijftermijn is gesloten en de 220 deelnemers zijn inmiddels bezig om stemmen te vergaren onder hun achterban. De 20.000 leden van de bank bepalen de uitslag. Iedereen die vóór 1 november lid was van de Rabobank krijgt op 25 november een stemkaart thuisgestuurd. De stemperiode start een dag later en sluit op 8 december.

Afbeelding